Από σήμερα η Διεθνής Συνάντηση μεταξύ Ορθοδόξων – Λουθηρανών στην Ρόδο

Loading...


της Π.Ντόκου

Ενδιαφέροντα ζητήματα θα περιλαμβάνει η ‘ατζέντα’ των συζητήσεων της 16ης συνάντησης της Ολομέλειας του επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο από τις 29 Απριλίου έως και 5 Μαϊου 2015. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’.

Θυμίζουμε ότι εν όψει της σύγκλησης το 2015 της 16ης Ολομέλειας του επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, η Μικτή Προπαρασκευαστική Επιτροπή συνήλθε πέρσι μεταξύ 8 και 13 Μαΐου στο Ταλλίν της Εσθονίας με θέμα τα λειτουργικά κείμενα των Ορθοδόξων και των Λουθηρανών περί του μυστηρίου της χειροτονίας και το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών. Την συνάντηση είχε φιλοξενήσει η Λουθηρανική πλευρά με την οργανωτική συνδρομή της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Εσθονίας και είχε λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της Ρωμαιοκαθολικής Μονής Brigettine της Pirita.

Στην Ρόδο αναμένονται την προσεχή εβδομάδα 16 συμμετέχοντες από τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Μόσχας, τις Εκκλησίες της Αλβανίας, Κύπρου, Αμερικής, Σερβίας, Ελλάδος, Πολωνίας και Τσεχίας ενώ από τους Λουθηρανούς αναμένονται 10 συμεμτέχοντες από την Ρουμανία, Αμερική, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστραλία, Πολωνία, Γαλλία και Φινλανδία. Τα ονόματα και το αναλυτικό πρόγραμμα δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το απόγευμα της 29ης Απριλίου 2015.

Της συνάντησης αναμένεται να προεδρεύσει ο Μητροπολίτης Σασίμων Δρ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος (Οικουμενικό Πατριαρχείο).

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Ολομέλεια του 2015, που θα φιλοξενηθεί από την Ορθόδοξη πλευρά, θα ασχοληθεί με τα κείμενα που παρήχθησαν κατά τις συναντήσεις της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Λονδίνου (2012), του Σιμπίου Ρουμανίας (2013) και του Ταλλίν (2014) σχετικά με το θέμα του Μυστηρίου της Ιερωσύνης και πιο συγκεκριμένα:

α) τα λειτουργικά κείμενα και το τυπικό της χειροτονίας στην Ορθόδοξη και τη Λουθηρανική Παράδοση και

β) η Λουθηρανική αντίληψη για την χειροτονία των γυναικών και η Ορθόδοξη κατανόηση για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία και το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών στον Ορθόδοξο κόσμο.

 

 Ετικέτες