Προετοιμασίες για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας στην Κρήτη

Loading...


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ι. Βήματος του Π. Πατριαρχικού Ναού κατά την Θείαν Λειτουργίαν της Κυριακής, 31ης Ιανουαρίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.

* * *
Συμπάθεια του Πατριάρχου προς την οικογένειαν Κοτς
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης πληροφορηθείς εν Γενεύη τον άωρον θάνατον του μεγαλοεπιχειρηματίου Μουσταφά Κοτς απέστειλε θερμόν συλλυπητήριον Μήνυμα προς τον πατέρα αυτού Εντιμ. κ. Ραχμή Κοτς, μεθ᾿ ου από ετών συνδέεται δι᾿ ειλικρινούς φιλίας, ούτος δε απήντησεν εις την Α. Θ. Παναγιότητα εκφράζων την ευγνωμοσύνην εαυτού και της οικογενείας του διά την συμμετοχήν Αυτής εις το βαρύ πένθος των.
* * *
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, εδέχθη εις ακρόασιν:
– Τους Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Κρήτης κ. Ειρηναίον και Μητροπολίτας Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Σασίμων κ. Γεννάδιον και Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιον, τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτας κ. Βαρθολομαίον, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και κ. Πρόδρομον Ξενάκην, Υπογραμματέα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και τον Ελλογ. κ. Κωνσταντίνον Ζορμπάν, Γεν. Διευθυντήν της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, συνεργασθείς μετ᾿ αυτών διά την οργάνωσιν του προγράμματος της εκείσε συγκληθησομένης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

– Τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Ταρτού κ. Ηλίαν, εκ της Εκκλησίας Εσθονίας, μετά των Αιδεσιμολ. Πρεσβυτέρων κ. Μιχαήλ Raissar και κ. Vadim Rebase.
– Τον Εντιμ. κ. Νικόλαον Γεωργούλαν, Αντιδήμαρχον Νέας Αρτάκης, μετά της Ευγεν. κ. Αναστασίας Ιωσηφίδου, Προέδρου της κοινωφελούς επιχειρήσεως του Δήμου Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».
– Την Ευγεν. κ. Σταματίαν Παπαναστασίου, Επιχειρηματίαν, εντεύθεν.
– Τον Εντιμ. κ. Αλέξανδρον Κουλογεωργίου, εξ Αμερικής.

 

 

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου:

Συνάντηση με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχαν σήμερα ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου κ. Αμφιλοχίου, του Υπογραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Προδρόμου Ξενάκη και του Γεν. Δ/ντου της Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Ζορμπά Κωνσταντίνου. Μετείχαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς.

Σκοπός της συναντήσεως η σύγκλιση της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί εις τους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι Κισάμου. Ίδρυμα φέρον την αναφορά του εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Παναγιώτατος χαιρέτισε και καλωσόρισε τους συνομιλητές Του, υπογραμμίζοντας την σημασία και σπουδαιότητα της Πανορθοδόξου Συνόδου, χαρακτηρίζοντας την «ιστορικό γεγονός». «Μεγάλη η ευλογία, η τιμή και η ευθύνη της Εκκλησίας Κρήτης και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, η οποία θα είναι το σημείο αναφοράς», σημείωσε ο Παναγιώτατος.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος μετέφερε τα σεβάσματα και τις ευχαριστίες των Ιεραρχών της Μεγαλονήσου, του Ιερού Κλήρου και του λαού της Κρήτης δια την επιλογή ως τόπος σύγκλισης της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, ως Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΑΚ, εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του Ιδρύματος δια «την εμπιστοσύνη και επιλογή» πραγματοποιήσεως του ιστορικού αυτού γεγονότος, «σταθμό» στην ιστορία της Ακαδημίας. Ετικέτες