Πατριαρχική επίσκεψη στην Μητρόπολη Προύσης (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Τρίτη, 26 Μαίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε επίσημα την Ι. Μητρόπολη Προύσης συνοδευόμενος από τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης, Μουδανίων και Τριγλίας κ. Ελπιδοφόρο, τους Σεβ. Μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο και Σηλυβρίας κ. Μάξιμο καθώς και από Κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο Παναγιώτατος αφίχθη στο λιμένα των Μουδανίων Guzelyali (Nιχωράκι) και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα χωρία Ελιγμοί, την κωμόπολη της Λεύκης για πρώτη φορά, και αφού πέρασε από τα χωριά Vezirhan και Pelitozu της Νικαίας παρεκάθησε με τους συνοδούς Του σε επίσημο γεύμα στο Βοτανικό κήπο της Προύσης, το οποίο παρέθεσε ο Ποιμενάρχης.

 

Στούς Ελιγμούς ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Ναό των Ταξιαρχών και τον παρά την θάλασσα βυζαντινό Ναό του Αγίου Αβερκίου, κτίσμα του 9ου αιώνα. Η Κωμόπολη της Λευκης ντύθηκε σήμερα στα λευκά της και για πρώτη φορά υπεδέχθη με τους επίσημους άρχοντες Καιμακάμη (Έπαρχο) και Δήμαρχο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Οι σταυροί του κωδωνοστασίου του αρχοντικού ρωμέικου ναού της Λεύκης γυρτοί μετά το 1922 περιμένουν και αυτοί την ανακαίνισή τους. Η συγκίνηση ήταν εμφανής ενώ όλοι εξεπλάγησαν από την μεγαλοπρέπεια και την αρχιτεκτονική του μοναδικού αυτού Ναού, ο οποίος πρόκειται να ανακαινισθεί. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ικανοποίηση για την απόφαση των αρχών να ανακαινίσουν τον Ναό, εδήλωσαν δε ότι θα καλέσουν τον Πατριάρχη στην τελετή των εγκαινίων.

Η Θεία Πρόνοια οδήγησε σήμερα τα βήματα του Παναγιωτάτου στην φωτεινή και λευκή αυτή κωμόπολη η οποία ευρίσκεται στον ποταμό Σαγγάριο, την οποία σα φίδι διαπερνά και ποτίζει τα εύφορα και αγιασμένα χώματά της. Η θάλασσα του Μαρμαρά ήρεμη και γαλήνια προϋπάντησε και αυτή τον υψηλό Επισκέπτη. Η ευλογημένη Βιθυνία ήταν σήμερα λουσμένη στο φως του ήλιου και ντυμένη στα χρώματα της άνοιξης – τοπίο μαγευτικό και μοναδικό – βγαλμένο από το χέρι του σοφού Δημιουργού, προσωπικό αποτύπωμά Του.
Γεύσασθε και ίδετε… Η Βιθυνία μας αναμένει…

 

 

 


 Ετικέτες