Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην έκθεση για τις απελάσεις τoυ 1964 από την Πόλη

Loading...


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στο 1964, όταν σελίδες πίκρας, εξορίας και ξεριζωμού προστέθηκαν γι’ άλλη μια φορά στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας της ρωμηοσύνης της Πόλης, πραγματοποιούν οι επισκέπτες της εξαιρετικά σημαντικής έκθεσης, «20 ΔΟΛΑΡΙΑ 20 ΚΙΛΑ: Μια απ’ τις μεγαλύτερες ιστορίες εξορίας στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», που εδώ και μερικές ημέρες άνοιξε τις πύλες της στην Κωνσταντινούπολη. 

Την έκθεση, που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο Tütün deposu στην περιοχή του Γαλατά, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθωρίου Παντελεήμονα και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα καθώς και τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής. 

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής αποτυπώνονται οι απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων από την Κωνσταντινούπολη, πριν 50 χρόνια, καθώς και το ζοφερό κλίμα που επικράτησε μετά από την απόφαση των Tουρκικών Αρχών. Οι απελάσεις αυτές αποτελούν σταθμό στην ιστορία της Ομογένειας καθώς της προκάλεσαν μεγάλη «αιμορραγία», ενώ η συρρίκνωση ήδη είχε αρχίσει σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα με το Κυπριακό και τα Σεπτεμβριανά του 1955. 

 

ll.jpg
p.jpg
Patr se ekthesi gia apelaseis7.jpg

 Ετικέτες