Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου

Loading...


της Πέγκυς Ντόκου

Πολυιερατικό συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Μαΐου 2015 στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στην Ρόδο.

Της λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας από την Εκκλησία της Κύπρου, ενώ συλλειτούργησαν όλοι οι κληρικοί εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που βρίσκονται στο νησί, για τις εργασίες της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων και των Λουθηρανών οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Ο Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού είναι ιστορικής σημασίας αφού εκεί φιλοξενήθηκαν οι τρεις Πανορθόδοξες Διασκέψεις το 1961, το 1963 και το 1964 αντιστοίχως. ‘Αυτό έχει από μόνο του ιδιαίτερη σημασία, αφού ο διαχριστιανικός διάλογος ξεκίνησε από την Ρόδο και θα ολοκληρωθεί το 2016 με την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη’ σημείωναν κληρικοί με δηλώσεις τους.

Στην λειτουργία συμπροσευχήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος (ο οποίος σημειωτέον συμπροεδεύει των εργασιών της 16ης Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας), Ορθόδοξοι κληρικοί από την Ρόδο και από την Ρωσική Εκκλησία, ενώ παρέστησαν και Λουθηρανοί. Στη λειτουργία παρέστη ακόμη, ο δευτερεύων των πατριαρχικών Διακόνων Δρ. Θεόδωρος Μεϊμάρης -γραμματέας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής.

Ο Σεβ. Σασίμων μετά την λειτουργία, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Ρόδου για την φιλοξενία, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του Διαλόγου ανάμεσα στους Ορθόδοξους και τους Λουθηρανούς.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, απευθυνόμενος στο ποίμνιο, μίλησε για την σημασία της ευαγγελικής περικοπής (του Παραλύτου) και με ποιον τρόπο ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο μέσα από τον πόνο και τις οδύνες. ‘Ο πόνος είναι ο μεγάλος παιδαγωγός. Η θλίψη επιτρέπει την αγάπη. Μέσα από την μεγάλη δοκιμασία φυτρώνουν τα άνθη της σωτηρίας…’ υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Σημειώνουμε ότι η 16η Ολομέλεια ασχολείται με το μυστήριο της Ιερωσύνης και της Χειροτονίας στην Εκκλησία, βάσει των πορισμάτων των Προπαρασκευαστικών Επιτροπών που πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη στο Λονδίνο (2012), στο Σιμπίου Ρουμανίας (2013) και στην Ταλλίνη Εσθονίας (2014).

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.Ετικέτες