Οι συγγνώμες Βαρθολομαίου-Κύριλλου πριν από τη Σύναξη- Οι αντιπροσωπείες και το…ζουμί της προπαρασκευαστικής

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Συγγνώμη ο ένας από τον άλλον ζήτησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος κατά τη χθεσινή τους συνάντηση πριν την σημερινή έναρξη των εργασιών της Σύναξης των Ορθοδόξων στο Φανάρι.

Συγγνώμη πάντως μάλλον εθιμοτυπική και εξαιτίας της Σαρακοστής παρά με σκοπό να κάνουν βήματα πίσω για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας. 

Η ψυχρότητα πάντως ήταν εμφανής αφού ακόμη και στις τυπικές δηλώσεις το ύφος των δύο προκαθημένων ήταν ελαφρώς καυστικό. Ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε πως δέχθηκε την πρόσκληση Βαρθολομαίου παρά το γεγονός πως η περίοδος της Τεσσαρακοστής στη Ρωσία επιβάλλει την παρουσία του εκεί, λες και του έκανε χάρη,  και ο κ. Βαρθολομαίος σήκωσε το γάντι απαντώντας πως το ποίμνιο της Μόσχας θα πρέπει να δείξει κατανόηση γιατί προέχει η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Αναλυτικά:

Στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, όπου είχε συνάντηση με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετέβη στις 5 Μαρτίου 2014 αμέσως μετά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος.
Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφού καλωσόρισε θερμώς τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας και τη συνοδεία του, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου στη Σύναξη των Προκαθημένων και αντιπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

«Ευχαριστώ την Υμετέρα Παναγιώτητα για την αποστολή προσκλήσεως για να συμμετάσχω στη Σύναξη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος και πρόσθεσε, ξέρετε, ότι έχουμε μια πολύ αυστηρή τάξη κατά την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όταν πάντα λειτουργώ το πρωϊ και το βράδυ σε διάφορες κοινότητες της Μόσχας, αλλά μόλις δέχθηκα το Γράμμα Σας, αποφάσισα να έρθω εδώ».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδειξε κατανόηση για την λύπη, την οποία αισθάνεται το ποίμνιο της Μόσχας εξαιτίας αναχωρήσεως του Επισκόπου του για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνάξεως. Αλλά ταυτόχρονα ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η επικείμενη επικοινωνία και συναναστροφή των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών θα συμβάλει στην ενότητα της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση λόγῳ ενάρξεως της Μεγάλης Τεσσαρακοστής οι Πατριάρχες ζήτησαν συγνώμη και ευχές ο ένας από τον άλλον.
Στη συνάντηση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας και άλλα μέλη της συνοδείας του Πατριάρχου Κυρίλλου. Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέστησαν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης και Γαλλίας Εμμανουήλ και ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Οι αντιπροσωπείες 

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αφίχθησαν εις Φανάριον ίνα συμμετάσχωσιν εις την υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου συγκαλουμένην, μεταξύ 6ης και 9ης Μαρτίου, Σύναξιν των Προκαθημένων των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι κάτωθι Μακ. Προκαθήμενοι και Σεβ., Πανιερ. και Θεοφιλ. Ιεράρχαι, και Κληρικοί, και εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών:

– Η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος ο Β’, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Γουινέας κ. Γεωργίου και Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ και Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Θεοδώρου Δριδάκη.

– Εκ μέρους της Α. Θ. Μακαριότητος, του Πατριάρχου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννου Ι’, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βόστρων κ. Σάββας και ο εν Μπουένος Άιρες Μητροπολίτης κ. Σιλουανός, και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Πορφύριος Giorgi.

– Η Α. Θ. Μακαριότης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλος Γ’, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, και Ιερολ. Διακόνου κ. Ευλογίου. Εις την Πατριαρχικήν συνοδείαν προσετέθη και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου εν τη Πόλει.

1– Η Α. Μακαριότης, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνος, Πρόεδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Θεοφιλ. Επισκόπου Σολνεχνόγκορσκ κ. Σεργίου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Μπαλασώφ και Ιερολ. Διακόνου κ. Ανατολίου Τσουριακώφ.
Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Πατριάρχης Κύριλλος συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία AG Karlov και τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη AV Erkhov.

– Η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλοχίου, Πανιερ. Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου και Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Γαΐου Γκάιτς.

– Η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Βουκουρεστίου, Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας και Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολίτου εν Δυτική και Νοτίω Ευρώπη κ. Ιωσήφ, Σεβ. Μητροπολίτου Τιργοβιστίου κ. Νήφωνος και Ιερολ. Διακόνου κ. Mihai Muşat.

– Η Α. Μακαριότης, ο Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης πάσης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολίτου Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, Θεοφιλ. Επισκόπου Στωβίου κ. Ναούμ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Βουλγαρίας, Ελλογιμ. Καθηγητού κ. Ιβάν Δημητρώφ, και Εντιμ. κ. κ. Θεοδώρου Αθανάσωφ, Προισταμένου του Πατριαρχικού Γραφείου, και Κυρίλλου Δημητρώβ, διερμηνέως.

– Η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας και Μητροπολίτης Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας κ. Ηλίας Β’, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Αχαλτσίχης και Τάο-Κλαρδζέτης κ. Θεοδώρου και Ζουκδίδι και Τσαίσι κ. Γερασίμου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Zviadadze και Οσιωτ. Μοναχού κ. Ανθίμου.

 – Η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β’, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, Θεοφιλ. Επισκόπου Αρσινόης κ. Νεκταρίου και Ιερολ. Διακόνου κ. Κυπριανού Κουντούρη.

– Η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Θεοφιλ. Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερολ. Διακόνου κ. Επιφανίου Αρβανίτου και Εντιμ. κ. Χρήστου Γεωργούση.

– Η Α. Μακαριότης, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, συνοδευόμενος υπό των Θεοφιλ. Επισκόπου Σιεμιατίτσε κ. Γεωργίου και Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Ανδρέου Μπορκόβσκι.

– Η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, συνοδευόμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Κορυτσάς κ. Ιωάννου και Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, και Ιερολ. Διακόνου κ. Γρηγορίου.

Η προπαρασκευαστική 

Σημειωτέον ότι προ της Συνάξεως των Προκαθημένων συνεκλήθη μεταξύ 4ης και 5ης Μαρτίου Προπαρασκευαστική Επιτροπή, της οποίας προήδρευσεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης και εις την οποίαν συμμετέσχον οι εκ των ως άνω επί τούτω ορισθέντες Ιεράρχαι και Κληρικοί των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ την έβγαλε την είδηση….Και σε αυτό που είπε βρίσκεται και το…ζουμί της Σύναξης.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Ιλαρίων προσγείωσε ελαφρώς ανώμαλα όσους έτρεφαν μεγαλεπήβολα σχέδια για τα αποτελέσματα της Σύναξης αφού αναγνώρισε ότι η συνάντηση των Προκαθημένων θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι Προκαθήμενοι θα πρέπει να μεταφέρουν τα αποτελέσματά της στις τοπικές τους Εκκλησίες και να ενημέρωσουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κάθε τοπικής Εκκλησίας, η οποία θα λάβει και τις σχετικές τελικές αποφάσεις.

1

1Ετικέτες