Η Ιερά Σύνοδος της ΕλληνΟρθοδόξου Αρχ. Αμερικής για τους μετανάστες, το διωγμό των Χριστιανών και τους απαχθέντες Μητροπολίτες

Loading...


Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της ΕλληνΟρθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που συγκλήθηκε για την τακτική προγραμματισμένη εαρινή συνεδρίαση το διάστημα 20 – 22 Απριλίου εξέδωσε δήλωση σχετικά με τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

 

Μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Εκατοντάδες μετανάστες μόλις πνίγηκαν στη Μεσόγειο, όπως ζήτησαν αθώα καταφύγιο, ακόμη και αν άλλοι εκμεταλλεύονται την ευπάθεια τους.Χιλιάδες σφαγιάστηκαν στη Συρία, την Υεμένη και σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όμως ηδύναμη και η απληστία κάνουν τα στραβά μάτια.

Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων του σεχταρισμού, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, τόσο στις χώρες όπως η Νιγηρία και η Ζιμπάμπουε ή σε γειτονικές περιοχές όπως η Λιβύη και η Νότια Αφρική. Οι συγκρούσεις και η αιματοχυσία δεν περιορίζονται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη, με τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Με τόσες φρικιαστικές πράξεις βαρβαρότητας, που προκλήθηκαν από αδελφό ενάντια στον αδελφό σε όλο τον κόσμο, εμείς δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί, αλλά θα υψώσουμε τη φωνή μας για αλληλεγγύη και προσευχή. Όπως ο Άγιος Παύλος μας υπενθυμίζει, «Εάν ένα μέλος υποφέρει, υποφέρουμε όλοι μαζί. εάν ένα μέλος τιμάται, όλα χαίρονται μαζί »(1 Κορ. 12,26).

Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την ανησυχία και τη συμπόνια μας για την κατάσταση των χριστιανών στην Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στο Ιράκ, τη Συρία και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας για το δικαίωμά τους να παραμείνουν στις πατρίδες τους. Και εμείς καταδικάζουμε κάθε μορφή καταπίεσης και βίας εναντίον όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής, εθνοτικής καταγωγής ή θρησκευτικής πεποίθησης.

Εκφράζουμε αποτροπιασμό  για τις διακρίσεις και την κτηνωδία ενάντια στους ανθρώπους κάθε θρησκείας, αλλά κυρίως κατά των χριστιανών που απήχθησαν και αδιακρίτως σφάζονται. Θυμόμαστε με βαθιά θλίψη την εξαφάνιση πριν από δύο χρόνια, του ΕλληνΟρθόδοξου Μητροπολίτη Boulos Yazigi (αδελφό του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιωάννη Χ Αντιοχείας) και του ΣυρΟρθόδοξου επισκόπου Yohanna Ibrahim, του Χαλεπίου, της Συρίας, οι οποίοι απήχθησαν από ισλαμιστές μαχητές κατά τη διάρκεια κοινής φιλανθρωπικής αποστολής στην περιοχή. Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για την ασφαλή επιστροφή τους ανάμεσά μας.

Επιπλέον, θρηνούμε βαθιά για την πολύ πρόσφατη απώλεια των Χριστιανών Κοπτών που ασυγκίνητα αποκεφαλίστηκαν από ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Λιβύη. Η ΕλληνΟρθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής χαιρετίζει όλους τους Αιθίοπες και Κόπτες αδελφούς μας στις κοινότητές μας σε όλη αυτή τη χώρα. Μοιραζόμαστε την απώλεια τους. Είθε το έλεος του Θεού να χρησιμεύσει ως βάλσαμο για τις πληγές τους και να φέρει θεραπεία στις κοινότητές τους.

Καλούμε τους πιστούς της Αρχιεπισκοπής μας και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να θυμούνται τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην προσευχή τους. Και «είναι δυνατόν ο Κύριος της ειρήνης σας δώσει την ειρήνη ανά πάσα στιγμή και με κάθε τρόπο. Ο Κύριος είναι μαζί με όλους σας »(2 Θεσ 3.16).

 Ετικέτες