Επιστολή Βαρθολομαίου σε Ερντογάν για τα βακούφια και τη Θεολογική της Χάλκης-Ζητάει κατ΄ιδίαν συνάντηση

Loading...


Του Μανώλη Κείου 

Συνάντηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται μετά το Ορθόδοξο Πάσχα για να συζητήσουν την κατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με τις πρόσφατες εδαφικές διεκδικήσεις των τουρκικών αρχών. 

Αφορμή υπήρξε η προσπάθεια των τουρκικών αρχών να επανακτήσουν ακίνητο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της ΚωνσταντινούποληςΣυγκεκκριμένα οι τουρκικές αρχές προσέφυγαν στο δικαστήριο για να επιστρέψει τη γη, η οποία πριν από λίγο καιρό μεταφέρθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Με την προσφυγή αυτή οι τουρκικές αρχές επιχειρούν να στερήσουν από την Εκκλησία της Πόλης έκταση 40 στρεμμάτων γης στην Goksu και Umit Τεπέ, δίπλα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πατριάρχη στο Φανάρι (Κωνσταντινούπολη),  σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των τουρκικών αρχών και των θρησκευτικών μειονοτήτων βρίσκονται πάλι σε «κρίσιμη στιγμή». Επίσης, για μια ακόμη φορά έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής στο νησί της Χάλκης, η οποία έκλεισε το 1971.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι ετοιμάζει μια επιστολή προς τον Ερντογάν, στην οποία θα ζητήσει μια προσωπική συνάντηση, κατά την οποία θα θιγεί το θέμα της Χάλκης και η κατάσταση των θρησκευτικών μειονοτήτων γενικότερα. Ο Πατριάρχης δεν αποκλείει η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί μέσα τον Μάιο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου,o εκπρόσωπος της μειονότητας κ. Π. Βίγκας δήλωσε ανήσυχος για τις κινήσεις των τουρκικών αρχών, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην προαναφερθείσα έκταση των 40 εκταρίων γης στην Goksu, καθώς και τη γη στην Umit Tepe, που πριν από τέσσερα χρόνια παραδόθηκε στη θεολογική σχολή της Χάλκης. 

Και έτσι για να θυμίζουμε και λίγο ιστορία και ότι δεν υπήρξαμε παντοτε ραγιάδες, αρκεί να ανασύρουμε στη μνήμη μας πως σαν σήμερα το 1964 σε κατεδάφιση του κτιρίου όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ απειλούσε να προβεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης εάν θιγόταν το κτιριακό συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μόνο που τότε δεν ήταν Δήμαρχος ο Μπουτάρης….