Εκτός ατζέντας το Ουκρανικό στην Πανορθόδοξη, αλλά επί τάπητος στο Φανάρι

Loading...


Η συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κρήτη δεν θα αντιμετωπίσει το ουκρανικό αίτημα της Verkhovnaya Rada προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο για ανεξάρτητη ουκρανική Εκκλησία και άλλα θέματα που σχετίζονται με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Το θέμα της Ουκρανίας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει» είπε Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, ως εκπρόσωπος του Οικ.Πατριαρχείου.

Υπενθυμίζεται πως η ουκρανική Verkhovnaya Rada (κοινοβούλιο) την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ένα αίτημα προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ζητώντας την έκδοση ενός τόμου με την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανίας και την ακύρωση της πράξης του 1686, σύμφωνα με την οποία το Κίεβο φέρεται να συνδέεται με το Πατριαρχείο Μόσχας «κατά παράβαση των κανόνων» όπως ανέφεραν.

Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος Ιωβ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το αίτημα βουλευτών της Verkhovnaya Rada να συζητηθεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως «όπως συμβαίνει με κάθε σημαντικό θέμα,» όπως είπε χαρακτηριστικά.