Διεθνές συνέδριο για την υγεία από το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Loading...


Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το 3ο Διεθνές συνέδριο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας με θέμα «Το Τραύμα».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί μεταξύ 8ης-12ης Οκτωβρίου 2014. Προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απανταχού της Γης, των άλλων Πατριαρχείων, των άλλων Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος και του εξωτερικού, ιατροί και νοσηλευτές, καθώς και άλλοι σχετιζόμενοι με τη διακονία και τη φροντίδα του ασθενούς στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Οπως σημειώνεται από το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ζούμε μία από τις πιο δύσκολες και περίπλοκες περιόδους της πρόσφατης ανθρώπινης ιστορίας. Η απογοήτευση από το παρελθόν, το αδιέξοδο που παρουσιάζεται στο σήμερα, η αμφιβολία και ο φόβος για το μέλλον –μέχρι το σημείο της απόγνωσης για αρκετούς– έχουν κάνει τον άνθρωπο να αμφισβητήσει την ίδια του την υπόσταση. Δυστυχώς, αντί να βρεί μια λύση για τις καταστάσεις που έφεραν την κοινωνία και τον ίδιο σε αυτό το αδιέξοδο, εκφράζει τον βαθύ του υπαρξιακό πόνο μέσα από τον θυμό και την αγανάκτηση. Έτσι, αν και είναι βαθιά πληγωμένος, δεν μπορεί να κλείσει τα τραύματα και τα πολλαπλασιάζει.
Πρόσφατα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι όλοι μας έχουμε κληθεί να διακονήσουμε το «μέγα τραύμα» και το «μέγα θαύμα», τον άνθρωπο. Έτσι, στη δύσκολη εποχή που ζούμε, χρειάζεται να κατανοήσουμε τους λόγους και τους τρόπους που ο συνάνθρωπός μας έχει πληγωθεί, φτάνοντας σε απόγνωση. Είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε σε αυτό, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε, να τον κατανοήσουμε και να τον διακονήσουμε, ώστε να συμβάλουμε, με τη Χάρη του Θεού, στην επούλωση των τραυμάτων του.

Γιά τον λόγο αυτό, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας με θέμα «Το Τραύμα». Οι προσκεκλημένοι θα κληθούν να εξετάσουν τη θεολογική και ιατρο-επιστημονική έννοια του όρου «τραύμα», πως οι άνθρωποι τραυματίζονται στα διάφορα στάδια της ζωής τους, ιδιαίτερα από σωματικές αρρώστιες, από κακοποίηση, από φυσικές καταστροφές και εθνικές συμφορές, αλλά και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα τραύματα με τον πιο κατάλληλο τρόπο”.Ετικέτες