Ανησυχίες για την περιθωριοποίηση της θρησκευτικής εκπαίδευσης εξέφρασε η Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση Μπενελούξ (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευσις Μπενελούξ (CEOB) συνήλθε για δεκάτη φορά, στις Βρυξέλλες στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον).

Παρόντες ήσαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων, αντιπρόεδρος της Συνελεύσεως (Πατριαρχείον Μόσχας), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μιχαήλ (?περόριος Ρωσσική Εκκλησία – Πατριαρχείον Μόσχας), ο Επίσκοπος κ. Μάρκος (Πατριαρχείον Ρουμανίας), ο Επίσκοπος κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείον Γεωργίας) και ο Επίσκοπος Τρωάδος κ. Πέτρος (βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Βελγίου Αθηναγόρου – Οικουμενικόν Πατριαρχεόον).

Οι Αρχιερείς ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της επισκέψεως της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εις το Βέλγιον από τις 15 έως και τις 17 Νοεμβρίου 2015, καθώς και για την προσκυνηματική εκδρομή εις το Φανάριον, μεταξύ 19 και 23 του ιδίου μηνός, μιας μικτής αντιπροσωπείας των δύο επισκοπικών Συνελεύσεων του Βελγίου, Ορθοδόξου και Καθολικών.

Αντάλλαξαν εμπειρίες και ιδέες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ολλανδία και για τις προσπάθειες που γίνονται για μία καλύτερη οργάνωση της Ορθοδοξίας σ’αυτήν τη χώρα.

Γι ακόμη μία φορά οι Επίσκοποι εξέφρασαν τις σκέψεις τους και τις ελπίδες τους γύρω από τη Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο που θα γίνει την επομένη χρονιά.

Οι αλλαγές που έχουν συμβεί πρόσφατα στη διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος στα σχολεία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου απετέλεσαν μια πηγή ανησυχίας για τους Επισκόπους οι οποίοι διαπιστώνουν μία τάση περιθωριοποιήσεως της θρησκευτικής εκπαιδεύσεως. Επί πλέον ενημερώθηκαν για την απόφασιν της Κυβερνήσεως της Φλαμανδικής Κοινότητος να σταματήσουν οι εκπομπές στο Α΄ πρόγραμμα της δημωσίας τηλεοράσεως και ραδιοφώνου.

Τα μέλη της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου και καταδίκασαν σφοδρά την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές καθώς και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό που τροφοδοτεί το μίσος και που είναι διαμετρικά αντίθετος από την αληθινή πίστη στο Θεό.

Αυτή η δεκάτη συνεδρίασις της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ περαιώθηκε με μία ανταλλαγή χρησίμων και πρακτικών πληροφοριών σχετικά με τη ζωή και τις ποιμαντικές δραστηριότητες των Ορθοδόξων Ενοριών στις τρεις χώρες της Μπενελούξ.

Η Ορθόδοξος αυτή Επισκοπική Συνέλευσις δημιουργήθηκε κατόπιν αποφάσεως της Δ΄ Προσυνοδικής Πανορθοδόξου Συνελεύσεως που είχε συνέλθει στο Chambesy (Γενεύη) τον Ιούνιο του 2009.

IMG_1430.JPG
IMG_1433.JPG
IMG_1443.JPG
IMG_1455.JPG
IMG_1456.JPG
IMG_1473.JPG
IMG_1474.JPG


Ετικέτες