Αμερικής Δημήτριος: «Στην Κύπρο υπάρχει άγριος εποικισμός»

Loading...


Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα δεχθεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην οικονομία, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του γιατί έγινε κατορθωτό μετά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας και τις αναβαθμίσεις των Οίκων αξιολόγησης, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους, μια αξιοπιστία, όπως σημείωσε, η οποία επεκτείνεται πλέον και στο τραπεζικό σύστημα μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των αποτελεσμάτων των δοκιμασιών αντοχής.

Για άγριο εποικισμό και αβεβαιότητα που προέρχεται από την τουρκική στάση και προκλητικότητα έκανε λόγο στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τονίζοντας ότι ο κυπριακός λαός αξίζει κάθε συμπαράσταση διότι είναι λαός παραγωγικός».

Σε άλλο σημείο της αντιφώνησής του, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής επεσήμανε την πρωτοβουλία της πρώτης κυρίας, Αντρης Αναστασιάδη να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους. «Το σημαντικό είναι, ότι αυτό το έργο η κ. Αναστασιάδη δεν το σκέφτηκε ως έργο ενός ιδρύματος ή σωματείου, αλλά ως έργο που θα ελέγχεται από κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να είναι απολύτως άψογο από πάσης πλευράς και για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια», είπε και διαβεβαίωσε, ότι το έργο αυτό η αρχιεπισκοπή Αμερικής με τη συμβολή Κυπρίων αδελφών θα το ενισχύσει σημαντικά.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στους εγκλωβισμένους, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, τη χαρακτήρισε ως «συγκλονιστική εμπειρία» και πρόσθεσε, ότι «υπήρξε η αίσθηση ερημίας στα κατεχόμενα». Μίλησε για την αξιοπρέπεια που διακρίνει τους εγκλωβισμένους και υπογράμμισε, ότι έτυχε μεγάλης φιλοξενίας από αυτούς.

Επικαλούμενος λόγια του αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, είπε, ότι «επιστρέφουμε στην Αμερική, καλύτεροι ορθόδοξοι και καλύτεροι Έλληνες, διότι ζήσαμε αυτές τις μέρες εδώ στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης αφού εξήρε το θεάρεστο έργο της αρχιεπισκοπής Αμερικής αναφέρθηκε εκτενώς, στην παρούσα φάση του Κυπριακού και στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς Σεβασμιότατε, όσο και τον απανταχού Ελληνισμό, αλλά και να καταστήσω σαφές προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων, πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς, προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπριών, σημείωσε, δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα, δήλωσε, απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει.Ετικέτες