Του Μάνου Χατζηγιάννη
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος σήμερα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας υπέγραψαν κοινή διακήρυξη επιβεβαιώνοντας την επιθυμία τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια που διχάζουν τις δύο πλευρές. Οι δύο ηγέτες αποδοκίμασαν επίσης την τρομερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί και γενικότερα όλοι όσοι υποφέρουν στη Μέση Ανατολή.
“Εκφράζουμε την ειλικρινή και σταθερή επιθυμία μας, στην υπακοή στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών, και πάνω απ ‘όλα μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων” αναφέρυν στην κοινή διακήρυξη.
Εκφράζουν παράλληλα την πρόθεση να στηρίξουν τον θεολογικό διάλογο που προωθείται από τη Μικτή Διεθνή Επιτροπή, η οποία συστάθηκε ακριβώς πριν από τριάντα πέντε χρόνια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στο Φανάρι, και η οποία Επιτροπή ασχολείται αυτή τη στιγμή-όπως αναφέρει το ανακοινωθέν- “με τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που σημάδεψαν την ιστορία της διαίρεσης μας.Απαιτείται προσεκτική και λεπτομερής μελέτη”.
Στη συνέχεια της κοινής διακήρυξης γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή.
“Εκφράζουμε την κοινή μας ανησυχία για τη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία και το σύνολο της Μέσης Ανατολής. Είμαστε ενωμένοι στην επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα, καθώς και τη βούληση να προωθηθεί η επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Ενώ αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για προσφορά βοήθειας στην περιοχή, την ίδια στιγμή, καλούμε όλους εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη μοίρα των λαών να εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους απέναντι σε όσους υποφέρουν για να μπορέσουν οι διάφορες κοινότητες, μεταξύ των οποίων και οι Χριστιανικές, να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς” τονίζεται μεταξύ άλλων.
Στηλιτεύουν την αδιαφορία της διενθούς κοινότητας και σημειώνουν: “Η φοβερή κατάσταση των χριστιανών και όλων εκείνων που υποφέρουν στη Μέση Ανατολή απαιτεί όχι μόνο τη συνεχή προσευχή μας, αλλά και την κατάλληλη απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας”.
Οι δύο άνδρες στην κοινή διακήρυξη στάθηκαν επίσης στη σημασία της προώθησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το Ισλάμ που να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στη φιλία. ¨”Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί καλούνται να εργαστούν μαζί για το καλό της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του σεβασμού για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του κάθε ατόμου, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές όπου κάποτε έζησαν για αιώνες έχοντας ειρηνική συνύπαρξη και τώρα τραγικά υποφέρουν μαζί τη φρίκη του πολέμου. Επιπλέον, όπως και οι Χριστιανοί ηγέτες, καλούμε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τον διαθρησκευτικό διάλογο και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας ειρήνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ατόμων και των λαών” αναφέρουν.
Σημαντική ήταν η αναφορά και για τα γεγονότα της Ουκρανίας. “Θυμόμαστε, επίσης, όλους τους ανθρώπους που βιώνουν τα δεινά του πολέμου. Συγκεκριμένα, εμείς προσευχόμαστε για την ειρήνη στην Ουκρανία, μια χώρα αρχαίας χριστιανικής παράδοσης, ενώ καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν την οδό του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση και να επιτραπεί σε όλους τους Ουκρανούς να ζήσουν σε αρμονία” τονίζεται.