Το πρώτο κουδούνι χτύπησε προχθες για πρώτη φορά, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής γνωστό και ως Μεντρεσές Κομοτηνής ή Μεντρεσές Χαϊριγιέ και τα μαθήματα ξεκινούν την προσεχή Κυριακή
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Το κουδούνι χτυπάει Κυριακάτικα σε αυτό το σχολείο, ένα σχολείο διαφορετικό από όλα τα άλλα αλλά με τον ίδιο στόχο, να προσφέρει γνώση στους μαθητές του, δίνοντας περαιτέρω έμφαση στη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση τους.
Το πρώτο κουδούνι χτύπησε προχθες για πρώτη φορά, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής γνωστό και ως Μεντρεσές Κομοτηνής ή Μεντρεσές Χαϊριγιέ, όπου πραγματοποιήθηκε μία λιτή τελετή έναρξης του νέου έτους, παρουσία του μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, του συντονιστή μειονοτικής εκπαίδευσης Νίκου Παπαγεωργίου, της διεύθυνσης και του εκπαιδευτικού προσωπικού και φυσικά των ίδιων των μαθητών.
Το σχολείο συμπεριλαμβάνει τα κτίρια του οθωμανικού μεντρεσέ Καγιαλί πίσω από τα ΚΑΠΗ της Κομοτηνής και τα νεότερα κτίρια στην Δημοτική Αγορά, θέση όπου παλαιότερα υπήρχε ο μεντρεσές Σοφταλάρ. Στα νεότερα κτίρια έγινε χθες η προσευχή για την καλή χρονιά και τα μαθήματα ξεκινούν την προσεχή Κυριακή. Νεαρά αγόρια και κορίτσια μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο χώρο του σχολείου, άλλα μαζί με τους γονείς τους, τα πρωτάκια εμφανώς πιο αγχωμένα, οι μεγαλύτεροι σε παρέες, να γελούν, να κάνουν σχόλια και να συζητούν. Ήταν μία τυπική πρώτη μέρα σε ένα σχολείο, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον της μειονοτικής εκπαίδευσης.
Σήμερα στη Θράκη λειτουργούν δύο μεντρεσέδες (ο ένας της Κομοτηνής και ο άλλος του Εχίνου) οι οποίοι καθορίζονται από το νόμο 2621/1998. Τα σχολεία αυτά ξεκίνησαν ως ιερατικά σχολεία τριετούς εκπαίδευσης, τα οποία θα παρείχαν βασική εκπαίδευση σε μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς. Μέχρι την δεκαετία του 1960 ο τίτλος του ιεροσπουδαστήριου αρκούσε για να διοριστεί κάποιος ως δάσκαλος.
Στην συνέχεια μέχρι και σήμερα δάσκαλοι γινόντουσαν όσοι παρακολουθούσαν την Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (στην οποία είχαν πρόσβαση μόνο παιδιά της μειονότητας, της οποία η συντριπτική πλειονότητα των σπουδαστών ήταν απόφοιτοι του Ιεροσπουδαστήριου (είτε Κομοτηνής, είτε Εχίνου). Στην συνέχεια αναβαθμίστηκαν ως τετραετούς εκπαίδευσης ενώ από τα τέλη του 1960 έως το 1998 αναβαθμίστηκαν σε πενταετής εκπαίδευσης. Από το 1998 άλλαξε η διάρκεια σπουδών σε εξαετή φοίτηση και ορίστηκαν ως ισότιμα με τα δημόσια εκκλησιαστικά γυμνάσια-λύκεια (Άρθρο 4 Νόμος 2621/23.06.1998).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΑΡΡΕΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Από την χρονιά 2000-2001 εγγράφονται και κορίτσια και τα σχολεία δεν εξυπηρετούν την αρχική τους ίδρυση η οποία ήταν η εκπαίδευση ιερέων της ισλαμικής πίστης.
Σήμερα είναι ισότιμα με τα σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απευθύνονται στην μειονότητα της Θράκης. Η φετινή σχολική χρονιά στο ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής ξεκινάει με 270 μαθητές και με όλους τους οιωνούς για να κυλήσει ομαλά η χρονιά, όπως χαρακτηριστικά είπε ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Νίκος Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας παράλληλα και τις ελλείψεις. «Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι στα σχολεία τους. Τα βιβλία έχουν πάει σε όλα τα σχολεία από πολύ νωρίς. Νομίζω ότι δεν έχουμε πρόβλημα ως προς την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Υπάρχουν ορισμένα κενά τα οποία θα καλυφθούν άμεσα με την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Οι ελλείψεις ειδικοτήτων είναι ελάχιστες, είναι σε μονοψήφιους αριθμούς. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός. Στην πρωτοβάθμια μειονοτική εκπαίδευση έχουμε ορισμένα κενά για τα οποία αναμένουμε προσεχώς να προσληφθούν συνάδελφοι. Ειδικότερα για το ιεροσπουδαστήριο είμαστε σχεδόν στο 95% της πληρότητας των εκπαιδευτικών και όλα τα βιβλία υπάρχουν και του τουρκόφωνου και του ελληνόγλωσσου προγράμματος». Στο Ιεροσπουδαστήριο αριθμητικά υπερτερούν οι άρρενες μαθητές.
ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΔΙΑΒΑΣΜΑ, Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΦΤΗ
Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα, ήταν η συμβουλή που έδωσε στους μαθητές ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, μαζί με τις ευχές του η σχολική χρονιά να κυλήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Την αξία της εκπαίδευσης και την αρωγή της ελληνικής πολιτείας προς όλους τους μαθητές της Ροδόπης, τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ ο διευθυντής του σχολείου επισήμανε πόσο σημαντικό είναι για αγόρια και κορίτσια που επέλεξαν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε γυμνάσιο και λύκειο και συνέστησε σε όλους να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους και μόνο κέρδος θα έχουν από την αποφοίτησή τους από το σχολείο, αφού αυτή τους ανοίγει το δρόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Την Κυριακή θα έρθετε με ένα τετράδιο και ένα στυλό για να σημειώσετε το πρόγραμμα μαθητών, είπε απευθυνόμενος στους μαθητές ο διευθυντής, αναδεικνύοντας ένα σχολείο που κάνει μάθημα Κυριακάτικα και όχι την Παρασκευή, όπως συνηθίζεται στα υπόλοιπα σχολεία, αφού ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Ιεροσπουδαστηρίου, επιβάλλει έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Τα βιβλία, τόσο του τουρκόγλωσσου όσο και του ελληνόγλωσσου προγράμματος, βρίσκονται ήδη στο σχολείο και θα παραληφθούν από τους μαθητές την προσεχή Κυριακή μαζί με το πρόγραμμα, οπότε θα αρχίσει κανονικά η παράδοση μαθημάτων.