Ύστατη προσπάθεια Τσίπρα να φανεί ως ο “ευλογημένος” της Εκκλησίας

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Ουκ ολίγες φορές το “Αγιορείτικο βήμα” έχει επισημάνει τον διακαή πόθο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να φανεί ως ο “ευλογημένος” της Εκκλησίας.

Προσπάθεια που πάντως έχει πολλά σκαμπανεβάσματα μιας και ό,τι χτίζει ο Αλέξης Τσίπρας πολλές φορές το γκρεμίζουν οι…συνιστώσες, οι οποίες είτε με αφορμή την εκκλησιαστική περιουσία είτε τη μισθοδοσία των ιερέων είτε το σύμφωνο συμβίωσης και αρκετές άλλες αφορμές έχουν χύσει την καρδάρα με το γάλα που μάζευε ο κ. Τσίπρας και…άντε φτου κι απ΄την αρχή….

Το Σάββατο το βράδυ κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί της ψηφίσεως του προϋπολογισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ύστατη προσπάθεια προσέγγισης με την Εκκλησία.

Η αναφορά του περί  “αξιοποίησης της μη καλλιεργήσιμης εκκλησιαστικής ή μοναστηριακής γης” μπορεί με μια πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ως απειλή για τα εκκλησιαστικά συμφέροντα, αφού η αριστερή θεωρία περί….κοινοκτημοσύνης έχει κοστίσει πολλάκις στην εκκλησία, αλλά για όσους βλέπουν πέρα από το δάχτυλό τους σημαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Ο κ. Τσίπρας με τη φράση του αυτή ήρθε να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη θέση του Αρχιεπισκόπου στην πρόσφατη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα. Τότε ο κ. Ιερώνυμος ερώτωμενος σχετικά είχε δηλώσει πως “Οταν μας επεσκέφθη ο κ. Βενιζέλος στη Σύνοδο του είπαμε ότι  είναι λίγη η εκκλησιαστική περιουσία, Εμείς δεν πουλάμε ούτε μια σπιθαμή γης. Θα την αξιοποιήσουμε με μακροχρόνιες μισθώσεις κλπ. Αλλά θα μείνει δικη΄μας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν κάνει κι αυτός λόγο για αξιοποίηση προσπαθεί να επιτύχει με ένα σμπάρο δυο τριγώνια…Αφενός να εμφανιστεί ως πλήρως ταυτιζόμενος με τις βουλές της Ιεράς Συνόδου και αφετέρου να εκθέσει τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος δεν έκανε τίποτα σχετικά από την επίσκεψή του στη Σύνοδο μέχρι σήμερα. Ένα κύριος Βενιζέλος που ούτως ή άλλως έχει μπει πλέον σε black list μετά την επιστολή-απάντηση προς τον Μητροπολίτη Πειραιώς και τις….εξυπνάδες περί ηθικής και εκκλησίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι κατά πως φαίνεται διατεθειμένος να ξαναπαίξει το χαρτί της Εκκλησίας, αφού και πρόσφατα ειδική ομάδα συνεργατών του κόμματος με επικεφαλής τον βουλευτή Αμανατίδη επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο και συζήτησαν για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Συνάμα ο κ. Τσίπρας ποντάρει στο γεγονός πως τελευταία ο κ. Ιερώνυμος έχει ανεβάσει και πάλι τους τόνους και στέλνει και πληθώρα πολιτικών μηνυμάτων πάντοτε με άξονα το συμφέρον του δοκιμαζόμενου λαού. Σε αυτό το σημείο στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως οι… γραμμές τους με την Μονή Πετράκη μπορούν να συναντηθούν…