«Χλιαρή» απάντηση από ελληνικό ΥΠΕΞ σε Τ.Ερντογάν

Loading...


Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις του Τ.Ερντογάν που θεωρεί Τουρκία την μισή χώρα μας και όλη την Βαλκανική ήταν…»συντριπτική». Ο «Σουλτάνος» δεν θα…κοιμήθηκε από την αγωνία του.

Περίπου δύο 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας λέγοντας: «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.

Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

Από την Κεσσάνη, έπειτα από τριήμερη περιοδεία στην ανατολική Θράκη, ο κ. Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή: «Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη, ταυτόχρονα είναι Deliorman (Ντόμπρουτζα), είναι Kircaali (Καρτζαλί, πόλη της Βουλγαρίας), είναι Vardar (Βαρδάρης) και, αν πάμε πιο πίσω, Θράκη είναι ταυτόχρονα Σκόπια, Πρίστινα, Prizren (Πρίζρεν στο Κόσοβο), είναι Σαράγεβο».

Η απάντηση ήταν επιεεικώς «χλιαρή», έπρεπε να γίνουν ιστορικές αναφορές από την…ανάποδη, γιατί μόνον έτσι «ισιώνουν» οι Τούρκοι. Πρέπει να νιώσει ο «Σουλτάνος» ότι έχει και αυτός ανοιχτά θέματα με την Ιστορία. Αλλιώς και οι ξένοι που τα ακούνε αυτά και δεν γνωρίζουν τίποτε από ιστορικά θέματα, θα αρχίσουν υποσεινήδειτα να λένε «δίκιο έχει ο άνθρωπος αφού οι άλλοι δεν τολμούν να ανταπαντήσουν».Ετικέτες