Τοποθετήθηκαν οι ρωσικές καμπάνες στον Αγιο Λουκά στο Ναύπλιο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Με γρήγορους ρυθμούς προχωράνε οι εργασίες στον υπό ανέγερση στο δήμο Ναυπλιέων.

Με νταλίκα από την Ρωσία ήρθε στην Αργολίδα το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, αγιογραφίες, μαρμάρινα γλυπτά και οι που τοποθετήθηκαν στο καμπαναριό της εκκλησίας. Αριστουργήματα Ρωσικής τέχνης οι επτά καμπάνες του ναού, σκαλιστές με την μορφή του Αγίου Λουκά του Ρώσου αλλά και άλλων Αγίων. Για την μεγάλη καμπάνα χρειάστηκε ειδικό γερανοφόρο όχημα του εργολάβου Γ. Λαπαθιώτη, το οποίο σήκωσε την 400 κιλών καμπάνα και να την τοποθετήσει στο καμπαναριό. Οι καμπάνες ρυθμίστηκαν από ειδικό μέσω υπολογιστή για να χτυπούν. Οι εργασίες θα συνεχιστούν έως και τη στιγμή που θα γίνουν τα εγκαίνια στις 29 Απριλίου 2017 από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ειδικό συνεργείο από την Ρωσία θα τοποθετήσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στο κάτω μέρος του ναού έχει φτιαχτεί μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του.

Ο Άγιος έζησε σε μία τραγική περίοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Από πολύ νέος ανακάλυψε κι έζησε το πραγματικό και πνευματικό νόημα της ζωής. Σπούδασε την ιατρική επιστήμη, χειροτονήθηκε ιερέας και επίσκοπος διδάσκοντας, παρηγορώντας, καθοδηγώντας τους ανθρώπους.

Δεν είχαν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από την εγκατάσταση του Μητροπολίτη Αργολίδος στην περιοχή , όταν εντελώς αναπάντεχα εμφανίστηκαν ο ἑλληνορωσική ς καταγωγής Ιωάννης Σαουλίδης και τα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος, που ζουν και εργάζονται στην Ἁγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθειά τους πίστη. Οι ίδιοι ανάλαβαν εξολοκλήρου να οικοδομήσουν το Ναό του αγίου Λουκά.

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Αργολίδος: Εργασίες αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου (ΦΩΤΟ)

Ὁ Ιερός Ναός της Ὑπαπαντής του Χριστού Λευκακίων πρόσφερε τὸ χώρο στη θέση “Κριθαράκι” και στις 27-04-2014 μπήκε ο θεμέλιος λίθος. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να ξεπεραστούν τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα τα έργα άρχισαν τον Ιούνιο του 2015. Ὁ Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Ἀπριλίου1877) στις 29 Απριλίου 2017 ο Ἱερός Ναός του αγίου Λουκά θα εγκαινιαστεί.

Ιδιαίτερη μνεία στον εργολάβο οικοδομών κ. Γ. Λαπαθιώτη και στην οικογένεια του που εδώ και τρία χρόνια παλεύει για το καλύτερο δυνατό από θέμα τεχνικής βοήθειας στην αποπεράτωση του ναού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

17.00 Υποδοχή Ιερών Λειψάνων.

18.00 Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων.

19.00 Εγκαίνια μουσείου Αγίου Λουκά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

ΠΡΩΙ

06.30 Όρθρος.

08.00 Τελετή Εγκαινίων Ιερού Ναού Αγίου Λουκά υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

09.30 Θεία Λειτουργία.

11.00 Πέρας Θείας Λειτουργίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

17.30 Εσπερινός.

18.15 ≪Αγάπησα το μαρτύριο≫: Λειτουργικό δράμα με τη συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Αργολίδος και της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης.

19.30 Απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού με θέμα: ≪Αρχιεπίσκοπος Λουκάς. Ένας Άγιος της εποχής μας≫.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

ΠΡΩΙ

07.00 Όρθρος – Αρχιερατική θεία Λειτουργία.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

11.00 Έναρξη – Προσφωνήσεις – χαιρετισμοί.

κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, ομότιμος καθηγητής χειρουργικής: «Το επιστημονικό έργο του Αγίου Λουκά».

κ. Μάρκος Καρβέλας, νευροχειρουργός: «Επιστημονική αυθεντία. Νευροχειρουργικές διαστάσεις και καινοτομίες στο έργο του Αγίου Λουκά του Ιατρού».

Αρχιμ. Γεώργιος Ρουσάκης, Διευθυντής αναισθησιολόγος, ΓΝ Κοργιαλένειου – Μπενάκειου Ερυθρός Σταυρός: «Ο Άγιος Λουκάς αντιμέτωπος με αναισθησιολογικά προβλήματα».

κ. Ανατόλι Μπαμπάνιν, Πρύτανης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Συμφερουπόλεως: «Η εκκλησιαστική και επιστημονική προσφορά του Αγίου Λουκά στην Κριμαία».

κ. Δημήτριος Γιαννακόπουλος, χειρουργός, συντονιστής Διευθυντής χειρουργικής κλινικής ΓΝ Αργολίδος (Νοσηλευτική Μονάδα Άργους):

«Από τη σήψη στην αποκατάσταση. Διαχείριση και αντιμετώπιση δύο ενδιαφερόντων περιστατικών της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Άργους».

Διάλειμμα. Συζήτηση. Λήξη εργασιών Συνεδρίου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

21.00- 01.30 Ιερά Αγρυπνία – Θα ψάλλουν οι μοναχές των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.