Το «Ύστατο Χαίρε» στον «Αγιο» της Αριζόνας

Loading...


Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν στο στην γη της ερήμου της Αριζόνας, όταν τα πνευματικά του παιδιά και οι μοναχοί του από όλα τα μοναστήρια ασπάστηκαν το σεπτό σκήνωμα του .

Ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπαν τον Πνευματικό τους Πατέρα, τον Αγιορείτη,τον τελευταίο της συνοδείας που γέμισε με καλογέρια το Άγιο Όρος.

Στην εξόδιο ακολουθία για τον μακαριστό γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου, Ατλάντας κ. Αλεξίου, Ντένβερ κ. Ησαΐα. Από το Άγιον Όρος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος με συνοδεία πατέρων της Μονής, και πνευματικά του τέκνα.

Η στιγμή του τελευταίου ασπασμού ήταν ιδιαίτερη και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο που στο προσωπό του απεικονίσθηκε η συγκίνηση όταν μάλιστα άγγιξε το χέρι του Μακαριστού Γέροντα.

Μετά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας για το έργο του μακαριστού γέροντα μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ο γέροντας Παίσιος της Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου Ατλάντας, ενώ ανεγνώθη και το μήνυμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στο μηνυμά του ο Παναγιώτατος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κοίμηση του Χριστιανού ευωδιάζει πάντα Ανάσταση και τόνισε τη σπουδαιότητα της διαδρομής του Μακαριστού Γέροντα, σημειώνοντας ότι ήρθε στην Αμερική από το Άγιο Όρος, έχοντας λάβει φως εκ του υψηλόφρονου Άθωνος , φέρνοντας πολύτιμα και τιμαλφή στο λαό της Αμερικής από την Μοναστική Πολιτεία, το κοινοβιακό πνεύμα εκ της Μονής Φιλοθέου, τον γλυκή μητροποθητό ασπασμό εκ Της Γλυκοφιλούσης, τον ζήλο του ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού ,τον πόθο της ησυχίας του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Από την Ελλάδα παραβρέθηκαν όλες οι μοναστικές αδελφότητες που ήταν υπό τη πνευματική καθοδήγηση του Γέροντα. Από τις ΗΠΑ ήταν παρούσες όλες οι μοναστικές αδελφότητες τις οποίες ίδρυσε με τη χάρη του θεού ο Γέροντας και πλήθος κληρικών από όλες τις εν Αμερική Ορθόδοξες εκκλησίες.

Διαβάστε εδώ:  Το βλέμμα ενός Αγίου - Τι είπε ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας

Από την Κύπρο την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος π. Ισαάκ Μαχαιριώτης με συνοδεία πατέρων.

Από τα πέρατα της οικουμένης συναθροίστηκαν πνευματικά τέκνα και πιστοί, οι οποίοι ευλαβικά προσήλθαν ώστε να αποδώσουν τον τελευταίο ασπασμό στο πνευματικό ανάστημα, τέλειο υποτακτικό, του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, του οποίου η αγιασμένη κάρα είναι αποθησαυρισμένη στην Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου ως πνευματική άγκυρα και θεμέλιο της αθωνικής ησυχαστικής παρακαταθήκης. Μια παρακαταθήκη την οποία ο Μακαριστός Γέροντας Εφραίμ μεταλαμπάδευσε και καλλιέργησε στη Νέα Γη.

Πνευματικά τέκνα του μακαριστού Γέροντα, ηγούμενοι και γερόντισσες, μοναστικές αδελφότητες , κληρικοί και λαϊκοί , άπαντες συναθροίστηκαν ώστε να προπέμψουν το χαριτόβρυτο λείψανο του Γέροντα Εφραίμ στη γη και να δοξάσουν το μέλλοντα γεννηθήναι Χριστόν που ανέδειξε τέτοιο ανάστημα στους έσχατους καιρούς.tilegrafima.gr