Το Άγιο Όρος μέσα από τα μάτια τριών Λαρισαίων (ΦΩΤΟ)

Loading...


Τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις επισκέψεις τους στο Άγιο Όρος κατέθεσαν τρεις διακεκριμένοι επαγγελματίες της πόλης, ο Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας Ηρακλής Γερογιώκας, ο Ιατρός Μάριος Ξηρομερίτης και ο Μαθηματικός και Μετεωρολόγος Θεοφάνης Τακούδης, την Τετάρτη, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Το Άγιο Όρος, Προορισμός και Προσκύνημα», την επιμέλεια των οποίων είχαν τα εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου και το βιβλιοπωλείο Άνεμος.

Διαβάστε εδώ:  Εκδηλώσεις για το Άγιο Όρος στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Γερογιώκας διηγήθηκε από καρδιάς την εμπειρία του στο Άγιο Όρος, το πόσο αναπάντεχα βρέθηκε εκεί, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία, το πώς μέσα από αυτή την πρώτη επίσκεψη του απέκτησε επαφή με το Θείο και πως εκεί δέθηκε με ανθρώπους που πλέον είναι κομμάτι της οικογένειάς του και το ίδιο το μέρος κομμάτι του σπιτιού του.

Στη συνέχεια, ο κ. Τακούδης αναφέρθηκε «στις πολύ μικρές ταχύτητες και τις πολύ μεγάλες αξίες», όπως είπε χαρακτηριστικά, που συναντά όποιος βρίσκεται στο Άγιο Όρος. Για την πραγματική χαρά που βρίσκεται στην απλότητα και στα λίγα, που έχει κάποιος στον Άθω. Για την αληθινές σχέσεις που αναπτύσσονται εκεί και βασίζονται στην αληθινή συμπόνια και την κατανόηση, ενώ σημείωσε ότι όποιος βρεθεί στο Άγιο Όρος κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία και την επαφή με το Θείο.

Τέλος, ο κ. Ξηρομερίτης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Βασίλι Γκριγκορόβιτς Μπαρσκι «Ταξίδια στο Άγιον Όρος», αναφέρθηκε στις αξίες που μεταδίδονται εδώ και αιώνες από τον ιερό αυτό τόπο και αναφέρθηκε και στα δικά του ταξίδια εκεί. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρούστας.