Τι δήλωνε μέχρι πρόσφατα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για το ουκρανικό

Loading...


΄΄Η ανήκει στην ρωσική Εκκλησία΄΄, διαλαλούσε μέχρι πρόσφατα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.
Τι άλλαξε άραγε;

Η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

«Κατά τους παρελθόντας μήνας, διεπιστώσαμεν την διάθεσιν των Αδελφών Αγίων Ιεραρχών υπέρ της αναγνωρίσεως του παραχωρηθέντος διά συνοδικού τόμου υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Όπως τυγχάνει τοις πάσι γνωστόν, η Αγία Καθολική Ορθόδοξος Εκκλησία ημών λειτουργεί κατά το συνοδικόν σύστημα διοικήσεως, ως παρέλαβε τούτο εκ της παραδόσεως και των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων. Κατά τούτο, οι Πρόεδροι των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συνόδων αποτελούσι την συνισταμένην των μελών αυτών.

Συνωδά τούτοις και ημείς, ως συνισταμένη και επιτελεστική αρχή της διαθέσεως των Αδελφών Αγίων Ιεραρχών, εμνημονεύσαμεν εν τοις Διπτύχοις της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Προκαθήμενον της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Μακαριώτατον Μητροπολίτην Κύριον Κύριον Επιφάνιον, προσευχόμενοι διακαώς υπέρ ειρήνης και ευσταθείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών ημών».

Νικόδημος, ο μητροπολίτης Ερμουπόλεως και πατριαρχικός επίτροπος για τους αραβοφώνους, Νικόλαος, ο έξαρχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αθήνα, μητροπολίτης Γουϊνέας, Γεώργιος, ο μητροπολίτης Πηλουσίου, Νήφωνας και ο επίσκοπος Βαβυλώνος, Θεόδωρος.

Την όλη ακολουθία παρακολούθησαν επίσης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο, Γιώργος Δασκαλόπουλος, εκπρόσωποι της αραβόφωνης ελληνορθόδοξης κοινότητας Καΐρου, καθώς επίσης και μέλη της ελληνικής παροικίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 tilegrafima.gr