ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αμετάβλητων μέχρι το 2030, σε μια προσπάθεια να δώσει σταθερότητα στους ασφαλισμένους και χρόνο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να ανακάμψει δημογραφικά και δημοσιονομικά.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
News: Το Δώρο Χριστουγέννων για εργαζόμενους και επιδοτούμενους ανέργους θα καταβληθεί, όπως κάθε χρόνο, έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ανέδειξε πρώτη το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες αποτιμούν το ασφαλιστικό ισοζύγιο με ήπια βελτίωση. Στελέχη του Υπουργείου ανέφεραν στο vimaorthodoxias.gr ότι «η σταθερότητα στα όρια ηλικίας, το έκτακτο βοήθημα και η κοινωνική νηφαλιότητα που χρειάζεται ενόψει των γιορτών είναι τα τρία κομβικά σημεία για τους επόμενους μήνες».

Παγωμένα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 2030
Η υφυπουργός Εργασίας Άννα Ευθυμίου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα αναπροσαρμογής» των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, παρά τον μηχανισμό που συνδέει το όριο με το προσδόκιμο ζωής. Το υπουργείο εκτιμά ότι τα δεδομένα δεν δικαιολογούν αύξηση των ορίων, αφού το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα μετά την πανδημία έχει μείνει σχεδόν στάσιμο.
Η τελευταία αναπροσαρμογή είχε γίνει το 2015 (Ν. 4336/2015), όταν τα όρια αυξήθηκαν έως και 12 χρόνια. Έκτοτε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών της ΕΕ-27 ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης, με 67 έτη για πλήρη σύνταξη ή 62 με 40 έτη ασφάλισης. Οι επόμενοι έλεγχοι, που σύμφωνα με τον νόμο γίνονται ανά τριετία, θα πραγματοποιηθούν το 2026, αλλά όπως δηλώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, «δεν συντρέχουν λόγοι αλλαγών πριν το 2030».
Η πραγματικότητα των αριθμών
Η χώρα μας:
• έχει καταργήσει οριστικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από 1/1/2023,
• καταγράφει τα υψηλότερα ηλικιακά όρια στην Ευρώπη,
• και διαθέτει τους γηραιότερους συνταξιούχους της ΕΕ.
Σύμφωνα με μελέτη της ΕΝΥΠΕΚΚ, η αύξηση του 2015 ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ενώ η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους μειώνεται σταθερά — από 1,66 σήμερα σε 1,25 το 2040. Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, θα αυξηθούν από 12,7% του ΑΕΠ το 2030 σε 14% το 2050.
Παρά τα ανησυχητικά δημογραφικά, η κυβέρνηση κρίνει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ασφαλισμένοι. Η απόφαση «παγώματος» ελήφθη με γνώμονα τη σταθερότητα και τη στήριξη των γενεών που βρίσκονται σήμερα κοντά στη συνταξιοδότηση.
Τι αλλάζει στα επιδόματα και ποιοι θα λάβουν το «έκτακτο 50ευρω»
Παράλληλα με τη σταθεροποίηση του ασφαλιστικού πλαισίου, το Υπουργείο Οικονομικών και ο ΕΦΚΑ εξετάζουν ένα έκτακτο βοήθημα 50 ευρώ για περίπου 220.000 χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η καταβολή του προγραμματίζεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα, πιθανότατα μεταξύ 16 και 20 Δεκεμβρίου.
Η ενίσχυση αυτή θεωρείται «συμβολική αλλά ουσιαστική», καθώς έρχεται να ελαφρύνει νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 700 € τον μήνα. Σύμφωνα με πηγές του gov.gr, το βοήθημα θα καταβληθεί αυτόματα, χωρίς αίτηση, μέσω του μηχανισμού διασταύρωσης στοιχείων του e-ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ.
Αντίστοιχη ενίσχυση θα λάβουν και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με έξτρα μισή δόση, καθώς και οικογένειες επιδομάτων παιδιού Α21 με συμπληρωματικό ποσό 50 €. Όπως ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να δοθεί μια μικρή αλλά στοχευμένη ανάσα ενόψει εορτών».
Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2025 – και τι ισχύει στο μέλλον
Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί το αργότερο έως τις 21 Δεκεμβρίου 2025, βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Εργασίας και της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου. Όσοι εργάστηκαν μερικώς μέσα στο έτος, λαμβάνουν αναλογία δώρου για κάθε 19 εργάσιμες ημέρες (ίσο με 2/25 του μισθού ή 1/15 του ημερομισθίου).
Για τους επιδοτούμενους ανέργους, η ΔΥΠΑ αποδίδει δώρο Χριστουγέννων ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα για κάθε πλήρη μήνα επιδότησης στο διάστημα 1/5–31/12. Εφόσον η επιδότηση κάλυψε ολόκληρο το διάστημα, η μέγιστη παροχή φτάνει τα 25 ημερήσια επιδόματα. Οι πληρωμές ξεκινούν από 16 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο μηχανισμός της ΔΥΠΑ.
Για τους συνταξιούχους, μόνιμο Δώρο Χριστουγέννων δεν προβλέπεται, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτης ενίσχυσης (το προαναφερόμενο 50 €), ενώ στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται απόφαση για επιπλέον κοινωνικό μέρισμα προς ευάλωτες ομάδες.
Οι «κόμβοι» των επόμενων μηνών στο Ασφαλιστικό
1. Νοέμβριος 2025: Πληρωμή προκαταβολής βασικής ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ και ολοκλήρωση καταγραφής επανυπολογισμών επικουρικών συντάξεων.
2. Δεκέμβριος 2025: Καταβολή Δώρου Χριστουγέννων (μισθωτοί και άνεργοι), καταβολή έκτακτου βοηθήματος 50 €.
3. Α΄ τρίμηνο 2026: Εκκίνηση μελετών για βιωσιμότητα ΕΦΚΑ και προσαρμογή του μοντέλου επενδυτικής διαχείρισης αποθεματικών.
4. Β΄ εξάμηνο 2026: Αναλογιστική επανεξέταση προσδόκιμου ζωής – αναμένεται να επιβεβαιώσει την παράταση «παγώματος» ορίων ηλικίας έως το 2030.
5. 2027–2030: Εφαρμογή σταδιακής ψηφιακής ενοποίησης ασφαλιστικών μητρώων (έργο Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης), ώστε να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις σε απονομές συντάξεων.
Σχόλιο – Το ασφαλιστικό σε «μεταβατική περίοδο»
Το ασφαλιστικό εισέρχεται σε νέα φάση σταθεροποίησης. Το «πάγωμα» των ορίων ηλικίας δίνει ανάσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, ενώ το έκτακτο βοήθημα και η εγκαιρη πληρωμή του δώρου συντηρούν την κοινωνική συνοχή σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων. Ωστόσο, η πρόκληση παραμένει: η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τους γηραιότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη και η δημοσιονομική πίεση δεν θα εξαφανιστεί.
Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΝΥΠΕΚΚ, «το 67ο έτος δεν είναι απλώς αριθμός· είναι καθρέφτης της κοινωνικής αντοχής. Αν οι νέες γενιές δεν μπουν στην αγορά εργασίας με σταθερούς όρους, το σύστημα δεν θα επιβιώσει ούτε με παγωμένα ούτε με αυξημένα όρια».
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανάλυση του vimaorthodoxias.gr, που τονίζει ότι η σταθερότητα και η κοινωνική νηφαλιότητα πριν τις εορτές είναι το ζητούμενο. «Οι ασφαλισμένοι χρειάζονται προβλεψιμότητα και αίσθηση ότι το κράτος δεν θα αλλάζει τους κανόνες κάθε χρόνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το 2025 βρίσκει την κοινωνική ασφάλιση σε ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και ανάγκης στήριξης. Μέχρι το 2030, τα όρια ηλικίας θα μείνουν παγωμένα, το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβάλλεται κανονικά κάθε Δεκέμβριο ενώ ο ασφαλιστικός χάρτης της επόμενης πενταετίας αρχίζει να χαράσσεται με γνώμονα τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.





















