Συντάξεις ΝΕΑ : Ο Μητρόπουλος για τα αναδρομικά – ΟΠΕΚΕΠΕ

Loading...


: Ο Μητρόπουλος για τα – ΟΠΕΚΕΠΕ – Συνεδριάζει από το πρωί το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά. Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις για τις Από την Τρίτη 28 Ιανουαρίου μέχρι την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου του 2020 θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι συντάξεις του Φεβρουαρίου του 2020.Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

: Κρίσιμη δίκη για τις διεκδικήσεις χιλιάδων συνταξιούχων για αναδρομικές παροχές και διάφορες χρονικές περιόδους που καλύπτουν – κατά περίπτωση- διαστήματα από το 2012 και ως το 2019, διεξάγεται σήμερα Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ εδώ

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Κατερίνα Σακελλαροπούλου που προήδρευσε σε τριμελή επιτροπή όπως προβλέπεται, αποφάσισε να δικαστούν οι υποθέσεις για διεκδικήσεις αναδρομικών με τη λεγόμενη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, – μία και έξω δηλαδή- προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να ξέρουν οι συνταξιούχοι τί θα πάρουν, και αν θα πάρουν, και το δημόσιο τί θα πληρώσει.

 Συντάξεις ΝΕΑ : Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, όπως καταγράφηκαν στο του ethnos.gr:

1. Έχω 25 χρόνια ένσημα ΙΚΑ και 8 χρόνια παραμονή στην Αυστραλία. (Παίρνω αναλογία σύνταξης) Θα συμπεριληφθεί αυτός ο χρόνος αθροιστικά στο χρόνο ΙΚΑ για να δικαιούμαι το ποσοστό αναπλήρωσης σε κύρια και επικουρική;

Όχι. Δεν συνυπολογίζεται ο διανυθείς χρόνος στο εξωτερικό στον υπολογισμό του συντελεστή της Ανταποδοτικής Σύνταξης.

2.Βγήκα στην σύνταξη τον 11/2015 με 38 χρόνια εργασίας και με το καθεστώς των βαρέων. Η μικτή κύρια σύνταξη μου είναι 1426 ευρώ και η μικτή επικουρική σύνταξη μου με 32 χρόνια ασφάλισης ειναι260.15. Πόσα αναδρομικά δικαιούμαι. Ευχαριστώ πολύ.

Δεν μπορεί να υπολογιστεί το σχετικό ποσό έτσι απλά. Αναδρομικά σε πρώτη φάση θα δοθούν μόνο για τις επικουρικές συντάξεις. Οπότε το ποσό που θα δικαιούστε θα είναι σχετικά μικρό.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ : Νωρίτερα έως 12 χρόνια στη σύνταξη – ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

3.Εκπαιδευτικός ΠΕ Α΄θμιας Εκπαίδευσης. Α) Θεμελίωση Συντ. δικαιώματος (με την αναγνώριση 7 ετών) Συνολικός χρόνος υπηρεσίας την 31/12/2011 = 25έτη, 2μήνες, 22ημέρες. Β) Συνολικός χρόνος υπηρεσίας την 31/08/2020 = 33έτη, 10μήνες, 22ημέρες. Γ) Ηλικία την 31/08/2020 = 60ετών, 8μηνών, 14ημερών. Ανήλικο τέκνο ΟΧΙ. 1. Πότε μπορώ να πάρω μειωμένη σύνταξη; και 2. Πότε μπορώ να πάρω πλήρη σύνταξη;

Με την εξαγορά που έχετε κάνει και τη συμπλήρωση της 25ετίας το 2011 μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη σύνταξη άμεσα και με πλήρη όταν συμπληρώσετε 40 έτη ασφάλισης ή στα 67.

4.Θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε εάν το Το ΣΤΕ αποφανθεί αρνητικά για τα αναδρομικά οι αγωγές που έχουν γίνει έχουν κάποια μελλοντικό αποτέλεσμα η δεν έχουν καμία ένδειξη διεκδίκησης;

Αν το ΣτΕ στην πιλοτική δίκη θεωρήσει συνταγματικές εν όλω τις περικοπές τότε δεν θα υπάρχει περαιτέρω τύχη στις αγωγές που έχουν κατατεθεί. Βέβαια θα αναμένουμε τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ό,τι αφορά τους Δ/υ.

5.Η μητέρα μου παίρνει σύνταξη χηρείας του πατέρα μου από το 1996..επερνε περίπου 500 ευρώ τώρα παίρνει 331 ευρώ, θα αλλάξει;

Δεν φαίνεται ότι δικαιούται κάτι επιπλέον.

6.Διορισμός στο δημόσιο 16-03-1987. στρατιωτική θητεία 1982-1984 , 22 μήνες. Από 1981-1986 έχω 276 ένσημα ΙΚΑ ως μισθωτός. Έχω γεννηθεί 24-06-1962 . Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη έστω με μειωμένη;

Χωρίς εξαγορά στρατιωτικής θητείας δικαιούστε μειωμένη σύνταξη από τα 56 που έχετε ήδη συμπληρώσει. Με εξαγορά στρατιωτικής θητείας δικαιούστε πλήρη στα 61.

7.Είμαι καθηγήτρια με μόνιμο διορισμό Σεπτέμβριο 2005. Έχω προϋπηρεσία στην ΔΕΗ 2 χρόνια. Πρώτος διορισμός 1989. Έχω 4,5 χρόνια αναπληρώτρια καθηγήτρια και είμαι γεννημένη το 1962 και μητέρα τριών παιδιών. Πόσα πλασματικά χρόνια μπορώ να εξαγοράσω και πότε δικαιούμαι να βγω στην σύνταξη;

Θα πρέπει να εξαγοραστούν 5 έτη από τα τέκνα και 4 από τις σπουδές και να συμπληρωθεί έτσι η 20ετία το 2011. Θα μπορείτε να βγείτε σε πλήρη σύνταξη όποτε το επιθυμείτε καθώς είχατε συμπληρώσει τα 52 το 2014.

8.Κατέθεσα τα δικαιολογητικά για την σύνταξη τον Σεπτέμβριο του 18 ήμουν καθηγητής και εργάστηκα στο δημόσιο για 36 χρόνια, πότε θα πάρω την κανονική σύνταξη, τώρα παίρνω έναντι 725 ευρώ και πήρα και το ένα ταμείο 369 το τρίμηνο ποτέ θα πάρω το άλλο ταμείο και το εφάπαξ πόσο θα είναι;

Η κύρια σύνταξη πιθανόν να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2020. Η επικουρική μέσα στο 2021. Το εφάπαξ αν τα 36 έτη ήταν όλα Δημόσιο θα είναι περίπου στις 31.000 €.

9.Είμαι δάσκαλος. Έτος γέννησης 1968. Τρίτεκνος, έτη γέννησης των παιδιών (1994,1996,2012). Διορισμός 2-9-1998. Έχω 1000 ένσημα στο ΙΚΑ. Πρώτη ασφάλιση το 1989. Επίσης έχω αναγνωρισμένη προϋπηρεσία ως δάσκαλος 2 έτη 2μηνες και 27 ημέρες. Σε ποια ηλικία θα μπορώ να καταθέσω αίτηση σύνταξης;

Δυστυχώς συμπληρώνετε το 52ο έτος της ηλικίας σας το 2020 και πλέον για την περίπτωσή σας το όριο ηλικίας για την πλήρη είναι τα 62 με συνολικά 40 έτη ασφάλισης.

10.Έχω γεννηθεί 21/03/1961.εχω ασφάλεια ΙΚΑ από το 1984 Νοέμβρη. Έχω μέχρι σήμερα 10.650 ένσημα πότε βγαίνω σε πλήρη σύνταξη; Υπάρχει περίπτωση μειωμένης και πότε;

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 62 ετών με συνολικά 12.000 ημέρες ασφάλισης. Δεν υπάρχει δυνατότητα μειωμένης.

Συντάξεις ΝΕΑ : Ο Μητρόπουλος για τα αναδρομικά – ΟΠΕΚΕΠΕ : Το ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον μας

Κατά τη σημερινή δικάσιμο που άρχισε στις 9.30 το πρωί, 40 περίπου υποθέσεις πρόκειται να εκδικαστούν με αντικείμενο διεκδικήσεις αναδρομικών παροχών που προκύπτουν,ως αιτήματα, είτε από την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ το 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για μετά τον Αύγουστο του 2012, είτε από την απόφαση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε πρόσφατα- τον Οκτώβριο- και κατεδάφισε σημαντικά τμήματα του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, κρίνοντας όμως ότι δεν θα δοθούν αναδρομικά ως την έκδοση της.

Στη σημερινή δίκη εκπροσωπούνται οι αιτούντες και ταμεία που παρεμβαίνουν και φυσικά το δημόσιο.

Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί ο γνωστός εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη σημερινή δίκη, όλες οι εκκρεμείς δίκες για αναδρομικά που βρίσκονται σε στάδιο εκκρεμοδικίας σε διάφορα δικαστήρια ανά την επικράτεια, παγώνουν, δεν δικάζονται δηλαδή έως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο από το ΣτΕ.

Πάντως, γνώστες των θεμάτων που προκύπτουν για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών και με δεδομένες τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις σημαντικές, του 2015 επί προεδρίας Σωτήρη Ρίζου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για μετά το 2012 αλλά και την απόφαση με πρόεδρο την Ειρήνη Σάρπ για τον νόμο Κατρούγκαλου, εκτιμούν, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις αυτές, ήδη έχει κλείσει σημαντικά την στρόφιγγα των αναδρομικών.

Ετσι, εκτιμάται ότι και η επικείμενη απόφαση θα κινηθεί περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, αναγνωρίζοντας κάποιες διεκδικήσεις, αλλά οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, μάλλον βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.

Συντάξεις ΝΕΑ : Ο Μητρόπουλος για τα αναδρομικά – ΟΠΕΚΕΠΕ : Τι θα αποφασιστεί σήμερα

Με τη σημερινή δίκη εκτιμάται ότι  θα εξασφαλιστεί η ενιαία λύση του όλου θέματος, θα αποφευχθούν αντιφατικές αποφάσεις και το κυριότερο δεν θα ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι με προσφυγές, εφέσεις και λοιπά προσδοκώντας να πάρουν κάποια χρήματα, τα οποία μπορεί και να μην δικαιούνται.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου που θα σηκώσει το βάρος της επίλυσης σωρείας αιτημάτων για αναδρομικά που έχουν ήδη διατυπωθεί ενώπιον των δικαστηρίων, αναμένεται να συνεδριάσει ως αργά σήμερα το μεσημέρι σε μία από τις δυσχερέστερες υποθέσεις που θα αντιμετωπίσει σε μία  τόσο μεγάλου εύρους υπόθεση.

Το 2020 φέρνει αυξήσεις στις συντάξεις με αναδρομικά και αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Αφορμή για τη σύγκλιση της Ολομέλειας και την εξέταση του συνόλου των θεμάτων που έχουν προκύψει για τα αναδρομικά, δόθηκε από αίτηση που υπέβαλλε στο ανώτατο δικαστήριο ο ΕΦΚΑ (ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης,) εξαιτίας μίας εκκρεμούς δίκης στο Πρωτοδικείο με 46 πολίτες που είχαν προσφύγει ζητώντας αναδρομικά συγκεκριμένων περιόδων. Πάντως οι όποιες διεκδικήσεις έως τώρα έχουν προβληθεί στα δικαστήρια για αναδρομικά, αφορούν ακόμα και την περίοδο μετά το 2012 με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε τότε κρίνει αντισυνταγματικές της περικοπές των συντάξεων,( η απόφαση εκδόθηκε το 2015) ενώ άλλες αφορούν μεταγενέστερες περιόδους και φθάνουν ως και την απόφαση του 2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, αποφασίζοντας παράλληλα, ότι αναδρομικά για ό,τι κρίθηκε αντισυνταγματικό για αυτόν τον νόμο δεν θα δοθούν.

Ετσι κι αλλιώς το θέμα είναι σύνθετο και η επικείμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου εκτιμάται, ότι θα επιλύσει βασικές πτυχές ενός θέματος που αφορά σε χιλιάδες συνταξιούχους και προφανώς ενδιαφέρει και το δημόσιο.

αποφάσισε να εκκαθαριστεί μία κι έξω το συγκεχυμένο τοπίο, που επικρατεί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είτε οι όποιες απαιτήσεις τους στηρίζονται στις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων είτε στις περικοπές δώρων η άλλων επιδομάτων.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν συνταξιούχοι, και ποιοί, δικαιούνται αναδρομικών και για ποιό διάστημα, αλλά και το δημόσιο να γνωρίζει αν έχει υποχρεώσεις καταβολής χρηματικών ποσών προς τους συνταξιούχους, έκανε χρήση μίας ευχέρειας που έχει τη σημασία της.

Συντάξεις ΝΕΑ : Ο Μητρόπουλος για τα αναδρομικά – ΟΠΕΚΕΠΕ : Γιατί συγκλήθηκε η Επιτροπή

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συγκάλεσε τριμελή επιτροπή υπό την προεδρία της και με τη συμμετοχή του αρχαιότερου αντιπροέδρου Αθανασίου Ράντου και της αντιπροέδρου Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου αποφασίστηκε το θέμα των αναδρομικών, στο σύνολό του να αντιμετωπιστεί δικαστικά από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η απόφαση της τριμελούς αυτής επιτροπής είναι καίριας σημασίας, καθώς αν οι συνταξιούχοι δικαιούνται, και τί δικαιούνται, αν κριθεί ότι έχουν ενεργές απαιτήσεις, θα αποφασιστεί μία κι έξω από την Ολομέλεια του ΣτΕ ξεκαθαρίζοντας το τοπίο των όποιων απαιτήσεων τυχόν υπάρχουν, όχι μόνον με βάση τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τυχόν απαιτήσεις, αν είναι ακόμα «ζωντανές» μετά τις αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ του 2015 για τις περικοπές των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Το σημαντικό αυτής της κίνησης που οδηγεί σε «πιλοτική» δίκη, όπως λέγεται το σύνολο των απαιτήσεων των συνταξιούχων, δεν είναι μόνον ότι το θέμα θα επιλυθεί αμετάκλητα, δηλαδή με μία απόφαση, αλλά επιπλέον έως ότου εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας, καμία δίκη δεν μπορεί να γίνει και καμία απόφαση δεν μπορεί να εκδοθεί σε όλη την επικράτεια με θέμα απαιτήσεις αναδρομικών είτε από πρωτοδικεία είτε από εφετεία.

Ολες οι εκκρεμείς υποθέσεις, περί τις 6 χιλιάδες δηλαδή, παγώνουν από χθες που δημοσιεύθηκε η απόφαση της τριμελούς επιτροπής .

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η ενιαία λύση του όλου θέματος, θα αποφευχθούν αντιφατικές αποφάσεις και το κυριότερο δεν θα ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι με προσφυγές, εφέσεις και λοιπά προσδοκώντας να πάρουν κάποια χρήματα, τα οποία μπορεί και να μην δικαιούνται.
Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου που θα σηκώσει το βάρος της επίλυσης σωρείας αιτημάτων για που έχουν ήδη διατυπωθεί ενώπιον των δικαστηρίων, αναμένεται να συνεδριάσει για μία από τις δυσχερέστερες υποθέσεις που θα αντιμετωπίσει προσεχώς, μετά το νέο έτος καθώς νωρίτερα δεν υπάρχουν κενά για να εκδικαστεί μία τόσο σημαντική και τόσο μεγάλου εύρους υπόθεσης.

Εκτιμήσεις από το ανώτατο δικαστήριο κάνουν λόγο για εκδίκαση του θέματος των μέσα στον Φεβρουάριο του 2020, και έως τότε, όπως προαναφέρθηκε όλες οι σχετικές δίκες που εκκρεμούν παγώνουν.

Διαβάστε εδώ:  Αναδρομικά 5 μηνών με τις συντάξεις Μαρτίου - ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Αφορμή για τη σύγκλιση της Ολομέλειας και την εξέταση του συνόλου των θεμάτων που έχουν προκύψει για τα αναδρομικά, δόθηκε από αίτηση που υπέβαλλε στο ανώτατο δικαστήριο ο ΕΦΚΑ (ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης,) εξαιτίας μίας εκκρεμούς δίκης στο Πρωτοδικείο με 46 πολίτες που είχαν προσφύγει ζητώντας αναδρομικά συγκεκριμένων περιόδων. Πάντως οι όποιες διεκδικήσεις έως τώρα έχουν προβληθεί στα δικαστήρια για αναδρομικά, αφορούν ακόμα και την περίοδο μετά το 2012 με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε τότε κρίνει αντισυνταγματικές της περικοπές των συντάξεων,( η απόφαση εκδόθηκε το 2015) ενώ άλλες αφορούν μεταγενέστερες περιόδους και φθάνουν ως και την απόφαση του 2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, αποφασίζοντας παράλληλα, ότι αναδρομικά για ό,τι κρίθηκε αντισυνταγματικό για αυτόν τον νόμο δεν θα δοθούν.

Ετσι κι αλλιώς  το θέμα είναι σύνθετο και η επικείμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου εκτιμάται, ότι θα επιλύσει βασικές πτυχές ενός θέματος που αφορά σε χιλιάδες συνταξιούχους και προφανώς ενδιαφέρει και το

Συντάξεις ΝΕΑ : Ο Μητρόπουλος για τα αναδρομικά – ΟΠΕΚΕΠΕ :  ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΡΑΞΗ 21/2019 της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/2010

Η Επιτροπή του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/2010 (ΦΕΚ Α ́ 213), αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο κ. Αθανάσιο Ράντο και την Αντιπρόεδρο κ. Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Πρόεδρο του αρμόδιου καθ’ ύλην Α ́ Τμήματος,

Αφού έλαβε υπ’ όψη:

α) το άρθρο 1 του Ν. 3900/2010,
β) την από 15.11.2019 αίτηση (ΠΑ 14/2019), με την οποία το Ν.Π.Δ.Δ. “Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης” (Ε.Φ.Κ.Α.) ζητεί, κατ’ επίκληση του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010, να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκκρεμής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή των Ασπασίας Βαδάση κ.λ.π. (46 εναγόντων) κατά του Ε.Φ.Κ.Α. Με την αγωγή αυτή ζητείται να καταβληθούν σε καθέναν από τους ενάγοντες, νομιμοτόκως, τα αναλυτικώς εκτιθέμενα στην αγωγή ποσά ως αποζημίωση με βάση το άρθρο 105 του ΕισΝΑΚ λόγω των παράνομων, κατά τους ισχυρισμούς τους, περικοπών στην καταβολή της κύριας και επικουρικής σύνταξής τους που έλαβαν χώρα με βάση τις διατάξεις των ν. 4051/2012 και 4093/2012, αλλά και για την παράνομη κατάργηση από 1.1.2013 των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, όπως τα ζητήματα αυτά κρίθηκαν με τις 2287/2015 και 2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, και επικουρικώς ως αδικαιολόγητος πλουτισμός με βάση το άρθρο 904 του ΑΚ.

Το εναγόμενο ν.π.δ.δ. επικαλούμενο τις σκέψεις 10, 17 και, ιδίως, 18 της απόφασης 1891/2019 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προβάλλει ότι με την επίμαχη αγωγή τίθενται τα ακόλουθα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων, δεδομένου ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές:

  • α) Αν η θεσπισθείσα με τη διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2Α του ν. 4387/2016 ρύθμιση της συνέχισης καταβολής των συντάξεων, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31.12.2014, δηλαδή με τις μειώσεις που επήλθαν με τους ν. 4051/2012 και 4093/2012 για το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016, ήτοι από 12.5.2016 και εφεξής, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
  • β) Αν η παραπάνω διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2α του ν. 4387/2016 έχει την έννοια ότι καταλαμβάνει ρυθμιστικά και το διάστημα από 1.1.2013 έως την 11.5.2016 και, σε καταφατική περίπτωση, εάν η ρύθμιση για το διάστημα αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
  • γ) Αν ο χρονικός περιορισμός της ισχύος των αποτελεσμάτων που έθεσαν οι 2287- 8/2015 αποφάσεις της ΟλΣτΕ αφορά μόνο τη διαπίστωση της αντίθεσης προς το Σύνταγμα των διατάξεων των ν. 4051/2012 και 4093/2012 ή καταλαμβάνει και τη διαπιστωθείσα αντίθεση αυτών προς το άρθρο 1 του 1ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και
  • δ) Αν με βάση τις ανωτέρω κρίσεις της ΟλΣτΕ 1891/2019 και των ΟλΣτΕ 2287-8/2015 οι παραπάνω μειώσεις των συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 11.5.2016 είναι δυνατό να κριθούν σύμφωνες με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ εφόσον από εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη, μεταγενέστερη των αποφάσεων ΟλΣτΕ 2287-8/2015 προκύπτει ή θα προκύψει ότι οι μειώσεις των συντάξεων βάσει των ν. 4051/2012 και 4093/2012 από την έναρξη επιβολής τους (1.1.2013) ήταν κατ’ ουσίαν σύμφωνες με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ,
    γ) το γεγονός ότι η αίτηση ασκείται χωρίς υποχρέωση καταβολής παραβόλου.

Αποφασίζει

Την αποδοχή του ανωτέρω αιτήματος, διότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 1 του Ν. 3900/2010.
Διατάσσει

1. Να εισαχθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ειδικότερα δε ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, η εκκρεμής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με αριθμ. κατάθ. ΑΓ13133/16.9.2019.

2. Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στις ημερήσιες εφημερίδες “ΤΑ ΝΕΑ” και “ΕΣΤΙΑ” και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

|Η παρούσα πράξη συνεπάγεται την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες τίθενται τα ίδια ζητήματα.

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2019

Αικ. Σακελλαροπούλου Α. Ράντος Σ. Χρυσικοπούλου

Συντάξεις ΝΕΑ : Ο Μητρόπουλος για τα αναδρομικά – ΟΠΕΚΕΠΕ – Χρήματα στους αγρότες

Ο (opekepe.gr) προχώρησε σε πληρωμές περίπου 974.000 ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως 2 Ιανουαρίου 2020 πληρώθηκαν 244 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Επίσης, (opekepe.gr) έκανε σε πληρωμές περίπου 3.6 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου πληρώθηκαν 531 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Αναδρομικά συνταξιούχων, ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ : Όλα τα ΝΕΑ

Τα 10 μυστικά για το κοινωνικό μέρισμα, Συντάξεις και πληρωμές

Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ : Επίδομα παιδιού Α21, ΚΕΑ – Συντάξεις ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤtilegrafima.gr