Στην Σερβική μητρόπολη Φρανκφούρτης, ο επίσκοπος Μάρκος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Θωμά Αναστασιάδη

Την Ορθόδοξη Μητρόπολη Φρανκφούρτης και πάσης Γερμανίας του Πατριαρχείου Σερβίας, επισκέφθηκε το παρελθόν Σαββατοκύριακο, ο σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μπρεγκαλνίτσας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, προσκεκλημένος του εκείσε πανιερωτάτου Επισκόπου κ.Σεργίου. Λειτούργησε σε δύο πανηγυρίζουσες ενορίες και έκανε μία διάλεξη στην πόλη Καρλσρούη με θέμα «Οι σύγχρονοι διωγμοί της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος».

Στην Σερβική εκκλησιαστική επαρχία Γερμανίας, όπου ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, όταν οι εορτές συμπίπτουν με καθημερινές εργάσιμες, μετατίθενται στα Σαββατοκύριακα.
Έτσι το Σάββατο γιορτάστηκε στην πόλη Νάιβιτ { Neuwied } η μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λούκα, στην ομώνυμη ενορία των πενήντα οικογενειών περίπου, που απαρτίζουν την μικρή Ορθόδοξη Σερβική κοινότητα. Εδώ επειδή δεν έχουν ναό, τελούν τις θρησκευτικές τους ιερουργίες σε ενοικιαζόμενη εκκλησία των Καθολικών. Ένας μεγάλος αριθμός πιστών από Neuwied και τις γύρω πόλεις παρακολούθησαν αυτή την πραγματικά ιστορική στιγμή, επειδή για πρώτη φορά γιορτάζεται σε αυτό το μέρος, η μνήμη του προστάτη τους Αγίου Λουκά, με αρχιερατικό συλλείτουργο. Εκτός από τους δύο ως άνω Αρχιερείς, όπου χοροστάτησε ο κ.Μάρκος, έλαβαν μέρος στην Θ.Λειτουργία και ιερείς από άλλες ενορίες, ενώ έξαλλε πολυμερής χορωδία. Το κήρυγμα έκανε ο σεβ/τος κ.Μάρκος, και μίλησε στα Σέρβικα, με επιλεγμένες λέξεις για τον τιμώμενο Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Τόνισε την σημασία της κοινωνίας από το ίδιο ιερό δισκοπότηρο, επειδή, με την χάρη του Θεού, αισθανόμαστε μια πρόγευση της Βασιλείας των Ουρανών. Παρακάτω είπε: για την σωτηρία μας, η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία και τα διάφορα επιστημονικά επιτεύγματα, δυστυχώς, δεν δίνουν καμία θεραπεία για την αιωνιότητα. Μόνο η Εκκλησία, που είναι η νύφη του Χριστού, σαν ένα πλοίο που πλέει ήρεμα αλλά σταθερά προς την προβλήτα, μας μεταφέρει στην Ουράνια Βασιλεία Tου. Τέλος ο κ.Μάρκος ευχαρίστησε για την φιλοξενία και μετέφερε την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων κ.κ.Ιωάννη.

Διαβάστε εδώ:  Η Μητρόπολη Γερμανίας στην τελετή βράβευσης της Βερένα Μπέντελε

Κατόπιν ο πανιερώτατος κ.Σέργιος ευχαρίστησε τον κ.Μάρκο για την επίσκεψη και κάλεσε το ποίμνιό του να προσευχηθούν για τους δοκιμαζόμενους πιστούς της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτή τη αδελφική χώρα της π.ΓΔΜ, γιατί όπου υπάρχει η ταλαιπωρία για τον Χριστό, Εκείνος ποτέ δεν θα τους εγκαταλείψει.
Στην συνέχεια παρατέθηκε τράπεζα αγάπης προς όλους τους παραβρεθέντες.

Την επαύριο, Κυριακή, στην Καρλσρούη γιορτάστηκε πανηγυρικά η Θρονική εορτή { Храмовна слава у Карлсруеу }, στον φερώνυμο καθεδρικό ναό της Οσίας και Σεπτής Παρασκευής της Επιβατινής, την οποία ευλαβούνται ιδιαιτέρως οι σλαβικοί χριστιανοί. Το σκήνωμά της βρίσκεται στο Ιάσιο της Ρουμανίας και στην Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής υπάρχει προς τιμή της περικαλλής ναός.

Στην λαμπρή Θ. Λειτουργία με τους δύο Αρχιερείς, και την παρουσία πλήθους πιστών, ο κ.Μάρκος στο κήρυγμά του, λαβών αφορμή από την αληθινή πίστη και μαρτυρία της αλήθειας της Οσίας Παρασκευής, είπε ότι η αίσθηση της αλήθειας εδώ στη γη, βρίσκεται στην ενότητα της Εκκλησίας, την οποία ο ίδιος ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ίδρυσε, και ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής της Εκκλησίας. Επί τη ευκαιρία δε, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το κράτος της π.ΓΔΜ να παύσει τις διώξεις εναντίον της κανονικής Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και οι συμπατριώτες του, που εξακολουθούν να παραμένουν στο σχίσμα, να προσέλθουν στην επιθυμητή ενότητα.

Στην τράπεζα αγάπης που παρατέθηκε και διοργανώθηκε από τους ενορίτες, ο κ.Σέργιος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον Επίσκοπο κ.Μάρκο για την παρουσία και τη συμμετοχή του στην πανήγυρη της Οσίας.

Να σημειωθεί ότι οι δύο Αρχιερείς κ.κ.Μάρκος και Σέργιος είναι Ελληνομαθείς, σπούδασαν Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήραν τα πτυχία τους την ίδια μέρα.
Η Καρλσρούη (γερμανικά Karlsruhe), με πληθυσμό 283.959 κατοίκους, είναι πόλη της νότιας Γερμανίας, και υπάγεται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (με πληθυσμό 11 εκ.) Βρίσκεται πολύ κοντά στα Γαλλικά σύνορα και στη δυτική όχθη του Ρήνου.

πηγή: www.serbische-diozese.org
www.poa-info.org

karlsroui-1 karlsroui-2 karlsroui-4 karlsroui-6 karlsroui-9 karlsroui-11 poli-naivit-1 poli-naivit-3 poli-naivit-4 poli-naivit-5 poli-naivit-9 poli-naivit-11 poli-naivit-13 poli-naivit-17 poli-naivit-20 poli-naivit-21 poli-naivit-22