Σκόπια: Θα δεχθεί η Ελλάδα προσωρινή ονομασία;

Loading...


Ένα μικρό αρχικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκαναν στην πρώτη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο νέος σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τις δυο πλευρές ωστόσο να διατυπώνουν σαφώς διαφορετικές απόψεις για τα αποφασιστικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς την ιδέα ένταξης της γείτονος χώρας στο NATO με το προσωρινό της όνομα, δηλαδή ως ΠΓΔΜ, ουσιαστικά επαναβεβαιώνοντας την ελληνική απόφαση να ασκήσει βέτο το 2008 στην προσχώρηση των Σκοπίων στη Συμμαχία προτού λυθεί κοινή συναινέσει το ονοματολογικό.

Τόνισε πως η Αθήνα στηρίζει την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στο ευρω-ατλαντικο σύστημα, όμως δεν είναι δυνατόν να της ζητούν να κάνει περισσότερα από τις ίδιες τις χώρες που θέλουν να μπουν στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αθήνα θέλει την εισχώρηση της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο NATO όμως η λύση θα δοθεί με συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, που θα κατατεθεί και στον ΟΗΕ, προσέθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Διαβάστε εδώ:  Συνελήφθη ο Αλβανός εθνικιστής που στοχοποίησε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ ζήτησε ανοιχτά τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκαλεί στην ΠΓΔΜ η διένεξη για την ονομασία.

«Έχετε το μοχλό στα χέρια σας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βοηθώντας την ΠΓΔΜ θα ενισχυθεί η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Και οι δυο υπουργοί πάντως χαιρέτισαν τη σημερινή συνάντηση ως ένα καλό πρώτο βήμα στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, ενώ συμφωνήσαν να ξανασυναντηθούν στα Σκόπια τέλη Αυγούστου ώστε να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Οι δύο ΥΠΕΞ τόνισαν πως σήμερα εξέτασαν σειρά νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συνεργασιών, με τον κ. Ντιμιτρόφ να κάνει λόγο για μία «καλή αρχή» στη διαπραγμάτευση και τον κ. Κοτζιά να επισημαίνει πως θεμελιώνεται μία «καλή διάθεση» που είναι απαιτητή προϋπόθεση για συμβιβασμούς.tilegrafima.gr