Σιωπά ο Αρχιεπίσκοπος, ρίχνει τους τόνους το Μαξίμου

Loading...


Επιμένει να μιλά με… γρίφους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσον αφορά στη συμφωνία με τον πρωθυπουργό για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Της Ντίας Μούλου
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες την απειλή της για μονομερή ενέργεια και νομοθετική πρωτοβουλία για τη μισθοδοσία των κληρικών, κάνοντας στροφή μετά τις αντιδράσεις από τα κόμματα και την Ιεραρχία.

«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος», επανέλαβε χθες ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας από το ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου κήρυξε την έναρξη του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής. Την ίδια δήλωση ο Ιερώνυμος την είχε κάνει και προχθές, από τη Λιβαδειά, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό, παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μετά το μπαράζ αντιδράσεων φαίνεται πως επιχειρεί να κάνει στροφή, επιλέγοντας να ρίξει τους τόνους έναντι της Ιεραρχίας. «Δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας κληρικός», τόνισε προχθές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Εκκλησία «δεν πρόκειται να βρει επωφελέστατο πλαίσιο συμφωνίας» και πως «ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι το πρώτο που πρέπει να μας απασχολεί. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου με την Εκκλησία».

Επιπλέον, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί μονομερούς ενέργειας που είχαν δημιουργηθεί από την πρώτη ανακοίνωση – απάντηση στην απόρριψη του προσυμφώνου Τσίπρα – Ιερώνυμου από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εάν ο διάλογος που θα ακολουθήσει δεν οδηγήσει σε συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία, τότε «η Εκκλησία αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων στην Πολιτεία».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε μεν ότι «θα εκπονήσουμε το νομοσχέδιο στο προσεχές διάστημα», ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει εκτιμήσεις ότι η νομοθετική πρωτοβουλία παραπέμφθηκε στις καλένδες, αλλά διευκρίνισε πως «δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε» και κυρίως «δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε αναίτιες και τυφλές συγκρούσεις με τον οποιοδήποτε». «Λογική μας είναι να κατανοήσει η Εκκλησία πως η συγκεκριμένη πρόταση είναι προς το συμφέρον όλων μας», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το θέμα της εξόδου 10.000 κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών για την πρόσληψη 10.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε «θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους κληρικούς» και υποστήριξε ότι «από την πρώτη στιγμή δεν δώσαμε αίσθηση ότι τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς ή η θέση των 10.000 ιερέων».

Αρχίζουν οι ενημερωτικές συναντήσεις για τους κληρικούς
Αύριο, Παρασκευή, πάντως αρχίζουν οι τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις για τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που εξαγγέλθηκαν, από τον πρωτοσύγκελλο Συμεών, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων που μαίνονται στους κόλπους των κληρικών, ιδίως σε ό,τι αφορά το μισθολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενημερώσεις των κληρικών θα επικεντρωθούν στο μισθολογικό, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν σε αυτές θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος.

«Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπεισε τους ιεράρχες», δήλωσε ο Μητροπολίτης Καισαριανής και Βύρωνα, σχολιάζοντας την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1 για τη στάση του Αρχιεπισκόπου να συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, σχολίασε ότι «θα τον κρίνει η εκκλησιαστική ιστορία και αναφερόμενος γενικότερα στη συμφωνία σημείωσε πως «η συμφωνία έγινε ερήμην μας».

Κληθείς να δώσει «συμβουλή» στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους κάλεσε να αποκτήσουν «εκκλησιαστικό ήθος», ώστε να αντιληφθούν πώς λειτουργεί η ιεραρχία και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο είπε πως «τα παραπτώματα δεν παραγράφονται ούτε με το θάνατο», στην περίπτωση της Εκκλησίας. «Στην εκκλησιαστική ζωή τίποτα δεν ξεχνιέται», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε κερδισμένος, απάντησε πως «αν στηριχτεί στο στήριγμά του, που είναι η Ιεραρχία, θα βγει κερδισμένος».

Από την πλευρά του, προχθές, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε αιχμές κατά ορισμένων Ιεραρχών – «επίδοξων διαδόχων» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ενώ εξαπέλυσε βολές και κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Κάηκε το θέμα όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί… Έδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και «κρέμασε στα μανταλάκι» 10.000 κληρικούς». Ο κ. Χρυσόστομος επέμεινε ότι οι 10.000 κληρικοί θα πληρώνονται με επίδομα», είπε χαρακτηριστικά για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σε άλλο σημείο, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος δήλωσε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε άριστα» και πρόσθεσε «κάποιοι είπαν ότι κουράστηκε, και έτσι βγήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής… Τους εκτιμώ, η φιλοδοξία δεν είναι κακό πράγμα».tilegrafima.gr