Σεισμός Αθήνα: Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι

Loading...


Οι επιστήμονες που εξετάζουν το φαινόμενο το οποίο άρχισε να εξελίσσεται από τις 2 Ιανουαρίου και κορυφώθηκε, ίσως, με τον των 4,2 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας, ερευνούν ακόμη και το ενδεχόμενο ο σεισμός στην Αττική να προήλθε από το φράγμα. Ο Μαραθώνας, σύμφωνα με έρευνες έχει δώσει στο παρελθόν ακόμη και 5,7 Ρίχτερ, έναν σεισμό πολύ πιο ισχυρό από τον προχθεσινό.

Ο Μαραθώνας, όπως και άλλες περιοχές στην Ελλάδα έχουν χτυπηθεί από από το φαινόμενο λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο περιοδικό «Seismological Research Letters» της Σεισμολογικής Εταιρείας της Αμερικής, ένα φράγμα μπορεί να προκαλέσει δονήσεις. λόγω ύπαρξης κάποιου φράγματος έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα τουλάχιστον έξι φορές στο παρελθόν.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως «υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη του καθηγητή Αγγελου Γαλανοπούλου ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν πέφτει πολύ νερό και η λίμνη «φορτίζει».

Όπως είπε ο Γ. Παπαδόπουλος ακόμη δεν έχει ελεγχθεί “αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των και της στάθμης της λίμνης”.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο από τις 2 Ιανουαρίου θεωρούν ότι δεν έχουν επηρεαστεί άλλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες δονήσεις. Πιστεύουν ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμούς ως (περίπου) 4,5 Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα ώρα ωστόσο η μελέτη σύνδεσης των σεισμών με τα φράγματα δείχνει ότι η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 1938, αρκετά ισχυρότερο σεισμό, της τάξης των 5,7 Ρίχτερ.

Είναι άγνωστο εάν το φράγμα συνδέεται με τον τελευταίο σεισμό, όπως άλλωστε τόνισε και ο Γ. Παπαδόπουλος, ωστόσο είναι μια πιθανότητα που θα εξετάσουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε εδώ:  Σεισμός στην Αθήνα πριν από λίγο: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους μετασεισμούς

Οι σεισμοί που συνδέονται με τα φράγματα στην Ελλάδα
Μαραθώνας: 1938 – 5,7 βαθμοί

Λίμνη Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας: 1966 – 6,2 βαθμοί

Λίμνη Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας – Αχελώου: 1969 – 4,6 βαθμοί

Λίμνη Πουρναρίου ‘Αρτας – Αράχθου: 1981 – 5,6 βαθμοί

Λίμνη Ασωμάτων Βέροιας: 1984 – 5,4 βαθμοί

Λίμνη: Πολυφύτου Κοζάνης – Αλιάκμονα: 1995 – 6,5 βαθμοί

Οι περισσότεροι ανθρωπογενείς σεισμοί είναι μικροί της τάξης των τριών έως τεσσάρων βαθμών, αλλά ορισμένοι είναι πολύ ισχυροί. Ο ισχυρότερος που περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων, είναι αυτός ισχύος 7,9 βαθμών, ο οποίος προκλήθηκε στην περιοχή Σιτσουάν της Κίνας το 2008 πιθανώς λόγω της δημιουργίας ενός μεγάλου φράγματος νερού σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Αλλά και ο πιο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στο Νεπάλ ισχύος 7,8 βαθμών το 2015 αποδόθηκε από ορισμένους επιστήμονες στην άντληση υπόγειων υδάτων.

Εδώ μπορείτε να βλέπετε LIVE τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για όλους τους σεισμούς.

 Δείτε εδώ live τι καταγράφει για τον σεισμό η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).

Κάντε κλικ εδώ τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι του Ευρωμεσογειακού για τους μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο.

Δείτε εδώ τι καταγράφει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου.

Κάθε σεισμός LIVE από την αντίστοιχη υπηρεσία που καταγράφει κατά τόπους σε real time τη σεισμική δραστηριότητα.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr