Πορίσματα και βίντεο των εισηγήσεων του 54ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου του Μ.Βασιλείου

Loading...


Οι εργασίες του 54ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου με θέμα :«Οι σύγχρονες θεσμικές κρίσεις υπό το φως της πολιτείας και των διδαχών του πατρο-Κοσμά Αιτωλού» έληξαν με επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν τα πορίσματα και τα βίντεο των Εισηγήσεων.

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ:

§  Η σύνδεση Ελληνισμού και Χριστιανισμού πριν 2.000 χρόνια υπήρξε όχι μόνο ευεργετική αλλά και σωτήρια για το ελληνικό έθνος, το οποίο μέσα στη συζυγία του με το Ευαγγέλιο του Χριστού απέκτησε νέα ώθηση στην ιστορική του πορεία και βρήκε την αληθινή, γνήσια ταυτότητά του. Αυτός ο άρρηκτος σύνδεσμος Ορθοδοξίας και Ελληνισμού δημιούργησε την ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μοναδική ιδιοπροσωπία του έθνους μας.

§  Έχουμε πνευματοκίνητο ισαπόστολο, τον ιερομάρτυρα άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος μέσα στα μαύρα χρόνια της δουλείας στον Οθωμανό κατακτητή αγωνίσθηκε μέχρι μαρτυρικού θανάτου προκειμένου να κρατήσει και να μεταδώσει στο υπόδουλο γένος ανόθευτη και αναλλοίωτη τη θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα του έθνους μας. Οι προσπάθειές του κυρίως στράφηκαν στην ίδρυση σχολείων, μέσα από τα οποία προσφερόταν παιδεία με χαρακτήρα χριστοκεντρικό. Αυτή η παιδεία διέσωσε και στερέωσε την εποχή εκείνη την αυτοσυνειδησία του έθνους μας.
Ο άγιος Κοσμάς, θυσιάζοντας τον εαυτό του για το καλό των συνανθρώπων του και την αναγέννηση του έθνους και της κοινωνίας, ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα προβλήματα που απασχολούσαν την κοινωνία της εποχής του και συμβαίνει να είναι και σήμερα επίκαιρα. Στις «Διδαχές» του αναφέρεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη φορολογία, τις σχέσεις αρχόντων και λαού, την αξία της τίμιας εργασίας, το σεβασμό της αργίας της Κυριακής, τις οικογενειακές σχέσεις και την ανατροφή των παιδιών, την αποφυγή της πολυτέλειας, την ολιγάρκεια και την ισομερή κατανομή του πλούτου. Επίσης τονίζει την ενότητα του ανθρωπίνου γένους και την αποφυγή των φυλετικών διακρίσεων, του εθνικισμού και εθνοφυλετισμού. Η φωτισμένη διδαχή του Αγίου στηρίζεται στη διπλή εντολή της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
Ειδικά στον τομέα της Παιδείας ο πατρο-Κοσμάς πρωτοπορεί. Επισταμένη μελέτη και εμβάθυνση στην παιδευτική αγωγή και δράση του Αγίου οδηγεί στη διαπίστωση πως οι παιδαγωγικές αρχές και μέθοδοι διδασκαλίας που προτείνονται σήμερα για το Νέο Σχολείο (αποκαλυπτική μάθηση, βιωματική προσέγγιση, παιδοκεντρική διάσταση, διαφοροποιημένη διδασκαλία, ανάδραση, αλληλεπίδραση κ.ο.κ.), καθώς και τα νέα σχολικά προγράμματα (περιβαλλοντικής αγωγής, αγωγής υγείας κλπ.) είχαν ήδη εφαρμοσθεί από τον άγιο Κοσμά Αιτωλό στην εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν ακόμη δεν υπήρχε καμία σχεδόν θεσμική μέριμνα για την παιδεία του υπόδουλου γένους.

Σήμερα, στην κλυδωνισμένη κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, ο άγιος Κοσμάς Αιτωλός θα συνιστούσε να δοθεί πάλι έμφαση στην παιδεία του Γένους μας με τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της. Ένας χαρακτήρας με οικουμενικές διαστάσεις, που μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία των πανανθρώπινων αξιών του πνεύματος και να υπηρετήσει το γνήσιο σεβασμό και τη συναδέλφωση όλων των λαών, καθώς μόνο αυτή μπορεί να αμβλύνει την τραχύτητα των ανθρωπίνων ενστίκτων και να ανεβάσει τον άνθρωπο πάνω από το υλικό και το ζωώδες, στο υψηλό βάθρο της πνευματικής του υπόστασης.
Την ελληνορθόδοξη παράδοση, όπως τη βίωσε και την κήρυξε ο άγιος Κοσμάς, έχουμε χρέος να την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την εθνική μας αυτοσυνειδησία και ταυτότητα και να μη γίνουμε ένας λαός άχρωμος, κοσμοπολίτικος, χωρίς ιδανικά και αξίες πνευματικές.
§
Το 54ο Παιδαγωγικό Συνέδριο του Συλλόγου Ορθοδ. Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» διεξήχθη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ακολουθούν, τα βίντεο, οι περιλήψεις των εισηγήσεων και τα βιογραφικά των εισηγητών.

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Κοσμάς ο Αιτωλός: Προσωπικότητα, κήρυγμα και δράση

Εισηγητής: κ. Μιχαήλ Τρίτος

 {vimeo}83152114{/vimeo}

Επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα από τις διδαχές και τη ζωή του αγίου.
Εἰσηγητής: π. Βασίλειος Καλλιακμάνης

{vimeo}83072482{/vimeo}

Τί θα έλεγε ο πατρο-Κοσμάς (Στρογγυλή τράπεζα)
1. Σε μια παρέα από νέους. 2. Σε μια ομάδα επιστημόνων. 3. Καλεσμένος σε οικογενειακό δείπνο. Εισηγητές: κ. Τσουρούς Δημήτριος, κ. Λεβεντάκης Νικόλαοςς, κ. Πετρουλέας Χαράλαμπος, κ. Χρυσανθόπουλος Χρήστος.

{vimeo}83198474{/vimeo}

Απογευματινή Συνεδρία
Σύγχρονο σχολείο. Παιδαγωγικές αρχές και μέθοδοι διδασκαλίας.
Εισηγήτρια: κ. Χρυσούλα Σπυρέλη, Φιλόλογος, Σχολική Σύμβουλος.

{vimeo}83188473{/vimeo}

Αποκατάσταση και ισχυροποίηση της χριστιανικής ταυτότητας του έθνους μας. Εισηγητής: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

{vimeo}83176087{/vimeo}

Χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου δια του εκπροσώπου του, Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου Παπαθανασίου, Ιεροκήρυκα & Διευθυντή ιδ. γραφείου Αρχιεπισκόπου.

{vimeo}83213243{/vimeo}

Κλείσιμο Συνεδρίου.

{vimeo}83173323{/vimeo}