Ο Αγιος Αχίλλειος στις Πρέσπες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Σήμα κατατεθέν των Πρεσπών είναι αναμφισβήτητα το γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Δεν μπορεί να επισκεφθείς την περιοχή και να μη διασχίσεις την 800μ. ξύλινη πλωτή γέφυρα για να βρεθείς στο… κέντρο του κόσμου.

Μόλις 11 σπίτια υπάρχουν στον οικισμό του (μάλιστα ο θρύλος λέει πως εάν χτιστεί άλλο θα πέσει), δεν κυκλοφορούν αμάξια και το μόνο που ακούς είναι τον ήχο του ανέμου και το κελάηδισμα των πουλιών.

Αρχαίος οικισμός, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, μισοερειπομένα κτίσματα και λασπωμένα δρομάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Ο Αγιος Αχίλλειος βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε παλαιότερες εποχές, ολόκληρο το νησάκι ήταν κάστρο.

Η περιοχή φημίζεται για την εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα. Κτίστηκε από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και εκεί μεταφέρθηκαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα τα λείψανα του επισκόπου της Λάρισας, Αγίου Αχιλλείου. Είναι μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα και αποτέλεσε για πέντε αιώνες τον επισκοπικό ναό της Πρέσπας. Έδωσε το όνομα στο νησί και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σταυρός που φαίνεται από πολύ μακριά και εκεί η θέα είναι πραγματικά υπέροχη.tilegrafima.gr