Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο μεταβαίνει την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να αποκτά ιδιαίτερη διπλωματική και εκκλησιαστική σημασία.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται το μέλλον της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά και η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σταθερού καθεστώτος που θα διασφαλίζει τη μοναστική παρουσία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή των διαβουλεύσεων. Παρά τη διακριτική στάση που τήρησε η Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, οι επαφές με το Κάιρο παρέμειναν συνεχείς, καθώς και οι δύο πλευρές επιθυμούν να αποφύγουν έναν νέο κύκλο έντασης γύρω από το ιδιοκτησιακό και νομικό καθεστώς της Μονής.
Κατά τις πληροφορίες από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Αιγύπτου έχουν διαμορφώσει πρόταση, η οποία έχει τεθεί υπόψη της Σιναϊτικής Αδελφότητας. Η μοναστική κοινότητα καλείται να αποφασίσει εάν θα συναινέσει στους προτεινόμενους όρους ή εάν θα ζητήσει αλλαγές και πρόσθετες εγγυήσεις.
Κεντρικό σημείο της υπό συζήτηση ρύθμισης είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος θρησκευτικής κατοχής, χρήσης και λειτουργίας των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων από τη Σιναϊτική Αδελφότητα στο διηνεκές. Παράλληλα, αναμένεται να προβλέπονται περιορισμοί στη μεταβίβαση ή μεταβολή των ιστορικών κτισμάτων και των ανεκτίμητων αρχαιολογικών και βυζαντινών θησαυρών, με ενισχυμένο ρόλο της αιγυπτιακής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Όπως είχαν υπογραμμίσει κυβερνητικές πηγές στο VimaOrthodoxias.gr, η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για την επίλυση του ζητήματος, παρά την καθυστέρηση που έχει ήδη σημειωθεί. Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει μία συμφωνία με σαφείς νομικές εγγυήσεις, η οποία δεν θα αφήνει περιθώρια για μελλοντικές αμφισβητήσεις της θρησκευτικής λειτουργίας και της ιστορικής αποστολής της Μονής.
Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων είχε αρχικά τοποθετηθεί εντός του Αυγούστου. Το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, μετακινήθηκε λόγω των προβλημάτων υγείας του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Συμεών, αλλά και των αυξημένων λατρευτικών υποχρεώσεων της Αδελφότητας κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.
Επιπλέον, η αναβολή της εκδίκασης της έφεσης της Μονής από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου διατήρησε την αβεβαιότητα γύρω από την απόφαση του Εφετείου της Ισμαηλίας, η οποία είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επισημάνει ότι η Αγία Αικατερίνη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία απλή αρχαιότητα. Η ελληνική θέση είναι ότι απαιτείται ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αναγνωρίζει συγχρόνως τη θρησκευτική, πνευματική και ιστορική υπόσταση της Μονής.
Η συνάντηση Μητσοτάκη–Αλ Σίσι αναμένεται, συνεπώς, να αποτελέσει αποφασιστικό σταθμό. Η Αθήνα επιδιώκει να διατηρήσει τη στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο, χωρίς όμως να υπάρξει έκπτωση στις εγγυήσεις που ζητά η Σιναϊτική Αδελφότητα για τη διατήρηση μιας αδιάλειπτης μοναστικής παράδοσης δεκαπέντε αιώνων.























