Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για τη δημιουργία ιδρύματος στο Ρέθυμνο

Loading...


Της Κωνσταντίνας Κλαψινού 

Με εντατικούς ρυθμούς, αφού ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που προέκυψαν, συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία στον λόφο του Τιμίου Σταυρού το οποίο μετά από μια μικρή καθυστέρηση έχει μπει σε τροχιά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να παραδοθεί στο  τον Ιούλιο του 2017.

Το έργο όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να δώσει σημαντική «ανάσα» σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, αφού θα στεγάζει κοινωνικές δομές, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει .

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το έργο για το οποίο ο αείμνηστος Γεώργιος Τσικόγιας κληροδότησε ένα σημαντικό ποσό στην τοπική εκκλησία. Το κληροδότημα αξιοποιείται προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο το οποίο αποτελούσε όνειρο ζωής για τον ίδιο. Η επιθυμία τού δωρητή ήταν η συνδρομή του στη δημιουργία του ιδρύματος της Μητρόπολης στο κτήριο του Τιμίου Σταυρού, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα στέγασης του Συλλόγου «Αγάπη», αλλά και αστέγων και απόρων ανθρώπων, για το οποίο μάλιστα είχε εκφράσει την επιθυμία να ονομαστεί «Θεομήτωρ». Μάλιστα, ο ίδιος, ενώ ήταν εν ζωή, είχε κινήσει τις διαδικασίες με κατασκευαστική εταιρεία ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του κτηρίου, κάτι όμως που δεν έγινε, αφού πλέον είχε προβλήματα λόγω γήρατος και στη συνέχεια απεβίωσε. Το έργο του συνεχίζει πλέον η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ
Τα συνεργεία ξεκίνησαν τις εργασίες στις αρχές του έτους, οπότε και φάνηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο σύνολό του το υφιστάμενο κτήριο και τα οποία έπρεπε να διευθετηθούν.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Τeam FM ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, ζητήματα που φάνηκαν να υπάρχουν στη στατικότητα του κτηρίου, οδήγησαν σε καθυστέρηση, αφού απαιτήθηκε νέα μελέτη με επίκεντρο τη βάση του οικοδομήματος. Η μελέτη πλέον έχει ολοκληρωθεί και τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες που απαιτούνται για τη δημιουργία του ιδρύματος. «Μετά από μια μικρή καθυστέρηση που οφειλόταν σε κάποια προβλήματα που ανέκυψαν χωρίς να το περιμένουμε, στη θεμελίωση του κτηρίου, που δυστυχώς δεν ήταν η καταλληλότερη, έπρεπε να γίνει μια νέα μελέτη για να δούμε πώς θα στηριχθεί.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε και αποφασίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη μέσα από τρεις διαφορετικές προτάσεις ποια είναι η καταλληλότερη, για να γίνει μια υποθεμελίωση και να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον. Αν προχωρούσαμε χωρίς να το είχαμε κάνει αυτό φοβάμαι ότι σε μερικά χρόνια θα βλέπαμε μπροστά μας το πρόβλημα. Από την περασμένη εβδομάδα γίνονται όλα εντατικά, το συνεργείο εργάζεται, καθαρίζει τις κολώνες στη βάση τους για να τοποθετηθούν τα σίδερα και να γίνει μια υποθεμελίωση όλου του κτηρίου. Αυτό σημαίνει ένα κόστος και μια μικρή δαπάνη που έρχεται να προστεθεί στον αρχικό προϋπολογισμό αλλά αυτό που θέλουμε είναι να γίνει κάτι σωστό και να μην έχουμε ζητήματα στο μέλλον» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Η τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελούν σταθερά μια από τις προτεραιότητες που θέτει η Μητρόπολη αλλά και όσοι εργάζονται για την υλοποίηση του έργου. Πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για την αξιοποίηση χώρων του κτηρίου και τη φιλοξενία σε αυτούς του κέντρου ημερήσιας φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση. «Ετοιμάζουμε τον χώρο με τις απαραίτητες προδιαγραφές που απαιτούνται για το κτηριολογικό πρόγραμμα του ισογείου προκειμένου σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο περί κέντρων ημερήσιας φροντίδας για άτομα με νοητική υστέρηση ο όροφος αυτός να αποδοθεί όπως έχει πει από την πρώτη στιγμή στην «Αγάπη». Ο σύλλογος μετατράπηκε τελευταία σε μονάδα ημερήσιας φροντίδας με νέες συνθήκες και προοπτικές γιατί και σε αυτό θέλουμε να δώσουμε μια νέα πνοή και να κοιτάζει το αύριο μέσα από σύγχρονες προδιαγραφές όπως το επιβάλλουν και οι Ευρωπαϊκοί νόμοι», ανέφερε ο Μητροπολίτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο κτήριο έχει ανοίξει ένα ευρύ φάσμα εργασιών αφού ο χώρος του υπογείου διαπιστώθηκε πως είχε δωμάτια με διαφορετικό μεταξύ τους ύψος και πλέον πραγματοποιούνται εργασίες προκειμένου όλα να έρθουν σε ενιαίο επίπεδο και να είναι σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.