ΣΚΟΠΙΑΝΟ-Την έντονη αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς την Πέμπτη από τα Σκόπια και η συνέντευξή του την Παρασκευή στο Euronews, όπου αναφέρθηκε σε μη διαφωνία της Ελλάδας στην ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας».
Συγκεκριμένα, ο Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του από τα Σκόπια την Πέμπτη, με τον υπουργό Εξωτερικών του κρατιδίου Νίκολα Ντιμιτρόφ στο πλευρό του, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ, και πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής που διατηρεί και ακόμη ενισχύει την ταυτότητα (του «Μακεδόνα»)».
Επρόκειτο για μια δήλωση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το τι έχει ακούσει ο κ. Νίμιτς.
Ο κ. Νίμιτς συνέχισε τις προκλήσεις την Παρασκευή. Σε συνέντευξή του στο Euronews υποστήριξε ότι «τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των [Σκοπιανών] πολιτών».
Αντίδραση Κοτζιά
Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το βράδυ της Παρασκευής ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον Μάθιου Νίμιτς και του υπογράμμισε «με σαφήνεια και αυστηρότητα» να μη ξαναμιλήσει.
Του τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί βάσει των συμφωνηθέντων πριν λίγες ημέρες στο Νταβός, δηλαδή πρώτα θα απαλειφθούν όλα τα αλυτρωτικά (ιστορία, ταυτότητα, γλώσσα) και ύστερα θα συζητήσουμε για το όνομα.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτό ακριβώς δήλωσε από το Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στο πλευρό του [διαβάστε εδώ].
Είναι σαφές ότι ο κ. Νίμιτς -παρά τα 78 του χρόνια- επιχείρησε να παρέμβει -εκτός του θεσμικού του ρόλου- στη διαπραγμάτευση υπέρ των Σκοπιανών.
Πρόκειται για πράξη απαράδεκτη που στρέφεται ενάντια στα κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα του άξονα Ουάσιγκτον – Αθήνας, αφού η παρέμβαση Νίμιτς υποδαυλίζει αρνητικά τα συναισθήματα του ελληνικού λαού και υπονομεύει τις προσπάθειες της Αθήνας προς την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης με τα Σκόπια, υπονομεύοντας παράλληλα και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, με σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον, για ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στη Δύση υπό την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας.
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής:
«Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.
»Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια.
»Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.
»Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός.
»Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».