Λέσβος: Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά του Εσταυρωμένου (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Υπό το φως των κεριών και σε ατμόσφαιρα πλήρους κατάνυξης παρακολούθησαν την περιφορά του Εσταυρωμένου, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, δεκάδες πιστοί που και φέτος βρέθηκαν στις εκκλησίες της Λέσβου.

Με συγκίνηση, περιβαλλόμενοι από το φως των κεριών που αντανακλούσαν στα μοναδικής αξίας και ομορφιάς βυζαντινά χρυσά ψηφιδωτά, οι πιστοί άκουσαν το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» για να ψάλουν λίγο αργότερα όλοι μαζί το: «Εσταυρώθης δι εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν. Εκεντήθης την πλευράν, ίνα κρουνούς ζωής αναβλύσης μοι».

Σε όλες της εκκλησιές της Λέσβου διαβάστηκαν τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο ψάλθηκε το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανευόταν από τους ιερείς. Μετά το πέρας των 12 ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος συγκέντρωνε τα λουλούδια προκειμένου να ξεκινήσει το στόλισμα του επιταφίου, το οποίο υποδέχτηκε το σώμα του Χριστού σήμερα Μ. Παρασκευή το πρωί.

Διαβάστε εδώ:  6 Απριλίου: Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Στην Συκουντα Λέσβου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το χωριό ζωντάνεψε από κόσμο όλων των ηλικιών που από νωρίς το απόγευμα είχε γεμίσει ασφυκτικά την εκκλησία της Παναγιάς για να παρακολουθήσει την σταύρωση του Χριστούtilegrafima.gr