ΚΡΗΤΗ: Νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο Πρόδρομος Ξενάκης εκλέχθηκε παμψηφεί νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, διαδεχόμενος τον κ.κ.Ευγένιο, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης άρχισε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και λίγο αργότερα οι ιεράρχες μετέβησαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για την δεύτερη μυστική ψηφοφορία από την οποία αναδείχθηκε παμψηφεί, όπως ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος, ο Πρόδρομος Ξενάκης ως ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Είχε προηγηθεί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο η επίσης μυστική ψηφοφορία μεταξύ των συνοδικών για την ανάδειξη του τριπρόσωπου.

Η είδηση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη συνοδεύτηκε από την χαρμόσυνη καμπανοκρουσία από το καμπαναριό του Αγίου Μηνά.

Στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού βρίσκονταν αρκετοί ιερείς από ενορίες του Ρεθύμνου, αλλά και πολίτες που χειροκρότησαν και αναφώνησαν «άξιος» μετά την ανακοίνωση του ονόματος του νέου Μητροπολίτη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής, όλοι μαζί οι ιεράρχες μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου ο νέος Μητροπολίτης έδωσε το Μικρό Μήνυμα ενώπιον της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και στη συνέχεια μετέβησαν εκ νέου, όλοι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για το Μεγάλο Μήνυμα.

Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης Πρόδρομο

Ο κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου στις 3 Νοεμβρίου 1979. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης (από το 2016 έως σήμερα), αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως.

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Ως Επίσκοπος βοηθά τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στα ποιμαντικά και λειτουργικά του καθήκοντα, ενώ παραμένει Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου.

Με πληροφορίες από cretalive.gr