ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ: Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Δρυμού των Γερανείων Ορέων στα σύνορα Αττικής – Κορινθίας δεν άφησε αλώβητο το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες ισχυρών δυνάμεων της πυροσβεστικής, των μοναχών και λιγοστών πιστών που βρέθηκαν στο σημείο τις δύσκολες ώρες της μεγάλης πυρκαγιάς, απέφεραν καρπούς καθώς το μοναστήρι σώθηκε στο σύνολο του όμως προξενήθηκαν μεγάλες ζημιές στην πιο ιστορική πτέρυγα που μοναστηριού.
Η πτέρυγα με τα κελιά και το παρεκκλήσι που καταστράφηκε / copyright ethnos.gr
Σύμφωνα με την αυτοψία του ethnos.gr παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε η πτέρυγα με τα παλιά κελιά των μοναχών, ένα παρεκκλήσι και το πρώτο γραφείο του ηγουμένου. Εξωτερικά δεν φαίνεται η ζημιά. Η φωτιά μπήκε ύπουλα από το παράθυρο ενός κελιού και πριν γίνει αντιληπτή έκαψε μεγάλο μέρος του ιστορικού αρχείου της Μονής.
Προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ
Αν και όλοι οι μοναχοί είναι καλά στην υγεία τους καταστράφηκαν ολοσχερώς δύο κελιά, το παρεκκλήσι και το γραφείο όπου βρίσκονταν ιστορικά κειμήλια της Μονής και εκατοντάδες ιερά βιβλία, ευαγγέλια, σπάνια ντοκουμέντα αλλά και σπάνια αντίτυπα των τεσσάρων εκδόσεων που έχουν κάνει στο παρελθόν οι μοναχοί της Μονής. Οι εικόνες προκαλούν θλίψη και πόνο στους μοναχούς που προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ.
«Θα χρειαστεί κατεδάφιση»
«Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι αλλά ήταν θέλημα Κυρίου να συμβεί. Η πτέρυγα έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές και πιθανότατα να χρειαστεί κατεδάφιση. Δεν προλάβαμε το κακό και καταστράφηκαν σπάνια κειμήλια», μας είπε ένας μοναχός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των μοναχών η φωτιά πέρασε μέσα στο μοναστήρι από το πίσω μέρος τα κρίσιμα λεπτά που όλοι έδιναν μάχη στο βόρειο μέρος της Μονής που βρίσκεται η κεντρική είσοδος και είχαν αρπάξει τα αιωνόβια πεύκα καίγοντας μάλιστα ολοσχερώς το ιατρείο που βρισκόταν στην είσοδο.
Έτσι έπιασε φωτιά
«Ολες οι δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν μπροστά, στην είσοδο της Μονής. Δίναμε μάχη για να σβήσουμε τη φωτιά μπροστά αλλά η φωτιά ήταν μεγάλη. Ίσως από κάποιο κουκουνάρι η φωτιά πέρασε και στο πίσω μέρος του μοναστηριού και επειδή τα πεύκα ήταν κοντά στο παλιό κτίριο άρπαξε φωτιά η στέγη.
Η φωτιά ξεκίνησε από το δικό μου κελί. Δυστυχώς καταστράφηκε εντελώς. Είμαστε λυπημένοι γιατί χάθηκαν κειμήλια από το 1500 αλλά και σπάνια βιβλία, γραφές και ευαγγέλια. Ηταν θέλημα Θεού. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε».
Σε κούτες τα κατεστραμμένα κειμήλια
Όπως κατέγραψε η κάμερα του ethnos.gr οι μοναχοί έχουν συγκεντρώσει τα κατεστραμμένα κειμήλια σε κούτες, όπως και κάποια από τα ιερά βιβλία που έχουν μεγάλη ιστορική αξία. Θα τα παραδώσουν σε ειδικούς μήπως και μπορέσουν και σώσουν κάποια από αυτά.
Μεταξύ αυτών παλιά άγια δισκοπότηρα, μανουάλια και ένα παλιό σπαθί. Μικρότερες ζημιές προκλήθηκαν στην περίφραξη ενώ χάρις της έγκαιρη επέμβαση των μοναχών σώθηκαν τα ζωντανά που ήταν στη στάνη και στους σταύλους.
Ηταν επίγειος Παράδεισος
Το ιστορικό μοναστήρι βρίσκεται στη θέση Μάζι που πριν από την πυρκαγιά ήταν ένας επίγειος Παράδεισος με οργιώδη βλάστηση και αιωνόβια πεύκα και πλατάνια. Βρίσκεται σε πέρασμα που χρονολογείται εδώ και 4.000 χρόνια και κατά το παρελθόν ήταν ο βασικός δρόμος που συνέδεε στα βάθη των αιώνων την Αθήνα, τα Μέγαρα, το Μάζι, την Περαχώρα, το Λουτράκι και την Κόρινθο. Η Μονή απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Μέγαρα και 6 χιλιόμετρα από την παραλία Αλεποχωρίου σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων. Η Μονή ιδρύθηκε το 1988 στον χώρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε αρχαία χριστιανική κοινότητα.
Η ιστορία του Μοναστηριού
Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Παρασκευή στο διάβα της από τον Πειραιά στην Κόρινθο για να πάρει το καράβι για την Ρώμη (τότε δεν υπήρχε ο Ισθμός της Κορίνθου και τα καράβια για την Ιταλία έφευγαν από την Κόρινθο) πέρασε το δρόμο Αθήνα – Μέγαρα – Μάζι – Περαχώρα – Λουτράκι – Κόρινθο που χρονολογείται πέρασμα 4.000 ετών. Αυτόν τον δρόμο ακολούθησε και ο Απόστολος Παύλος για να πάει στην Κόρινθο. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής υπήρχε άνοιγμα 60 στρεμμάτων που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους γίνονταν αρχαίο παζάρι και ήταν μέρος προστατευμένο από πειρατές και ληστές. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι ήταν το σημείο συνάντησης εμπόρων από τα Μέγαρα, Βίλια, την Αιγόσθενα, το Αλεποχώρι και την Περαχώρα. Η Αγία Παρασκευή στερέωσε χριστιανική κοινότητα και έφυγε να πάει στη Ρώμη. Στην πρωτοχριστινική εποχή αλλά και στη Βυζαντινή εποχή υπήρχε ναός και μοναστήρι. Εχουν βρεθεί παλιά λιθαράκια με σταυρούς.
Το έκλεισε ο Όθωνας
Το 1835 που ήρθαν οι Βαβαυροί με την αντιβασιλεία του Όθωνα έκλεισαν 420 μοναστήρια στην Ελλάδα. Ένα από τα μοναστήρια που έκλεισαν ήταν και της Αγίας Παρασκευής. Μετά από 100 χρόνια, το 1936 κάτοικοι από τα Μέγαρα έχτισαν πάλι ένα εκκλησάκι. Το 1984 ο Γέροντας των Μεγάρων, μακαριστός π. Δαμασκηνός Κατρακούλης εγκαταστάθηκε μόνιμα και άρχισε την ανέγερση του Μοναστηριού. Αρχικά είχε τρία παλιά κελιά «Τα Μοναστήρια τα ξεκινούν οι άνθρωποι και τα τελειώνει ο Θεός» έλεγε ο κτήτορας πάτερ Δαμασκηνός
ethnos.gr