Ιερώνυμος: Οι πρωτοβουλίες της Εκκλησίας για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού

Εκδήλωση στην Αθήνα για την Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό παρουσία του Αρχιεπισκόπου

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου από την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Μία ιστορική στιγμή σε ιστορική επέτειο.   

Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και της Ελλάδας για την απελευθέρωση του λαού του και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης μαζί με την παλαιστινιακή παροικία της Ελλάδας με αφορμή την Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό που τιμάται την 29η Νοεμβρίου.
Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό θεσπίστηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1977 και τιμάται διεθνώς κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με την απόφαση διαμελισμού της Παλαιστίνης στις 29 Νοεμβρίου του 1947.

Φέτος συμπληρώνεται επίσης ένας χρόνος από την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος-παρατηρητής στον ΟΗΕ στην ψηφοφορία-ορόσημο που διεξήχθη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανήμερα της ίδιας ιστορικής επετείου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο θέατρο τεχνών του ACS παρουσία αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην προέδρου της Βουλής Α.Κακλαμάνη, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Μ.Ανατολής του ΥΠΕΞ Ν. Πάζιου, εκπροσώπων των κομμάτων και δεκάδων ξένων πρεσβευτών, υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα.

Στην ομιλία του, ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πολύχρονη και πολύμορφη βοήθεια και στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό τις τελευταίες δεκαετίες και αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα του λαού του για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Μίλησε, επίσης, για την καταπίεση και τα δεινά που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι υπό την ισραηλινή κατοχή και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και της Ελλάδας για την απελευθέρωση του λαού του, την κατεδάφιση του τείχους στη Δυτική Όχθη, την άρση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Παλαιστίνιος πρέσβης επέδωσε τιμητικές πλακέτες στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο κ. Παπανδρέου στον χαιρετισμό που απηύθυνε μίλησε για τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών με αναφορές στην ιστορική φιλία του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ. Σημείωσε, επίσης, τη στήριξη που προσέφερε η Ελλάδα στον παλαιστινιακό λαό με την ψήφο της υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος στην UNESCO τον Οκτώβριο του 2011 και την ψήφο της υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος-παρατηρητής στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2012.

Τέλος, επισήμανε ότι παρά τις σημαντικές διεργασίες στην περιοχή, όπως το ζήτημα της Συρίας και του Ιράν, κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή παραμένει η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να λάβει η Εκκλησία της Ελλάδος για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού με προγράμματα φιλοξενίας παιδιών σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, καθώς και στη παροχή υποτροφιών σε Παλαιστίνιους φοιτητές για να σπουδάσουν στη χώρα μας και αναφέρθηκε στη στήριξη και στο φιλανθρωπικό έργο του Παλαιστίνιου επιχειρηματία Σαΐντ Χούρι προς την επίτευξη του σκοπού αυτού.

1