1

Η εφημερίδα «Ντοκουμέντο» κλείνει! Κρατά την ιστοσελίδα ο Κώστας Βαξεβάνης

Ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης της εφημερίδας Documento, με επιστολή στην Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, καθιστά την ίδια προσωπικά αλλά και τη διοίκηση του Σωματείου, υπεύθυνους για το μέλλον της εφημερίδας, το «τέλος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Πηγές επιβεβαιώνουν πως ο Κώστας Βαξεβάνης έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους για το κλείσιμο της εφημερίδας Documento, ενώ ο ίδιος και η δημοσιογραφική ομάδα που τον πλαισιώνει θα συνεχίσουν την παρουσία τους μέσα από την ιστοσελίδα documentonews.gr.

Σε ανάρτησή του ο Κώστας Βαξεβάνης, αναδημοσιεύοντας σχετικό ρεπορτάζ, αναφέρει με νόημα:

«Είχα έναν σοφό πατέρα ο οποίος ελεγε: “καλύτερα να σε φάνε λιοντάρια από το να σε γρατζουνάνε μαϊμούδες και κοριοί”».

Ο εκδότης, μιλώντας στο e-tetRadio, αποδίδει στην Μαρία Αντωνιάδου και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, υπόγειες μεθοδεύσεις για το κλείσιμο του Documento.

Όπως αναφέρει «κάνουν θέμα μια νόμιμη καταγγελία σύμβασης εργαζόμενου η οποία μάλιστα δεν γίνεται στο πλαίσιο περικοπών αλλά αντικαθίσταται από άλλον εργαζόμενο».

Η επίμαχη απόλυση είναι της Αφροδίτης Ερμίδη, συντάκτριας από το πολιτιστικό ρεπορτάζ.

Όπως υπογραμμίζει, χωρίς καν να τον ρωτήσουν, τον κατηγορούν για μη αποδεκτή απόλυση.

«Σκοπός τους είναι να μου αφαιρέσουν το δικαίωμα να διοικώ την εταιρεία μου, πράγμα το οποίο δεν μπορώ να αποδεχτώ», αναφέρει.

Στην επιστολή του επισημαίνει πως «έκανα χρήση του Διευθυντικού δικαιώματος (όπως το αποκαλεί επί δεκαετίες η ΕΣΗΕΑ) αλλά και του νόμου για να προβώ στη καταγγελία σύμβασης μιας συναδέρφου, η οποία κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας και των στελεχών της, δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις.

»Στη θέση της προσλαμβάνεται άλλο άτομα που κατά την άποψή μας πληροί τα επαγγελματικά κριτήρια.

»Άρα δεν υπάρχει καμία δυσμενής μεταβολή για την εφημερίδα ούτε προκύπτουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους (περικοπές κτλ)».

«Στο επάγγελμα αυτό και σε όλες τις εργασίες όλοι έχουμε προσληφθεί ή απολυθεί κατά καιρούς.

»Ισόβιοι είναι μόνο οι Μητροπολίτες.

»Επειδή στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ αφήνετε να εννοηθεί, χωρίς να ισχύει ότι διαταράσσεται η εργασιακή νομιμότητα και οι συνθήκες εργασίας, θα ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι η επαγγελματική και δημοσιογραφική επένδυση που έχω κάνει, είναι μια προσωπική επιλογή και φτάνει σε καλά αποτελέσματα με τη συμμετοχή των συναδέλφων».

«Η Διοίκηση της Εφημερίδας όπως είναι αυτονόητο ανήκει σε μένα και από τη στιγμή που δεν διαταράσσεται το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, φέρεις αποκλειστικά την ευθύνη για τη χρήση και εκμετάλλευση μιας ψευδούς εικόνας που θέτει σε κίνδυνο την εργασία και το μέλλον άνω των 50 εργαζομένων.

»Το συνδικαλιστικό Σωματείο έχει δικαίωμα να με καλέσει να τηρήσω τα νόμιμα αν έχουν παραβιαστεί.

»Από τη στιγμή που δεν έχουν παραβιαστεί η Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και εσύ προσωπικά φέρετε την ευθύνη για το τέλος».