ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ: Αναστάτωση στην Πρωτεύουσα – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Loading...


Ισχυρός σεισμός συντάραξε την το μεσημέρι της Παρασκευής (19/07), με επίκεντρο την Πάρνηθα.

News -Δεκαπέντε δευτερόλεπτα διήρκεσε η σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε όλο το Λεκανοπέδιο, στις 14:13 της Παρασκευής.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ. νότια της Μαγούλας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : ΣΕΙΣΜΟΙ LIVE

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, καθώς ο σεισμός έγινε ιδαίτερα αισθητός.

Κατέρρευσαν οι τηλεπικοινωνίες – Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές
Χωρίς επικοινωνία είναι εδώ και λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ η Αθήνα.

Τα κινητά τηλέφωνα, όσο και τα σταθερά, είναι «νεκρά» με την επικοινωνία να γίνεται μέσω ίντερνετ.

Την ίδια ώρα, αρκετές περιοχές στο κέντρο, ανάμεσά τους το Μεταξουργείο, δεν έχουν ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόβλημα υπάρχει και με την ηλεκτροδότηση σε συγκεκριμμένες περιοχές ενώ από την πυροσβεστική έχουν αναφερθεί εγκλωβισμένοι σε ανελκυστήρες.
___________

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ -Γ. Παπαδόπουλος: Να είναι έτοιμοι ψυχολογικά οι κάτοικοι για μετασεισμούς

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για έναν «ισχυρό σεισμό, με μέγεθος 5,2, ίσως και 5,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο κοντά στην περιοχή της Μαγούλας, στη δυτική Αττική».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός στην Αθήνα «ήταν επιφανειακός και έγινε εντονότατα αισθητός σε όλη την Αττική. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στη βόρεια Πελοπόννησο και ακόμη μακρύτερα, σύμφωνα με μαρτυρίες που λαμβάνουμε». Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα.

Σεισμός στην Αθήνα: Να είναι έτοιμοι οι κάτοικοι για τους μετασεισμούς

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο σεισμός στην Αθήνα ακολουθήθηκε από τρεις μετασεισμούς (3,2 , 2,5 και 3,6 Ρίχτερ) «το οποίο θα χαρακτήριζα ως ενθαρρυντικό. Ομως ακόμα δεν μπορούμε να πούμε αν ο ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερα στοιχεία».

Στη συνέχεια, ο σεισμολόγος τόνισε ότι «προέχει η ψυχραιμία απ’ όλους, ιδίως στην περιοχή του κέντρου. Αν διαπιστώθηκαν εμφανείς βλάβες, πρέπει άμεσα να ζητείται η συμβουλή μηχανικού, του δήμου ή και ιδιώτη».

Καταλήγοντας, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι θα επακολουθήσουν μετασεισμοί. Και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ψυχολογικά έτοιμοι».tilegrafima.gr