Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος – Τι είπε ο Αρίστος Κασμίρογλου

Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Μετά από μία περίπου ώρα μάχης εναντίον της, η φωτιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος ετέθη υπό έλεγχο και έχει σχεδόν σβήσει.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν, εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, πατέρες από πολλές μονές του Αγίου Όρους με πυροσβεστικά οχήματα, οι οποίοι προσέφεραν σημαντική βοήθεια στην κατάσβεση. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπό την ηγεσία του Διοικητή της Πυροσβεστικής Χαλκιδικής κ. Άρη Κατιρτζίδη, κατάφερε να θέσει την φωτιά υπό έλεγχο.

Για την κατάσβεση ενδιαφέρθηκε ο ίδιος ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Πέταξαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία κυρίως επόπτευαν, καθώς η ρίψη νερού, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, ήταν σχεδόν αδύνατη.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσε φυσικά αμέσως και ο εξαίρετος Διοικητής του Αγίου Όρους, ο οποίος κινητοποίησε άμεσα την κρατική μηχανή. Ο Ηγούμενος της Μονής Γέροντας Γαβριήλ έφερε στον τόπο της πυρκαγιάς την μικρή θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας, που λέγεται «Πυροσώτειρα», όπου οι μοναχοί έκαναν θερμή παράκληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Άγιο Όρος εορτάζεται σήμερα η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Προς στιγμήν από την φωτιά κινδύνευσε η Μονή, καθώς είχε φτάσει σε απόσταση περίπου 200 μέτρων βορειοδυτικά από αυτήν.

Επίσης λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων υπήρχε κίνδυνος να ξεφύγει και προς την γειτονική Ιερά Μονή Βατοπεδίου, η οποία σήμερα έχει την πανήγυρή της. Με την βοήθεια της Παναγίας οι κίνδυνοι για τις δύο Μονές αποφεύχθηκαν.

Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή Διοικητή τους Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου τον για όλες τις τελευταίες εξελίξεις – Δείτε τι ανέφερε

Αναλυτικά ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου σημείωσε:

“Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι ελεγχόμενη. Έχουν περάσει τα Canadair με  πάρα πολύ προσπάθεια και πραγματοποίησαν ρίψεις αλλά στην περιοχή  πνέουν τέτοιοι σφοδροί άνεμοι που δυσχαιρένουν το έργο τους.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι πιλότοι είναι ήρωες. Ο συντονισμός από την Πολιτική Προστασία με την Πυροσβεστική και τον ίδιο τον Αρχηγό βοήθησαν πάρα πολύ στην ενίσχυση των προσπαθειών. Από ότι βλέπουμε αυτή την ώρα είναι σε ύφεση η πυρκαγιά.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή, δεν υπάρχουν κελλιά. Εδώ που ξέσπασε η φωτιά είναι μια δασώδης περιοχή, ένας λόφος κοντά στην Ι.Μ. Παντοκράτορος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπλ. Διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου.