Ένωση Αθέων: Μύθος ότι η Εκκλησία εκχώρησε περιουσία στο κράτος

Loading...


: Διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις και για τη μισθοδοσία των ιερέων και για την “εκχώρηση δημόσιας περιουσίας” στην Εκκλησία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης, ενώ είναι θετικό βήμα το ότι οι ιερείς παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι “διαφωνούμε πλήρως με την ταυτόχρονη γενναία κρατική χρηματοδότηση στην Εκκλησία της Ελλάδος”.

Όπως υποστηρίζει “το κόστος μισθοδοσίας το οποίο θα εισπράττει η Εκκλησία, προσαυξάνεται με ένα απροσδιόριστο ποσό το οποίο θα προέρχεται από την εκμετάλλευση περιουσίας στην οποία η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είχε νωρίτερα δικαίωμα, χωρίς καν να προσδιορίζεται η διάρκεια για την οποία αυτό θα καταβάλλεται”.

Η Ένωση Αθέων χαρακτηρίζει “λυπηρό και εξοργιστικό” το γεγονός ότι συνδέεται, “εσφαλμένα και παραπλανητικά” η μισθοδοσία των ιερέων με την εκχώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας στο κράτος.

“Η κρατική μισθοδοσία ιερέων δεν έγινε ως αντάλλαγμα για εδάφη. Ξεκίνησε με τον αναγκαστικό νόμο του 1945, που όριζε ότι η Εκκλησία θα έδινε ως αντάλλαγμα στο κράτος το 25% των εσόδων όλων των ιερών ναών, ποσοστό που αργότερα αυξήθηκε σε 35%. Η εισφορά αυτή όχι μόνο δεν καταβαλλόταν με συνέπεια, αλλά πολύ αργότερα καταργήθηκε, ενώ η υποχρέωση μισθοδοσίας παρέμεινε, χωρίς να υφίσταται αντάλλαγμα. Είναι ευνόητο λοιπόν ότι θα πρέπει να σταματήσει, καθώς ήδη έχει επιβαρύνει κατά πολύ το κράτος”, υποστηρίζει η ένωση.

Τέλος η Ένωση επαναφέρει την πάγια θέση της για πλήρη οικονομικό και διοικητικό διαχωρισμό του κράτους από την Εκκλησία και φορολόγηση όλων των θρησκευτικών οργανισμών οποιουδήποτε θρησκεύματος., θέση που έχει κοινοποιήσει στα κόμματα.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr