Ένας παπάς …φοιτητής

Loading...


 

 στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής, έδωσε και εισάγεται στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Ηρακλείου της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης 

Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα
 

Η φτώχια της οικογένειας του του στέρησε τις σπουδές όταν ήταν νέος. Το απωθημένο των σπουδών όμως παρέμενε βαθιά κρυμμένο στην ψυχή του Παναγιώτη Κουλιουμπή, που σήμερα στα 56 του χρόνια καμαρώνει για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ιδιαίτερο σε αυτόν τον φοιτητή, πέραν της ηλικίας του, είναι ότι είναι ιερέας στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Πατέρας τριών παιδιών ο κ. Κουλιουμπής ζει στην Νέα Καλλίστη Ροδόπης και ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μωσαϊκό. Η ζωή δεν ήταν ρόδινη για τον καταγόμενο από την Μυτιλήνη ιερέα. Νέος ακόμα αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Γερμανία. Εκεί εργάστηκε ως εργάτης μαζί με την σύζυγό του Αθανασία, της οποίας η ιδιαίτερη πατρίδα είναι η Νέα Καλλίστη.

Για 20 χρόνια έζησαν και εργάστηκαν στην Γερμανία δημιουργώντας οικογένεια με τρία παιδιά. Τα χρόνια πέρασαν όμως ο Παναγιώτης Κουλιουμπής δεν ξέχασε το όνειρο του πανεπιστημίου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ροδόπη θα αποφασίσει να χειροτονηθεί ιερέας. Με τη βοήθεια του μακαριστού μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού θα φοιτήσει στο Εκκλησιαστικό Σχολείο στην Ξάνθη και θα συνεχίσει στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, από όλου έλαβε το πτυχίο του βοηθού ηλεκτρολόγου μηχανολόγου.

Τα τελευταία χρόνια θα φοιτήσει στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής και συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις θα καταφέρει να εισαχθεί στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Ηρακλείου της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Μου έδωσε πολλά η βόρεια Ελλάδα, θα πει στον «Χ» ο ιερέας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για όσα του προσφέρθηκαν ερχόμενος στην περιοχή μας μαζί με την οικογένειά του. Στην προσπάθειά του να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως λέει «η οικογένειά μου με στήριξε πάρα πολύ.

Είμαστε δεμένη οικογένεια, φυσικά με προβλήματα, αλλά τα λύνουμε μαζί όσο μπορούμε». Τη μεγαλύτερη βοήθεια στο διάβασμα την είχε από την κόρη του Ειρήνη, που είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Βοήθεια είχε και από τα άλλα του παιδιά, τον Αμβρόσιο που είναι ιερέας στην Ξάνθη και τον Χρήστο, που είναι απόφοιτος πληροφορικής και ετοιμάζεται να κάνει την πρακτική του. Ο πατέρας Παναγιώτης Κουλιουμπής θα κάνει την εγγραφή του στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Ηρακλείου της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις για το μέλλον των σπουδών του.