ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Δυναμική στάση προκρίνει εν όψει της 27ης Σεπτεμβρίου ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου – Σφοδρή σύγκρουσις με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που επιθυμεί στο όνομα της στρατηγικής φιλίας με τον Ράμα την εγκατάλειψη του Βορειοηπειρώτου Δημάρχου από το εθνικό κέντρο
Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Εξωτερικών δεν δικαιολογεί την εκκωφαντική απουσία του ελληνικού Κράτους από την Βόρειο Ήπειρο και την εγκατάλειψη του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, που βρίσκεται τρεις μήνες τώρα στις φυλακές των Τιράνων. Αυτή όμως η διαμάχη αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των δυσλειτουργιών και της απωλείας προσανατολισμού ενός Κράτους, το οποίο αδυνατεί να προστατεύσει τα μέλη μιάς αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητος σε μια γειτονική χώρα, η οποία με θράσος καταπατά τα δικαιώματά της. Την προσεχή Τετάρτη, στις 27 Σεπτεμβρίου, θα εκδικασθεί άλλη μία αίτησις του Φρέντη Μπελέρη για αποφυλάκισή του. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και πάλι μια παρωδία, και η απόφασις να παραμείνει στην φυλακή ο ηγέτης της Βορειοηπειρωτικής μειονότητος θεωρείται δεδομένη.
Στις φωνές από ολόκληρο το πολιτικό πατριωτικό φάσμα, που απαιτούν να κινητοποιηθεί, επί τέλους, η ελληνική Κυβέρνησις, προσετέθη εσχάτως και αυτή του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος ζητεί να κλιμακώσει η Ελλάς την στάση της εξαντλώντας τα περιθώρια που έχει για άσκηση πιέσεων στην Αλβανία, ώστε να επικρατήσει η λογική και να υπάρξει δικαία μεταχείρισις του Φρέντη Μπελέρη.
Διαφωνίες όμως υπάρχουν στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην πολιτική ηγεσία του οποίου –σημειωτέον– δεν υπάρχει κανένας εκλεγμένος, κανένα μέλος της Βουλής των Ελλήνων. Η διορισμένη λοιπόν υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η επιλεγομένη «σιδηρά κυρία» του Υπουργείου Εξωτερικών, έχει διαφορετική αντίληψη. Προφανώς εδραζομένη στα όσα έχει μάθει ως πρέσβυς, αλλά τελείως ξένη προς το λαικό αίσθημα και τις προσδοκίες των Ελλήνων και κυρίως των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό και σε τέτοια ζητήματα η γνώμη της δεν έπρεπε να είναι καθοριστική. Φαίνεται όμως ότι η γνώμη αυτή έχει διαμορφώσει μια κατάσταση κατά την οποία τους τρεις μήνες που παραμένει ο Μπελέρης φυλακισμένος, οι αντιδράσεις της Ελλάδος είναι χλιαρές και περιορίζονται σε δηλώσεις και προειδοποιήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Προειδοποιήσεις, τις οποίες μέχρι στιγμής ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα περιφρονεί επιδεικτικώς, καθώς οικοδομεί τις δικές του συμμαχίες εντός της Ευρώπης.
Η άποψις της κ. Παπαδοπούλου είναι ότι θα ήταν άκαιρο να οξύνει η Αθήνα την κατάσταση απέναντι στην Αλβανία, καθώς –όπως υποστηρίζει– υπάρχει ένα ρήγμα μεταξύ Τιράνων και Αγκύρας το οποίο διαφαίνεται από γεγονότα όπως η άρνησις του Ράμα να εκδώσει στην Τουρκία καταζητουμένους γκιουλενιστές και η μη πρόσκλησις του Ερντογάν στα εγκαίνια του νέου μεγάλου τζαμιού των Τιράνων. Κατά την άποψη της κ. Παπαδοπούλου, η στιγμή ενδείκνυται για προσέγγιση με την κυβέρνηση Ράμα, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει θυσία των δικαιωμάτων της ελληνικής βορειοηπειρωτικής μειονότητος.
Τώρα, ποια ακριβώς θα είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουμε ως Ελλάς, απεμπολώντας τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας, είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί απάντησις. Και πως εκδηλώνεται ενδεχομένη προσέγγισις με την Αθήνα, αν η Αλβανία εμμένει στην παραβίαση βασικών ελευθεριών των Βορειοηπειρωτών; Να θυμίσουμε κιόλας ότι η υπόθεσις της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα στα μπουντρούμια της αλβανικής αστυνομίας δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί! Θα περιμένουμε δηλαδή να συμβούν τα χειρότερα και στον Μπελέρη για να ξυπνήσουμε;
estianews.gr