ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια απρόβλεπτη γεωπολιτική φάση, με εξελίξεις που μέχρι πρότινος θα φάνταζαν αδιανόητες.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, και ειδικότερα το ενδεχόμενο συμμετοχής της Άγκυρας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα RearmEU, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε Αθήνα και Λευκωσία.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του την Πέμπτη, τόνισε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά αμυντικά σχήματα δεν μπορεί να τεθεί καν ως θέμα συζήτησης εάν πρώτα δεν αποσυρθεί το casus belli για τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Υπενθύμισε δε, ότι οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνονται με ομοφωνία, κάτι που δίνει στην Ελλάδα το δικαίωμα να μπλοκάρει την τουρκική διείσδυση στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να χαράζει διαφορετική στρατηγική, ψυχραίνοντας τις σχέσεις με το Ισραήλ, ανοίγοντας παράλληλα διαύλους με το Ιράν και τα κράτη του Κόλπου. Η ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας και η διαφαινόμενη πολιτική “ουδετερότητας” των ΗΠΑ δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, με το Ισραήλ να εκφράζει απογοήτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, στο ελληνικό διπλωματικό επιτελείο επικρατεί έντονη ανησυχία και για τις κινήσεις της Αιγύπτου. Ενώ λίγες μόλις ημέρες έχουν περάσει από την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι στην Αθήνα, το Κάιρο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Άγκυρα για την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου της BOTAS στην Αίγυπτο. Η συμφωνία συνοδεύεται και από διμερείς συνεργασίες σε γεωθερμία και κρίσιμα ορυκτά, ενώ ήδη πραγματοποιούνται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών.
Παράλληλα, η Ινδία αντιδρά εντονότατα στην τουρκική υποστήριξη προς το Πακιστάν, στην πρόσφατη σύρραξη στο Κασμίρ. Το hashtag #boycottTurkey σαρώνει στα ινδικά κοινωνικά δίκτυα, ενώ κυβερνητικά στελέχη παροτρύνουν ανοιχτά σε διπλωματικό άνοιγμα προς την Ελλάδα, για στρατηγική συνεργασία σε άμυνα και ενέργεια.
Η κατάσταση θυμίζει πολυπολικό ψυχρό πόλεμο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο σταυροδρόμι συμφερόντων χωρίς πάντα να διαθέτει ισχυρά ερείσματα. Η ανάγκη για πολιτική σύμπνοια και ενιαία εθνική γραμμή γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Παρά τις αδυναμίες της, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μόνη ασφαλή βάση για σταθερότητα. Όμως, η στήριξη αυτή δεν αρκεί από μόνη της. Απαιτείται πολυδιάστατη στρατηγική, με διατήρηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών και εσωτερική ενότητα, αν η χώρα θέλει να μην παρασυρθεί από την καταιγίδα…