Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 6/3

Loading...


Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019.

– Χωρίς σχέδιο η χώρα απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα

Το συνεχώς επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που απειλεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό για το ασφαλιστικό και τις παροχές υγείας, συζήτησαν χθες στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί. Και σε αυτό το θέμα οι αρχηγοί απέτυχαν να συμφωνήσουν σε θαρραλέες τομές και συναίνεσαν μόνο σε παρεμβάσεις επιδοματικού χαρακτήρα, που απλώς μεταθέτουν το ζήτημα.

Με το βλέμμα περισσότερο στις επερχόμενες κάλπες και λιγότερο στην ανάγκη να χαραχτεί, έστω και την ύστατη ώρα, μια εθνική στρατηγική για το δημογραφικό, οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για να προτείνουν λύσεις στον απόηχο της δημοσίευσης της έκθεσης-σοκ της διακομματικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για το δημογραφικό. Μιας έκθεσης η οποία προβλέπει ότι στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας (2035) ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,4 έως 9,5 εκατομμύρια (έναντι 10,9 εκατομμυρίων το 2015), κάτι που σημαίνει μείωση έως και 1,4 εκατομμυρίου σε απόλυτες τιμές (12,4%). Η τάση αυτή αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις το 2050, όπου ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να κυμανθεί από 10 έως 8,3 εκατομμύρια, μια μείωση που σε απόλυτες τιμές φτάνει τα 2,4 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια ο πληθυσμός της χώρας απειλείται να συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ένα τέταρτο (23,4%) μέσα σε μόλις 35 χρόνια.

– Πάιατ: Οι θεσμοί στην Ελλάδα να είναι σε εγρήγορση για απόπειρες παρεμβάσεων στις εκλογές

Οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο Τύπος στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για να αντιδράσουν κατάλληλα σε τυχόν προσπάθειες παρεμβάσεων στις επικείμενες εκλογές, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στον Ant1 στο περιθώριο της εκδήλωσης Disinfo week, o πρέσβης των ΗΠΑ ανέφερε πως «έχουμε δει στοιχεία αυτού του είδους της χειραγώγησης των πληροφοριών στην Ελλάδα», αφήνοντας αιχμές κατά της Μόσχας, την οποία κατηγόρησε για προσπάθειες «υπονόμευσης» του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Έχουμε δει τις ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες υπονόμευσης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν μπορώ να πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας» ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι σκοπός της εκδήλωσης «είναι να ευαισθητοποιήσει ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο ελεύθερος Τύπος στην Ελλάδα – που είναι αρκετά ισχυροί – να βρίσκονται σε επιφυλακή και να αντιδράσουν κατάλληλα».

– Αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού κατά του Ι.Κ.

Aεροπορικές επιδρομές εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσε ο συριακός στρατός, ενώ ενεπλάκη και σε μάχες με τους τζιχαντιστές στο κεντρικό τμήμα της Συρίας, όπως έγραψε η εφημερίδα Αλ Ουάταν, που θεωρείται προσκείμενη στη Δαμασκό, την Τρίτη.

Οι μάχες στην περιοχή Αλ Σούχνα, ανάμεσα στην Παλμύρα και τη Ντέιρ Εζόρ, τη Δευτέρα υποδεικνύουν πως η εξτρεμιστική οργάνωση διαθέτει ακόμη δυνάμεις και ερείσματα δυτικά του Ευφράτη, στην ανατολική όχθη του οποίου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών, προσπαθεί να τους αποσπάσει την τελευταία λωρίδα γης που κατέχουν.

Η συριακή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε «έναν αριθμό αεροπορικών πληγμάτων» εναντίον μελών του Ι.Κ., τα οποία κινούνταν «στην ανατολική Μπαντίγια, συγκεκριμένα σε έναν από τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη Σούχνα και νοτιοανατολικά της πόλης», φέρεται να δήλωσε αξιωματικός του συριακού στρατού στην εφημερίδα.

– Ηλιούπολη: Ληστεία σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών

Στόχος ληστών έγινε απόψε, λίγο πριν τις 8, κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο ύψος της Ηλιούπολης.

Δύο άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έφτασαν στα ταμεία, όπου, με την απειλή όπλου, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους.

Στη συνέχεια, άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν.

Η αστυνομία ερευνά για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

– Λευκωσία: Καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ

Η κυπριακή Κυβέρνηση με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων που διεξάγει η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιστολή κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνοδεύεται από χάρτη στον οποίο καταγράφονται τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην επιστολή του ο κ. Κορνηλίου αναφέρει ότι στις 26 Ιανουαρίου, το ερευνητικό τουρκικό κρατικό σκάφος «Barbaros Hayreddin Paşa» και υποστηρικτικά σκάφη, συνοδευόμενα από τουρκικά πολεμικά πλοία, ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες στη νότια περιοχή της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η περιοχή υποτίθεται ότι προορίζεται για σεισμικές έρευνες από την Τουρκία, μέσω μη εξουσιοδοτημένης προειδοποίησης πλοήγησης (ΝΑVTEX) ημερομηνίας 26 Ιανουαρίου, για την περίοδο 26 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και 26 Μαΐου 2019.tilegrafima.gr