Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 5/3

Loading...


Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου 2019.

– Μετ’ εμποδίων η προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

Με τις απουσίες των Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Παπανδρέου, τις παρουσίες των Θ. Θεοχαρόπουλου, Λ. Κατσέλη, Ν. Μπίστη, Μ. Κοππά, Μ. Κύρκου αλλά και των Ευ. Αντώναρου, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Θ. Παπαχριστόπουλου, Χρ. Ζώη κ.α. ο κ. Τσίπρας κάλεσε χθες εκ νέου σε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για μέτωπο απέναντι «στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό».

Η χθεσινή εκδήλωση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη δεν προχώρησε όπως τη σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί βεβαιότητα ότι το κάλεσμα του κ. Τσίπρα για τη δημιουργία «προοδευτικού μετώπου» δεν θα βρει ανταπόκριση, τουλάχιστον ως και τις εθνικές εκλογές, διαβεβαιώνουν όμως ότι θα συνεχίσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, απευθυνόμενοι στους προοδευτικούς, όπως λένε, ψηφοφόρους.

Η εικόνα των Ευ. Αντώναρου, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Θ. Παπαχριστόπουλου και Χρ. Ζώη (πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην στελέχους των ΑΝΕΛ) στις πρώτες σειρές δίπλα –δίπλα με τους Θ. Θεοχαρόπουλο, Λ. Κατσέλη, Ν. Μπίστη, Μ. Κοππά και άλλων στελεχών προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, γίνεται επιχείρημα στο στόμα της Χαριλάου Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως που αρνούνται να δουν σοβαρά την πρόσκληση Τσίπρα σε διάλογο και μιλούν για σημαίες ευκαιριακής συμμαχίας που σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή βλέπει ότι χάνει δυνάμεις.

– Συρία: 200 τζιχαντιστές παραδόθηκαν στο τελευταίο οχυρό του Ι.Κ. – Απομένουν 1.000

Περίπου 200 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος παραδόθηκαν, έπειτα από σφοδρές εχθροπραξίες στην τελευταία λωρίδα εδάφους που κατέχουν στην ανατολική Συρία, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν περίπου 1.000 ακόμη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της συμμαχίας κουρδικών και αραβικών ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και πολεμά τους τζιχαντιστές.

Η οργάνωση είναι στα πρόθυρα της ήττας στην Μπαγούζ, κατά μήκος της όχθης του Ευφράτη ποταμού, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει μερικούς απομακρυσμένους θύλακες δυτικότερα, ενώ έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε άλλες περιοχές από όπου εκδιώχθηκε. Η Μπαγούζ αποτελείται από μικρούς οικισμούς και αγροκτήματα και δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με το Ιράκ. Είναι η τελευταία κατοικημένη περιοχή που ελέγχει ακόμη το Ι.Κ., το τελευταίο οχυρό που απέμεινε από την αχανή έκταση της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ που είχε κυριεύσει το 2014 πριν ανακηρύξει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του.

– Κρήτη: Τεράστιες ποσότητες βροχής και πάνω από 15.500 κεραυνοί σε τρεις μέρες

Πρωτόγνωρο ήταν το φαινόμενο της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Κρήτη, όπου έβρεχε συνεχώς επί 41 ώρες και σε ένα τριήμερο έπεσαν πάνω από 15.500 κεραυνοί.

Την ιδιαιτερότητα του φαινομένου αναδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo από την ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη στο τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αυτά, στους δύο σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή. Η μεγαλύτερη ένταση καταγράφηκε και στους δύο σταθμούς στο εξάωρο μεταξύ 06:30-12:30 του πρωινού της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου.

– Σόιμπλε: Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά ήταν προς το συμφέρον τους

«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον τους» ανέφερε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κίνδυνος μετάδοσης κρίσης από μια χώρα της Ευρωζώνης σε άλλες έχει ξεπεραστεί.

«Ως υπουργός Οικονομικών ζήτησα πολλά από τους Έλληνες – αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων, εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη» επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Berliner Morgenpost, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κρίση της Ευρωζώνης έχει πλέον αποκλιμακωθεί.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης (σ.σ. οικονομικής κρίσης) έχει ξεπεραστεί. Πείσαμε τους επιφυλακτικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι με το ευρώ δεν μπορούν ποτέ να λειτουργήσουν τα πράγματα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το θεμελιώδες πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

– Γ. Κατρούγκαλος: Νέα εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή για τις ελληνο-κινεζικές σχέσεις» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παραβρέθηκε στην επίσημη έναρξη των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

«Η επίσκεψη αυτή επιβεβαίωσε τη μεγάλη δυναμική που έχουν οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις, την προτεραιότητα που δίνουν και οι δύο χώρες στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ μας, στη σύμπτωση συμφερόντων που υπάρχει ανάμεσα στο νέο οικονομικό μοντέλο που θέλουμε να χτίσουμε, και που επιδιώκει να κάνει την Ελλάδα γέφυρα ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική και την στρατηγική του Δρόμου του Μεταξιού» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος.tilegrafima.gr