Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 4/10

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018.

– Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για τις

Στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί η οριστική απόφαση για το θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων, ενώ στις Βρυξέλλες -και μετά τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες- διαμορφώνεται ένα κλίμα αισιοδοξίας για αποδοχή του ελληνικού αιτήματος.

Κοινοτική πηγή υπενθύμιζε χθες στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (συντονισμός οικονομικών πολιτικών) και μέσω αυτής της διαδικασίας θα εξεταστεί και το θέμα των συντάξεων.

Ειδικότερα, η χώρα μας, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα στείλουν στις Βρυξέλλες πριν από τις 15 Οκτωβρίου τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2019. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα εξετάσουν κατά πόσο ανταποκρίνονται με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και θα διαμορφώσουν τις τελικές συστάσεις που θα υιοθετήσουν οι επίτροποι και θα στείλουν στη συνέχεια στο Εurogroup. H διαδικασία από πλευράς Επιτροπής θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Σχετικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τις πρόσθετες πληροφορίες που θα παράσχει η κυβέρνηση, θα αποφανθεί κατά πόσο επιτυγχάνονται ή όχι οι δημοσιονομικοί στόχοι και ειδικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 χωρίς τις περικοπές των συντάξεων.

– Αναζητείται χώρος για 

Δύο θετικές αλλαγές στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου- επιδιώκει να περάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η πρώτη αφορά τη «διόγκωση» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018, ώστε να εξοικονομηθούν οι πόροι για τη διάθεση έκτακτου μερίσματος και το 2018, ενώ η δεύτερη αφορά τη βελτίωση του δημοσιονομικού στόχου κατά περίπου 150-200 εκατ. ευρώ, ώστε να αυξηθεί το κονδύλι για τη χρηματοδότηση του επιδόματος στέγασης.

Οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία επί του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο του 2018 όσο και του 2019.

– Χωρίς αστικά λεωφορεία σήμερα η

Χειρόφρενο έχουν τραβήξει σήμερα τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, αντιδρώντας στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με αντικείμενο – όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους – «τον κατακερματισμό και την εκχώρηση αστικού έργου αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας του ΟΑΣΘ (και του ΟΑΣΑ της Αθήνας) σε ΚΤΕΛ και άλλους ιδιώτες οδικούς μεταφορείς επιβατών».

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, σήμερα θα εκτελούνται μόνο συγκεκριμένα δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας».

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του συνδικάτου κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη και αυταρχική νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους των δημόσιων συγκοινωνιών».

: Κατάσχεση πέντε τόνων αλιευμάτων

Σε κατάσχεση 5.192 κιλών αλιευμάτων των ειδών «γαλαζοκόκκινη γαρίδα», «κόκκινη γαρίδα», «γάμπαρη» και «μπακαλιάρος», προχώρησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου, μετά από επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στο επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος «AFRODITE PESCA», σημαίας Ιταλίας.

Παράλληλα οι Λιμενικοί κατέσχεσαν πέντε συρόμενα δίχτυα – τράτες. Ειδικότερα, οι σάκοι των ανωτέρω διχτυών βρέθηκαν με πάχος νήματος άνω των τριών χιλιοστών, ενώ οι τέσσερις εξ αυτών βρέθηκαν με μάτια διαστάσεων μικρότερων των επιτρεπομένων (δηλαδή 50 χιλιοστά για ρομβοειδή μάτια και 40 χιλιοστά για τετράγωνα μάτια).

– Εντοπισμός και διάσωση σε Σάμο και Λέσβο

Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα οκτώ 114 προχώρησαν σήμερα το πρωί στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε τρεις περιπτώσεις σε Σάμο και Λέσβο.

Συγκεκριμένα, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Καρλοβασίου της Σάμου, δύο πνευστές μηχανοκίνητες λέμβους, με 48 και 47 επιβαίνοντες αντίστοιχα.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους προχώρησε στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Καρλοβασίου, ενώ συνελήφθη ένας εκ των αλλοδαπών ως ο χειριστής της λέμβου που τους μετέφερε.

: Προσλήψεις 1.239 προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Στην πρόσληψη 1.239 αναπληρωτών εκπαιδευτικών προχώρησε το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη κενών σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, για το διδακτικό έτος 2018-2019 προσλαμβάνονται:

183 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60 ως προσωρινοί αναπληρωτές στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ενίσχυση προσχολικής εκπαίδευσης 2018-2019» με κωδικό ΟΠΣ 5031894 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».
847 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ70, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ79.01, ΠΕ86, ΠΕ91.01, ΠΕ91.02 ως προσωρινοί αναπληρωτές στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, 2018-2019» με κωδικό ΟΠΣ 5031898 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».
7 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70 ως προσωρινοί αναπληρωτές στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα σχολεία – Τάξεις Υποδοχής, σχολικό έτος 2018-2019» με Κωδικό ΟΠΣ 5031893 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».
194 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ79.01, ΠΕ86, ΠΕ91.01, ως προσωρινοί αναπληρωτές στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Ένταξη προσφυγοπαίδων, ηλικίας έως 15 ετών, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα» του Εθνικού Προγράμματος Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020
8 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70 ως προσωρινοί αναπληρωτές στα μειονοτικά σχολεία για το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr