Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 30/5

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου 2018.

– Σε κλοίο η χώρα

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» και την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, σήμερα Τετάρτη 30 και αύριο Πέμπτη 31 Μαΐου 2018.

Σήμερα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις 10 π.μ., ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 8 μ.μ. Σημειώνεται ότι στην απεργία θα συμμετέχουν όλες οι γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών Express Αεροδρομίου.

Επίσης, το τραμ θα κινείται μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:30 π.μ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 19:30.

Ακόμη, σήμερα δεν θα κυκλοφορήσει κανένα δρομολόγιο του Προαστιακού της Αθήνας, καθώς και κανένα δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα λόγω 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Τέλος, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, λόγω της 24ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών. Τα υπόλοιπα δρομολόγια του μετρό θα πραγματοποιούνται κανονικά.

– Ταυτοποιήθηκαν ακόμη τρεις για την επίθεση στον

Στην ταυτοποίηση ακόμη τριών ατόμων, για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στις 19 Μαΐου, προχώρησε η αστυνομία.

Πρόκειται για τρεις ημεδαπούς ηλικίας 19, 20 και 24 ετών. Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και εξύβρισης.

Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή είχαν ταυτοποιηθεί άλλα έξι άτομα. Ένα αστυνομικός, 44 ετών και άλλοι πέντε, ηλικίας 43, 57, 34, 20 και 21 ετών.

Συνολικά για την επίθεση έχουν ταυτοποιηθεί 15 άτομα, από τους οποίους οι τέσσερις συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

: Ανακάμπτει η χώρα και η οικονομία

Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας, η οποία δεν αποτελεί, πλέον, συστημικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη και από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό δείχνει και η πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια.

Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η ομιλία του ήταν η τελευταία που διεξήχθη υπο τις συνθήκες μνημονίου και ταυτόχρονα η πρώτη που συμπίπτει με τη νέα μέρα και τη νέα κανονικότητα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μιλώντας για μία λύση που προδιαγράφεται και είναι κάτι που ενισχυεί την εικόνα της Ελλάδας και στο εξωτερικό «εν μέσω κρίσεων όπως αυτή στην Ιταλία, όπως και στη γειτονική Τουρκία».

«Μέσω της εξεύρεσης λύσης προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τον ευρύτερο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, μια προοπτική συνεργασίας η οποία θα ανακόψει και βλέψεις άλλων δυνάμεων στην περιοχή», σημείωσε.

– Τουρκικές παραβιάσεις στο

Σε δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τρεις σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών, σε Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα επτά τουρκικά μαχητικά (τέσσερα F-16, δύο F-4 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

: Η Ε.Ε. δεν θέλει ρήγμα στις σχέσεις με ΗΠΑ

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Βερολίνο και τάχθηκε υπέρ του «να παραμείνουμε σταθεροί στις αρχές μας, στις αξίες μας και στις απόψεις μας για την μελλοντική συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι Ελλάδα και Γερμανία την στηρίζουν σθεναρά και θεωρούν ότι «διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα και στη δική μας περιοχή, την Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Τόνισε ωστόσο ότι «δεν επιθυμούμε να υπάρξει ρήγμα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», καθώς και ότι οι σχέσεις πρέπει να διατηρηθούν, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην ηγεσία στη μία ή την άλλη πλευρά.

: Εκατοντάδες Κούρδοι εκτός Κέντρου Μόριας, μετά τα βίαια επεισόδια

Περίπου 900 Κούρδοι αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ύστερα από άγρια επεισόδια, την Παρασκευή και τη διασπορά ψευδών φημών περί «δράσης Αράβων εξτρεμιστών με τέσσερις νεκρούς Κούρδους και δεκάδες τραυματίες».

Οι Κούρδοι αρνούνται να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο με τους Άραβες και όχι μόνο στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά και στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου οι συνθήκες διαμονής θεωρούνται υποδειγματικές. Αποτέλεσμα είναι να έχουν διασκορπιστεί σε μικρότερες δομές και κάποιοι από αυτούς να περιφέρονται στην πόλη της Μυτιλήνης και τη νύχτα να κοιμούνται σε πάρκα και περιαστικά άλση.

Όπως έγινε γνωστό, 450 άτομα φιλοξενούνται σε πρόχειρο καταυλισμό στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, που διαχειρίζεται η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβο», 250 διαμένουν στον καταυλισμό της ύπατης Αρμοστείας στη Σκάλα Συκαμιάς και οι υπόλοιποι σε δομή της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Human for humanity» στην περιοχή της Λάρσου, στον κόλπο της Γέρας.tilegrafima.gr