Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 27/2

: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018.

– Παραίτηση Παπαδημητρίου και παράθυρο

Τελικά, αυτό που προανήγγειλαν ως σχεδόν βέβαιο χθες κυβερνητικές πηγές, μετά την τροπή που πήρε για την κυβέρνηση η υπόθεση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, έγινε γεγονός αργά χθες το βράδυ. Η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου για λόγους ευθιξίας, μετά την απομάκρυνση και της συζύγου του από την κυβέρνηση, επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο σενάρια ανασχηματισμού.

Ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση από τον πρωθυπουργό για το αν θα έχουμε αντικατάσταση των δύο υπουργών – ίσως και του κ. Ζουράρι που έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό – ή πλήρη ανασχηματισμό.

Περισσότερα ίσως να γίνουν γνωστά μετά τη συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Τσίπρας το πρωί στο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να υποβάλλει και επισήμως την παραίτησή του, που ήδη έχει γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό.

Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά βαρύ. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός είναι ανοικτός και πρέπει καλυφθούν εκτός από τις θέσεις του κ. Παπαδημητρίου και της κ. Αντωνοπούλου, και αυτές του κ. Ζουράρι, του κ. Μουζάλα που είχε προσπαθήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση λαμβάνοντας ευρωπαϊκή θέση για την μετανάστευση και οι πληροφορίες μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η υγεία του είναι κλονισμένη, της κ. Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού και του κ. Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των οποίων το έργο δεν χαίρει εκτίμησης στο Μαξίμου.

Το εύρος των αλλαγών, ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό, καθώς σχετίζεται και με τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα για το χρόνο των εκλογών με τα βασικά σενάρια να είναι τρία: Άνοιξη ή Φθινόπωρο του 2018 και Μάιος του 2019.

– Το «μενού» της με τους θεσμούς

Τα προαπαιτούμενα στα οποία εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και στους επικεφαλής των θεσμών θέλουν να καταγράψουν οι δύο πλευρές έως την Πέμπτη, οπότε και ολοκληρώνεται η πρώτη αποστολή των δανειστών στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Ο στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από απόσταση για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα και να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μαΐου. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων δεν τέθηκαν τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης -τουλάχιστον σε επίπεδο επικεφαλής-, όπως είναι το δημοσιονομικό. Η ίδια κυβερνητική πηγή αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν «δύσκολα» προαπαιτούμενα και σε αυτό τον τέταρτο και τελευταίο γύρο, ενώ ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του Δημοσίου και της τοποθέτησης των διευθυντών και των προϊσταμένων.

– Ανοίγει 8 Μαρτίου η πλατφόρμα του «»

Στις 8 Μαρτίου θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα του δεύτερου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την υποβολή αιτήσεων, σηματοδοτώντας έτσι ουσιαστικά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος.

Η πλατφόρμα παίζει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ», καθώς αυτή τη φορά θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά η κατάθεση και η διεκπεραίωση των αιτήσεων, ενώ από την ίδια πλατφόρμα ο ενδιαφερόμενος θα επιλέγει χρηματοπιστωτικό οργανισμό αν επιθυμεί τη λήψη δανείου, όπως επίσης και θα ενημερωθεί για το κατά πόσο εγκρίθηκε ή όχι η ένταξή του στο πρόγραμμα.

Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 292,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός κάθε αίτησης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, όπως την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Η δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην κατηγορία Δ ή και χαμηλότερη.

– Υποχωρούν τα έντονα φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα

Σταδιακή υποχώρηση παρουσιάζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το προηγούμενο 24ωρο τη βόρεια Ελλάδα και εκλείπουν τα προβλήματα που προκλήθηκαν κυρίως λόγω των χιονοπτώσεων.

Το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού διατηρείται όμως και σήμερα σε Μακεδονία και Θράκη, όπου αναμένονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές και περιοδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ τα φαινόμενα από τη νύχτα αναμένεται να ενταθούν.

Νεφώσεις επικρατούν στη Θεσσαλονίκη, με τον υδράργυρο να δείχνει 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού. Κανονικά λειτουργεί μέχρι στιγμής και το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Εξαιτίας της χιονόπτωσης του τελευταίου 24ωρου θα μείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία στους δήμους Ωραιοκάστρου και Βόλβης, όπως επίσης στις δημοτικές ενότητες Λαχανά, Βερτίσκου και Σοχού.

Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σε κάποιες περιοχές το θερμόμετρο τις πρωινές ώρες έπεσε κάτω από το μηδέν, δημιουργώντας συνθήκες παγετού. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε το πρωί στο Καϊμάκτσαλαν όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -12 βαθμούς Κελσίου. Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή χιονολάστιχων σε αρκετούς δρόμους του ορεινού επαρχιακού δικτύου.

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται και στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -8 βαθμούς στην Πτολεμαΐδα και στους -5 βαθμούς στη Φλώρινα. Με αποφάσεις των δημάρχων μένουν κλειστά σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών.

Την ίδια ώρα, με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο των Γρεβενών και της Φλώρινας. Αντίθετα, κανονικά γίνεται η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονές της.

: Ψηφίστηκε το ν/σ για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Υπέρ επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και οι ΑΝΕΛ, «παρών» ψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και η τροπολογία που καθορίζει τη σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου ως άρθρο (48). Το έτερο συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καταψήφισε την τροπολογία, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων – ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

: Εντοπισμός και διάσωση προσφύγων

Στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα τριών προσφύγων προέβη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018».

Συγκεκριμένα, το πλωτό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σάμου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, οι άνδρες της FRONTEX προέβησαν στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου

– Ελεύθερος αφέθηκε ο Κώστας Βαξεβάνης

Με διαταγή της εισαγγελικής λειτουργού, αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος είχε συλληφθεί στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, αμέσως μετά την αθώωσή του από το Τριμελές Εφετείο για μήνυση σε βάρος του από τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Βαξεβάνης συνελήφθη μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και η εκδίκασή της θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου. Ο εκδότης και δημοσιογράφος, είχε οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελέα, η οποία άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση και όρισε ρητή δικάσιμο για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αποχωρώντας από τα δικαστήρια, ο κ. Βαξεβάνης σε δήλωσή του προς δημοσιογράφους αρκέστηκε μόνο να ευχηθεί «καλή τύχη στον κ. Σαμαρά, έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες κατηγορίες».

: Σοβαρές ζημιές από ισχυρή έκρηξη

Σοβαρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε κατάστημα υφασμάτων στη Γλυφάδα.

Ειδικότερα, η έκρηξη σημειώθηκε στις 4:00 στο κατάστημα που βρίσκεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν προηγήθηκε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από ένα ή δύο άτομα που έσπασαν την τζαμαρία και πέταξαν τη βόμβα στο κατάστημα.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Στο σημείο βρίσκονται άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που διενεργούν έρευνα για τον εκρηκτικό μηχανισμό.