Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 26/2

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018.

 – Τα σημεία – κλειδιά για την ολοκλήρωση της 4ης

Με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ξεκινά από σήμερα η διαδικασία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του τρίτου μνημονίου. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με την υποχρέωση υλοποίησης άλλων 88 προαπαιτούμενων δράσεων για να φέρει εις πέρας και αυτή την αξιολόγηση, ώστε στη συνέχεια να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους και τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Στις διαπραγματεύσεις για τη νέα αυτή αξιολόγηση θα κριθεί εάν τελικά η μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα ισχύσει έναν χρόνο νωρίτερα, από το 2019 αντί από το 2020, ενώ ταυτόχρονα θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ.

Λίγες ώρες μετά τη σημερινή άφιξή τους στη χώρα μας οι κ.κ. Πίτερ Ντόλμαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις τους με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία μετέχουν μόνιμα ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν στις 15:00 θέματα ενέργειας. Μία ώρα μετά, στις 16:00, θα προχωρήσουν σε μία επισκόπηση του προγράμματος και στις 17:00 θα εξετάσουν την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση στον νέο αυτό γύρο των διαπραγματεύσεων θα επιδιώξουν μια τεχνική συμφωνία επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης ακόμη και μέσα στον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου – και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες. Bάσει του τελευταίου συμφωνηθέντος συμπληρωματικού μνημονίου, η ελληνική πλευρά οφείλει να υλοποιήσει 88 συνολικά προαπαιτούμενες δράσεις για να ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων όσων έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

– Μοιράζει 1 εκατ. αύριο η νέα

Από 1.000 ευρώ θα εισπράξουν εντός των προσεχών εβδομάδων άλλοι 1.000 φορολογούμενοι που θα κληρωθούν αύριο στη νέα δημόσια «φορολοταρία» που θα διενεργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στη δημόσια κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, θα συμμετέχουν -με δεκάδες, εκατοντάδες ή ακόμη και με χιλιάδες λαχνούς ο καθένας- πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι πραγματοποίησαν εντός του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Δ.ΗΛΕ.Δ.) έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία των συναλλαγών του μηνός Ιανουαρίου 2018 που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες πληρωμών και επιπλέον τα στοιχεία των συναλλαγών του ιδίου μηνός (μεταφορές πίστωσης/άμεσες χρεώσεις) προς επαγγελματικούς λογαριασμούς που δηλώθηκαν από τους Παρόχους Πληρωμών στο Μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. έως τις 31-1-2018. Τα στοιχεία των συναλλαγών αυτών η Δ.ΗΛΕ.Δ. τα μετατρέπει σε λαχνούς.

Όσες συναλλαγές του μηνός Ιανουαρίου 2018 δεν θα ληφθούν υπόψη για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. λόγω μη δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών στο μητρώο της Α.Α.Δ.Ε., λόγω μη αποστολής στοιχείων συναλλαγών στην Α.Α.Δ.Ε. κ.τ.λ.) δεν χάνονται σε καμία περίπτωση, καθώς διασφαλίζεται, με κάθε εύκαιρο μέσο και τρόπο, ότι θα συμπεριληφθούν στις προσεχείς κληρώσεις.

– Σε κλοιό η χώρα

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές, ημιορεινές, αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η κακοκαιρία θα εξασθενήσει από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

Ειδικότερα, ο καιρός παρουσίασε επιδείνωση από τη νύχτα στη βόρεια Ελλάδα, όπου το σκηνικό του καιρού συνθέτουν οι χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και στην ορεινή Χαλκιδική.

Από τις 3 τα ξημερώματα παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, ενώ προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους υπόλοιπους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης. Κλειστά είναι τα σχολεία σε Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, Φίλυρο και Εξοχή. Το ίδιο ισχύει με τις σχολικές μονάδες του δήμου Χαλκηδόνας, ενώ δεν θα γίνουν μαθήματα και στις δημοτικές ενότητες Λαχανά, Βερτίσκου και Σοχού του δήμου Λαγκαδά. Εξαιτίας της χιονόπτωσης και προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών τα σχολεία του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου θα παραμείνουν επίσης κλειστά.

Διαβάστε εδώ:  Επιστράτευση: Ο Ερτογάν προανήγγειλε πόλεμο;

Η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετούς ορεινούς δρόμους της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κανονικά γίνεται η κίνηση στην ΠΑΘΕ.

Στο δήμο Κατερίνης, από τα ξημερώματα οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο δήμος Κατερίνης αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε πως έχουν ήδη διανεμηθεί 5.000 τόνοι αλάτι στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στους δρόμους βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μην υπάρξουν προβλήματα με την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη δυτική Μακεδονία, αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης στον βασικό κορμό της Εγνατίας Οδού (στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών).

Κλειστά είναι επίσης τα όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

: Απεγκλωβισμός ηλικιωμένων από πλημμυρισμένο σπίτι

Προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στα παράλια του δήμου Αγιάς, στη Λάρισα.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην περιοχή της Βελίκας εγκλωβίστηκε στο σπίτι του λόγω της εισροής νερών και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του.

Επίσης σε όλο τον παραλιακό άξονα του Δήμου Αγιάς, τα ρέματα κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού και η κίνηση των οχημάτων είναι αρκετά δύσκολη.

– Στον τη Δευτέρα το μεγαλύτερο πλοίο που έχει υποδεχθεί ποτέ το λιμάνι

Στον Πειραιά θα καταπλεύσει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το μεγαλύτερο πλοίο που έχει υποδεχθεί ποτέ το λιμάνι.

Πρόκειται για το μήκους 420 μέτρων, νεότευκτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «China Cosco Taurus», το οποίο στο παρθενικό του ταξίδι, θα προσορμίσει στο δυτικό μέτωπο του προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ ΑΕ), στο πλαίσιο των τακτικών δρομολογίων που θα πραγματοποιεί από εδώ και στο εξής με αφετηρία την Κίνα και προορισμό το Ρότερνταμ.

Το «China Cosco Taurus», με δυναμικότητα μεταφοράς 20.000 εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών (teu), όπως και το «αδελφό» «China Cosco Aries», είναι ένα από τα Giga Carriers, όπως αποκαλούνται τα κολοσσιαία αυτά πλοία άνω των 18.000 teu, που υπηρετούν τον νέο «θαλάσσιο» Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), το λιμάνι του Πειραιά γιγαντώνεται και σύντομα θα είναι το μόνο λιμάνι στη Μεσόγειο που θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πέντε τέτοιων πλοίων ταυτοχρόνως.

Ήδη στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, που διαχειρίζεται ο ΣΕΠ, μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα τρία τέτοια Giga Carriers, ενώ με βάθη από 16,5 μ. έως 19,5 μ. είναι ένα από τα βαθύτερα λιμάνια παγκοσμίως.

– Ν. Αναστασιάδης: Με εκβιασμούς και απειλές δεν υπάρχει λύση στο

«Κάτω από απειλές ή κάτω από εκβιασμό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει με ελεύθερη βούληση κατάληξη σε μια λύση, η οποία να επιτρέπει τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας», σημείωσε αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε την Άγκυρα, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, να συνειδητοποιήσουν πως για να υπάρξει προοπτική για το μέλλον, πρέπει να υπάρξει και ο ανάλογος αλληλοσεβασμός.

«Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιβολή της ισχύος διά των όπλων των διάφορων πολιτικών που αποφασίζονται στα όποια κέντρα, δεν θεωρώ ότι αποτελούν απάντηση σε αυτό που ο λαός μας, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, αναμένουν», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος εξέφρασε πολλές φορές ετοιμότητα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ωστόσο όπως συμπλήρωσε, «για να πάει κανείς σε συνομιλίες θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις».

– Τέσσερις νεκροί από την στο Λέστερ

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Λέστερ της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

«Υπάρχουν τέσσερις επιβεβαιωμένοι νεκροί σε αυτό το στάδιο και ένας αριθμός ατόμων που εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται ώστε να εντοπιστούν τυχόν άλλα θύματα», ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Σέιν Ο’Νιλ.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κτήριο του Λέστερ και η φωτιά που ακολούθησε, κατέστρεψαν ένα παντοπωλείο που βρισκόταν στο ισόγειο, καθώς και την οικία από πάνω του.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η αιτία της έκρηξης. Η τοπική αστυνομία είχε ανακοινώσει πάντως ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκρηξη συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια.

7,5 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 89 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ποργκέρα, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 35 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε και δεύτερη δόνηση στην ίδια περιοχή, μεγέθους 5,5 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.tilegrafima.gr