Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 24/10

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018.

– Προφυλακιστέοι ο και η σύζυγός του

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν το βράδυ της Τρίτης, με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών, ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Προηγήθηκε η μαραθώνια απολογία του πρώην υπουργού, για την υπόθεση των εν λόγω αμοιβών που σχετίζεται με τη σύμβαση αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003. Τον «διαδέχθηκε» η σύζυγός του, που απολογήθηκε επί πέντε ώρες, αρνούμενη επίσης την κατηγορία που αποδίδεται και σ’ αυτήν (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα).

Ο πρώην υπουργός δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων, ενώ κάποιες στιγμές υπήρξε ένταση, δεδομένου και ότι αμφισβητεί το σκεπτικό της ογκωδέστατης δικογραφίας.

– Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει το

Επικοινωνιακή ανάσα και χρόνο στην κυβέρνηση να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της, στην προσπάθειά της να αλλάξει την ατζέντα, δίνει η ομόφωνη απόφαση εισαγγελέων και ανακριτών για την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Η κυβέρνηση αναμένει την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επιχειρήσει να συνδέσει την απόφαση της Δικαιοσύνης με την πρόσφατη δήλωση Πολάκη «για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να βάλουμε και κανέναν στη φυλακή», κυβερνητικές πηγές ωστόσο μεταφέρουν ότι η υπόθεση Παπαντωνίου έχει βάθος, θα απασχολήσει τη δημόσια ζωή για πολλούς μήνες και όσοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί δήθεν υλοποίηση κάποιου πολιτικού σχεδίου, θα διαψευστούν και θα εκτεθούν.

Παράλληλα με τις διαρροές για τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που «είναι έτοιμη αν φύγουν οι ΑΝΕΛ» να στηρίξει την κυβέρνηση, το Μαξίμου έχει βάλει μπροστά το σχέδιο αντιμετώπισης του Νίκου Κοτζιά. Στην πρώτη του παρουσία στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας άρχισε ήδη να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική Κοτζιά στην εξωτερική πολιτική, βάζοντας σε διακομματικό διάλογο το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα που αντέδρασε άμεσα, ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε μία τέτοια απόφαση άμεσα. Μετά τη δήλωση ίσων αποστάσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας, που προετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Τουρκία, ψάχνει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με στόχο να πέσουν οι τόνοι.

– Στα μέσα Νοεμβρίου «κλειδώνει» το του 2018

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένει το οικονομικό επιτελείο ότι θα «κλειδώσει» η τελική εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 ώστε να συμφωνηθεί το ποσό του υπερπλεονάσματος που προκύπτει για τη φετινή χρονιά και να σταλούν στη Βουλή προς νομοθέτηση τα πρώτα μέτρα, όπως η διανομή έκτακτου μερίσματος μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και η ενίσχυση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης.

Όσον αφορά τη μη περικοπή των συντάξεων και την ενεργοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η βασική νομοθετική διάταξη με την οποία θα καταργείται η περικοπή στις συντάξεις, αλλά και το σύνολο των αντίμετρων που έχουν προβλεφθεί για το 2019, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά την έγκριση των ελληνικών προθέσεων από το Eurogroup. Δεδομένου ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, το θέμα των συντάξεων αναμένεται να φτάσει στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για τη φετινή χρονιά.

– Στα 323,3 δισ. ευρώ το

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας επιταχύνει την αποκλιμάκωση του χρέους σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat, το β’ τρίμηνο του 2018 το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 86,3% έναντι 86,9% του ΑΕΠ που ήταν στο α’ τρίμηνο, ενώ η μείωση που καταγράφηκε σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2017 ήταν της τάξης των 2,9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος στο β’ τρίμηνο του 2018 ήταν στο 179,7% του ΑΕΠ ή 323,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή μείωση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους, όπου κυμάνθηκε στο 180,3%. Ωστόσο, το β’ τρίμηνο του 2018 και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, λόγω των δανείων του προγράμματος διάσωσης, το χρέος κατέγραψε άνοδο 3,6 ποσοστιαίων μονάδων ή 14,3 δισ. ευρώ.

Η αύξηση, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οφείλεται στις εκταμιεύσεις που έγιναν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο 12μηνο Ιουλίου 2017 – Ιουνίου 2018, αλλά και στην αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του β’ τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει συμπεριληφθεί η εκταμίευση του περασμένου Αυγούστου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προκειμένου να σχηματιστεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» για το χρέος.

– Ασθενής δόνηση ανατολικά της Ρόδου

Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 5.30 το πρωί ανατολικά της Ρόδου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 56 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 5 χλμ.

– Ουάσιγκτον: Θέση αρχής η στήριξη της κυριαρχίας Ελλάδας και

Η στήριξη της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί «θέση αρχής» για τις ΗΠΑ, υποστήριξε το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του State Department, αναφερθείς στο ζήτημα της πιθανής επέκτασης της αιγιαλίτιδας στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου.

«Η πολιτική μας γι’ αυτά τα θέματα δεν έχει αλλάξει. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Σαν θέση αρχής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».tilegrafima.gr