Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 21/2

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018.

: Με διαξιφισμούς άνοιξε η αυλαία της συζήτησης στη Βουλή
Με ενστάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαδικασία της επικείμενης ψηφοφορίας και τον αριθμό των καλπών άνοιξε η αυλαία της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων για με την υπόθεση Novartis.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας ζήτησε να αποφασίσει η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε την απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης «δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» υποστήριξε και τόνισε ότι πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10. «Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε.

Έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η Ν.Δ. θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

“Η Ελλάδα οδεύει προς επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο”
Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υυποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει περάσει τα πιο δύσκολα στάδια» ανέφερε ο Mάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι ενθαρρυντικά, με την ανάπτυξη να έχει επιστρέψει ήδη από το 2017 και τη χώρα να ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές. Υπενθύμισε ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με τον πλέον ομαλό τρόπο και ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, εκτός από δύο που εκκρεμούν, ενώ η γενική αξιολόγηση είναι θετική. Εξήγησε ότι μόλις ικανοποιηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, ο ΕSM θα προχωρήσει στην επόμενη εκταμίευση, μέρος της οποίας θα πάει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος που θα χρειαστεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

«Αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι τους επόμενους μήνες το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας σε μια «βιώσιμη χρηματοδότηση από τις αγορές». Σημείωσε ότι ακολουθώντας την ομόφωνη δέσμευση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η τεχνική δουλειά για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ξεκινήσει.

Ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης ανακαλύφθηκε στο Θεσσαλονίκης
Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, το οποίο εντοπίστηκε στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, πολύ κοντά στο Κρηναίο οικοδόμημα.

Την ανακάλυψη γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος της εταιρείας «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος. Ο ίδιος αποκαλεί το άγαλμα ως «η Αφροδίτη του μετρό Θεσσαλονίκης».

«Το πιο πρόσφατο ανάμεσα στα 300.000 και ίσως ένα από τα πιο… καλλίγραμμα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών του Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι αυτή η ακέφαλη Αφροδίτη. Βρέθηκε στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, πολύ κοντά στο εντυπωσιακό Κρηναίο οικοδόμημα» γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Μυλόπουλος.

Στον Πειραιά έφτασαν οι 17 Τούρκοι που ζήτησαν πολιτικό άσυλο
Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» οι 17 Τούρκοι πολίτες που αποβιβάστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πούντα Οινουσσών ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, η αποβίβασή τους στο λιμάνι έγινε υπό άκρα μυστικότητα από τις αστυνομικές αρχές προκειμένου να μη δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των 17 βρίσκονται τέσσερις γυναίκες και έξι παιδιά.

Διαβάστε εδώ:  Συντάξεις: Πώς θα την κατοχυρώσετε στα 57 έτη

Με περισσότερα πλοία οι «ναυμαχίες» της ακτοπλοΐας στο
Σημαντική αύξηση του αριθμού των πλοίων που είναι προγραμματισμένα να δρομολογηθούν την ακτοπλοϊκή σεζόν Νοέμβριο 2018-Οκτώβριο 2019 προκύπτει από τις ετήσιες δηλώσεις δρομολόγησης που κατέθεσαν στο υπουργείο Ναυτιλίας οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Η σταδιακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης και η διατήρηση προς το παρόν τουλάχιστον σε διαχειρίσιμα επίπεδα των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων φέρνουν αύξηση του αριθμού των υπό δρομολόγηση πλοίων στις μεγάλες δρομολογιακές γραμμές του Αιγαίου.

Γενικότερα παρατηρείται ότι όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (αυξημένη επιβατική κίνηση, χαμηλές τιμές καυσίμων) σημειώνεται και αύξηση της προσφερόμενης μεταφορικής ικανότητας, με την προσθήκη νέων πλοίων και νέων «παικτών» στις λεγόμενες «ελεύθερες» γραμμές (όπου δηλαδή δεν ισχύει η δημόσια υπηρεσία και η καταβολή μισθώματος από το κράτος), ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο. Όταν η κατάσταση δυσκολεύει, η προσφερόμενη χωρητικότητα μειώνεται δραματικά και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που επιμένουν να δρομολογούν πλοία στις απελευθερωμένες γραμμές καταγράφουν μεγάλες ζημίες, όπως συνέβη την περίοδο 2010-2015.

Η αύξηση των αριθμού των υπό δρομολόγηση πλοίων προκαλεί όπως είναι φυσικό «ευχάριστους πονοκέφαλους» στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύση Χαράλαμπο Καλαματιανό, οι οποίοι καλούνται να «διαχειριστούν» τις επιχειρηματικές κόντρες που θα προκύψουν εκ των πραγμάτων, όπως δείχνει η εμπειρία παλαιότερων ετών, λόγω έντασης του ανταγωνισμού στις γραμμές του Αιγαίου. Ήδη στα πρόσφατα Συμβούλια Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) έχουν καταγραφεί οι μεγάλες επιχειρηματικές αντιθέσεις μεταξύ των Golden Star Ferries και Sea Jets, οι οποίες όμως επηρεάζουν και τα σχέδια των υπόλοιπων ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Ένταξη στην πάγια και μη ληξιπρόθεσμων χρεών
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν περισσότερες από μία βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων και κατά την ημερομηνία της εν λόγω αίτησης να επιλέξουν εάν θα εντάξουν σε αυτή μία, ή περισσότερες από αυτές, σε δόσεις.

Η ανωτέρω δυνατότητα, για υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση και των βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρέχεται ουσιαστικά με στόχο να ενισχυθεί η φορολογική συνείδηση των φορολογουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ωστόσο επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές τους και πριν παρέλθει η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην «πάγια» ρύθμιση, όπως επισημαίνεται και σε νέα εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1025/12.2.2018) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 114 του ν. 4514/2018, ισχύουν τα εξής:

1. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων (κατά ΚΕΔΕ και ΚΦΔ) στη φορολογική διοίκηση (ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα) ληξιπρόθεσμων, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και τυχόν οφειλές υπέρ τρίτων (ΝΠΔΔ κ.λπ.), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.

2. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης:
α) οι βεβαιωμένες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή και
β) οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση.

: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για την τουρκική Navtex
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκαλείται σήμερα το πρωί στην Κύπρο για να συζητηθεί η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως διαμορφώνεται μετά την ανανέωση χθες της παράνομης τουρκικής Navtex και η πορεία των γεωτρήσεων, την ώρα που το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ εκτιμά ότι η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς ηγέτες για τις αποφάσεις που λήφθηκαν χθες στη σύσκεψή του με τους αρμόδιους υπουργούς. Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι να θέσει ο Πρόεδρος το θέμα στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ πριν από την ανανέωση της Navtex, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ.

Στη σημερινή σύσκεψη θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων για τον εν γένει χειρισμό της κατάστασης, ενώ το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλιν Ντόχερτι.

: Σκηνοθέτησε ληστεία για να δικαιολογήσει σπατάλη 3.000 ευρώ
Θύμα ληστείας υποστήριξε πως έπεσε 20χρονος από τις Μικροθήβες Μαγνησίας, προκειμένου να δικαιολογήσει στην οικογένειά του τη σπατάλη 3.000 ευρώ από τις οικογενειακές οικονομίες.

Ωστόσο, το σχέδιό του αποκαλύφθηκε και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Ο 20χρονος είχε καταγγείλει αρχικά ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης άγνωστος εισέβαλε στο σπίτι του στις Μικροθήβες και τον τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου.

Τα τραύματα στην κοιλιά του νεαρού, όμως, ήταν εξαιρετικά επιπόλαια και δεν δικαιολογούσαν επίθεση και άμυνα, με αποτέλεσμα στην κατάθεσή του να διαπιστωθούν ασάφειες.

Τελικά ο άνδρας ομολόγησε πως σκηνοθέτησε την υπόθεση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr